Blogok

Balla Szilvia vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Balla Szilvia mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

A projekt bemutatása

Idén nyáron végeztem lakberendezőkénet a Soter-Line Oktatási központban, ahol a vizsgamunka témája adott volt: egy gödöllői családi ház felújítása egy általunk választott stílusban. Én a glamour stílust választottam, mert szerettem volna ebben is kipróbálni magam.

A családmodell szerint egy negyvenes éveiben járó házaspár két gyermekkel rendeli meg a házuk átalakítását és teljes berendezését. A nagyszülők rendszeresen itt alszanak és alkalmanként üzleti vacsorára vendégeket is fogadnak, így a kihúzható kanapé, a tágas, impozáns közösségi terek elengedhetlenek. Ennek megfelelően a belmagasság megtartásával, a dolgozó szoba átalakításával, márvány lapokkal, magasfényű bútorfronttal és extravagáns csillárok elhelyezésével igyekeztem a megrendelői igényeknek eleget tenni. A házban a közösségi tereken kvül (konyha-étkező-nappali) egy szülői háló gardróbbal, két gyerekszoba és egy dolgozószoba található, valamint természetesen a mellékhelyiségek. Ezek berendezéséhez a bútortervező funkciókat vettem segítségül, amik a legapróbb részletekig képesek lekövetni az elképzelt testreszabott mobiliákat.

A stílust a bársonyos ülőbútor, a fényes, fém szerkezetek, és tükröződő felületeken megcsillanó luxus kivitelű világtótestek jellemzik. Színvilágban a visszafogott bézs- és meleg szürke színeket kombináltam púderrózsaszínnel és a stílusnak megfelelő fényűző arany kiegészítőkkel. A projekt kidolgozása közben egyre jobban megismertem a programot. Ami nagyon tetszett, hogy könnyedén be lehet álltani egy tárgy renderminőségét, így érzékelhető a végeredményen például egy bársony fotel és a fényes üvegfelületek közötti különbség.

A vizsgamunka tartalmazott egy alaprajzot, bontási- és építési tervet, burkolatkiosztást, falnézeteket, berendezési terveket, lámpakiosztási- gépészeti- és konszignáziós terveket valamint az elkészült terekről látványterveket. Néhány kötelező kézi rajzon kívül minden tervet az Archline program segítségével készítettem el - ami mondanom sem kell, hogy jóval gyorsabbban előálltható a kézzel készült verzióinál, ugyanakkor a végeredmény ugyanolyan mutatós tud lenni. Különös tekintettel a látványtervekre, amik szinte fotó minőségű képet mutatnak a leendő belső terekről.  

 

Balla Szilvia
Lakberendező

Elérhetőségek:

Weboldal:
Mobil: +36/70-904-4066
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.