Blogok

Budai panorámás lakóparki ingatlan

Tervező: Kamarás Borbála
Borbála egy különleges lakóingatlan terveit hozta el számunkra.

Rólam:

1983-ban végeztem az akkori Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakán. Önálló vállalkozóként dolgozom több, mint 25 éve. családi házakat, lakásokat, irodákat, közintézmények belső tereit tervezem. Az Archline programot 2015 óta használom, nagyon sokoldalú, hasznos eszköznek tartom. Rendszeresen részt veszek az archline klub foglalkozásain, de az oktatóvideók, és a Facebook oldal is nagyon sokat segít a továbbképzésben. 

 

 

 

 

 

 

Projekt bemutatása:

A háromgyermekes család vidéken él, de amikor a gyerekeket felvették az egyetemre, úgy döntöttek, hogy Budapesten vesznek egy új építésű lakást, hogy a gyerekeknek ne kelljen ingázni. A lakás egy lakópark 15. emeletén található, gyönyörű panorámával a Dunára, és a budai hegyekre. A nagy alapterületű, 4 hálószobás, két fürdőszobás lakásban mindenki kapott egy saját kuckót, ezen kívül az egyik fürdőben még egy szaunát is beépítettek.

Igények:
- a nappali - konyha - étkező és az előszoba egy térbe kerüljön, de a funkciók különüljenek el egymástól
- az étkező alaphelyzetben 6 fős legyen, de egy kinyitható asztalnál 8, esetleg 10 fő is helyet kapjon
- legyen egy bárpult, ahonnan a TV jól látható
- az étkezőnél egy borhűtőt is el kell helyezni
- a konyha a legmodernebb gépekkel készüljön
- a fürdőkben kombinált bidé – WC legyen, és az egyik fürdőben egy piszoár is helyet kapjon
- minden szobában legyen ruhásszekrény, dolgozóasztal és egy szélesebb ágy
Tervezett funkciók:
A helyiségek elosztása a lakópark által kínált alaprajzhoz igazodott. Ezen csak minimális mértékben változtattunk. Többek között ilyen módosítás volt a szauna kialakítása, egy előszobaszekrény és az egyik hálóban egy válaszfal elmozdítása. Lécezett térelválasztóval határoltuk le az előszobát. Az étkezőt egy íves bárpult választja el a nappalitól. A konyha egy kissé elkülönül az étkezőtől és a nappalitól, de ez nem is baj, hiszen a főzés mindig egy kis rumlival jár, és ez itt nincs szem előtt. A nappalin áthaladva a szobák egy hosszú, L alakú folyosóról nyílnak. A folyosó végén van a szülői háló és egy nagyobb, járható gardróbszekrény. Az egész lakást U alakban körbeveszi egy nagy terasz, üvegfalakkal, árnyékolóval és egy nagy közös étkezőtérrel.
Munkafolyamat:
A tervezés és a kivitelezés alatt nagyon sokszor találkoztunk. Ilyenkor az egész család részt vett a megbeszélésen, mindenki beleszólhatott a választásba, de természetesen a családfőé volt az utolsó szó. A legidősebb fiú gépészmérnöknek tanul, ő minden döntés előtt alaposan végigjárta a témát, volt olyan, hogy méretezett rajzokat is készített. A nappali szekrényt pl. háromszor terveztük át. A konyha kialakítása is sokáig vita tárgyát képezte, de végül mindenki egyetértésére alakult ki a végleges elrendezés. Minden egyedi beépítést a család régi asztalos barátja készítette, akivel én is sokszor egyeztettem. Összességében egy jó hangulatú, bizalmon alapuló munkafolyamaton vagyunk túl, a gyerekek élvezik az önálló életet, és a szülők is gyakran jönnek, szeretik ezt a lakást. Stílus: A lakópark a lakások stílusának kialakításához többféle hangulatot kínált fel, ebből választottuk ki a megbízókhoz legközelebb álló színeket és anyagokat. Alapvetően modern, letisztult, meleg otthonra vágytak, ahol a gyerekek is kiválaszthatták a saját stílusukat. A mobil és beépített bútorok is a lakópark irodájában kiválasztott anyagokhoz, színekhez igazodtak.

 

Kamarás Borbála

 

Mobil: +36 3074 255 75 

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Facebook: facebook.com/kamarasdesign

www.kamaras.hu