Blogok

Budai újépítésű társasházi lakás személyre szabva- Tervező: Sallak Andrea

Sallak Andrea a 2021 januári Hónap Képe Pályázat győztese mutatja be tervét: "Számomra a legnagyobb örömet az jelenti, ha végigkísérhetem azt a folyamatot, ahogy egy lakásból otthon lesz. Ha a benne lakót szeretettel, de határozottan terelgethetem abba az irányba, amerre menni szeretne, megkímélve őt a zsákutcáktól, a téves kanyaroktól. Ha a közös munka végén úgy érzi, hogy végre otthon van. "

Hiszem, hogy nincs lehetetlen feladat, és minél inkább annak tűnik, annál jobban izgat a megoldás, nem adom fel addig, amíg meg nem találom a helyes irányt. Szeretem a kihívásokat, jó érzéssel tölt el, ha rossz beosztású, szinte lakhatatlan lakásokból kellemes, élhető tereket tudok kialakítani. Számomra a legérdekesebb, leginspirálóbb feladat a térszervezés. A legfontosabbanak azt tartom, hogy egy lakás jól működjön, funkcionális és praktikus legyen, hiszen csak akkor érzi magát otthon a benne lakó, ha a tér a személyére van szabva, ha az igényeinek megfelelően van berendezve. Persze emellett nem elhanyagolandó szempont a design sem, hiszen a lakás minden elemének összhangban kell lenni egymással, színben, stílusban egy harmonikus egységet kell alkotnia. Szeretem a nemes anyagokat, finom kelméket, időtálló, minőségi bútorokat, egyedi formákat. Boldog vagyok, ha a megrendelőben igényes partnerre találok, és együtt gondolkozva tudunk olyan enterőrt létrehozni, ami az ő személyiségét, egyéniségét tükrözi. A Nők Lapja lakberendezési rovatában az elmúlt húsz év alatt több száz olvasó álmát váltottam valóra, amikor áttervezett otthonuk megjelenhetett a lapban. Művészeti vezetőként, az Otthon magazinnál eltöltött idő alatt, elsőként értesültem az újdon-ságokról, a legfrissebb lakberendezési trendekről, ezek a források ma is segítségemre állnak a munkám során. Szakemberekből álló csapatommal teljes körű kivitelezést vállalok, örömmel kísérem végig az otthon átalakulását az első ceruzavonástól a kulcsátadásáig.

Szakmai háttér:
1998-2000 JuniorArt Center Lakberendezési Iskola
2000 Sal-Lak Lakberendezési Stúdió alapítása
2000-től Nők Lapja lakberendezési rovat vezetése
2001-2002 JuniorArt Center Lakberendezési Iskola Mesterképzés
2006-tól Praktika magazin művészeti vezetője
2012-től Kislakás magazin művészeti vezetője
2014-2015 OTTHON magazin művészeti vezetője

Projekt bemutatása:

Alapterület: 85 m2
A tervezés éve: 2019
A lakás Budán, egy új építésű társasház legfelső szintjén található. A tulajdonosok szerencsére időben fordultak hozzám segítségért, hiszen a ház még csak papíron létezett. Így lehetőség volt az egyéni elképzelések megvalósítására, a falak tologatására, a funkciók átgondolására. Legelső lépésként meg kellett ismerni a tulajdonosok életvitelét, a szokásaikat, meg kellett érteni, hogy hogyan használják a lakásukat, majd ezeket szem előtt tartva tervezni, hiszen csak így lehet igazán komfortos az otthonuk.
A középkorú házaspár a megvásárolt lakásuk terveit nézegetve biztosan tudták, hogy újra kell rajzolni az alaprajzot. A lakás adottságai nem voltak rosszak, de a beosztás nem az ő életritmusukat szolgálta. A gyerekeik már kirepültek, alapvetően ketten élnek itt, de gyakran vendégeskednek náluk az unokák. Épp ezért sokszor főznek, sütnek, vagyis az egyik legfontosabb helyiség a konyha.
Ahogy a napjainkban tervezett lakások zömében, itt is egyetlen légtérbe tervezte az építész a konyhát, nappalit, étkezőt. A háziasszony mindenképp zárt helyiségben szerette volna kialakítani a konyhát, ezért meg kellett vizsgálni, hogy erre milyen megoldás lehetséges.
Szerencsére a kivitelező szerint műszaki akadálya nem volt, ezért a strangok melletti vizesblokkokat megcseréltem. A bejárat bal oldalán található fürdőszoba és vécé szép nagy ablakkal rendelkezett, így ezt a két helyiséget egybenyitottam, ezáltal egy igazán tágas, napsütötte konyhát lehetett itt berendezni, amiben még egy nagyobb étkezőasztal is bőven elfért. Falban futó üveg tolóajtóval választottam el az előszobától, ami nagyon praktikus, hiszen az ajtószárny nem takarja el a falfelületeket. Amikor még nem áll a ház, ez is betervezhető.
Egy alaprajzon tudvalevőleg minden mindennel összefügg, így ha a tervező egy falat megmozdít, az magával vonja az összes többit. Alaposan át kell gondolni, centiről centire kitalálni minden helyiséget. Azzal, hogy a fürdőszoba és a vécé átkerült a másik szennyvízlevezető blokk mellé, el kellett mozdítani a mellette lévő szoba falát is, sőt az amellettiét is, a bejárataikkal együtt. Így megoldható lett, hogy a fürdőben a kád mellett legyen egy épített zuhanyozó is, (ami eredetileg nem volt), és egy külön kis fülkében helyet kapott a mosógép és a tetején a szárítógép is.
A nappali még így is elég tágas maradt, befért a kényelmes, tévénézős kanapé is. A tervezés során nagyjából szabad kezet kaptam, hiszen a kedves megrendelőim semmilyen bútort nem hoztak át az előző lakásukból, így tiszta lappal lehetett indulni. Rendkívül nyitottak voltak minden újdonságra, így a lakás alapvetően modern, de elegáns lett.
Nem zárkóztak el semmilyen javaslattól, őszintén örültek minden javaslatnak. Minden bútor egyedileg, a saját terveim szerint készült. A nappali szekrénysorának különlegessége az anyagok játékos keverése, a frontok fehér akril, fa, üveg és márványburkolatúak. Ez a felület visszaköszön a dohányzóasztalon, a tévészekrényen, sőt a konyhai hátfalon is A háló a kilátás, és a közvetlen teraszkijárat miatt a kisebb szobába került, érdekessége a természetes alapanyagú, vizililiom rostokból készült tapéta, egyedi módon felragasztva. A gardrób a vendégszobaként funkcionáló dolgozóba kapott helyet. A konyha melletti szoba a külföldön élő, de gyakran hazalátogató fiú birodalma lett.
Ez a lakás jó példa arra, hogy átgondolt tervezéssel, még egy közepes méretű lakásban is ki lehet alakítani, egy minden igényt kielégítő, személyre szabott otthont.

Sallak Andrea
lakberendező

 

Telefon: 06-30-911-9385

Facebook: Sallak Andrea Lakberendező

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.