Blogok

Skandináv családi fészek – Tervező: Horváth Rita

Horváth Rita a Junior Art Center lelkes hallgatója, 2. féléves vizsgamunkáját az ARCHLine.XP programmal készítette el. A feladat egy kétszintes családi ház földszintjének tetszőleges stílusban történő berendezése volt, erről mesél a blogon.

"A berendezendő ház elképzelt lakói egy négy fős család. Anyuka újságíró, apuka marketing vezető, akiknek van két gyerekük, egy 17 éves lány és egy 15 éves fiú. A szülők szeretik a letisztult és manapság divatos skandináv enteriőrt, ezért a konyhájuk, étkezőjük és nappalijuk ebben a stílusban került berendezésre. Kedvelik a kultikus skandináv bútorokat és a fehér-fekete, valamint a pasztel színeket. A lány szeret zongorázni, ezért fontos volt, hogy a pianinója egy kiemelt helyet kapjon a nappaliban.

A berendezendő lakásrész a ház földszintjén található, ami magába foglalja az előszobát, mosdót, konyhát, kamrát, tárolót, étkezőt és nappalit. A földszint különlegessége, hogy a nappali és étkező bár egy légtérben helyezkedik el, a nappali lejjebb került kialakításra, így az étkező 60 cm-rel kiemelkedik, ezáltal elkülönítve a két funkciót. Burkolatként a nappaliban és előszobában ugyanazt a fa hatású kerámia lapot használtam. Az étkezőbe egy világos bézs színű mozaik hatású burkolólapot terveztem, hogy az étkező ne csak szintkülönbségben, hanem színvilágban is elhatárolódjon. A konyhába és a kisebb helyiségekbe különböző mintás Moza cementlapok lettek megálmodva.

A nappalit és étkezőt egységes hangulatban terveztem meg, ahol a bútorok azonos stílusban és színben lettek kiválasztva. Az asztalok, székek és komódok szürke, fehér és tölgy színűek. A nappali olvasó sarkába elhelyezett kényelmes fotel és puff vidám pasztel zöld színe tűnik ki a többi bútor közül.

A nappali falán a tv mögött fehérre festett dekor téglaburkolatot képzeltem el, míg az étkező falára egy színeiben visszafogott, de mintájában mégis hangsúlyos kőbe faragott levél mintájú poszter tapétát találtam ki. Az étkező-nappali helyiségben több helyen visszaköszön különböző mintában a fekete-fehér szín, ilyen például a három szőnyeg, az étkezőt és nappalit összekötő lépcsőfokok függőleges oldalát burkoló csempék, illetve a pianino mögötti íves, csíkosra festett fal. A baráti társaságot szívesen vendégül látó szülőpár egy kényelmes étkezőt szeretett volna, ezért is terveztem 6 fősre. A szülők szívesen hallgatják, amikor a lányuk a pianinon gyakorol, ezért egy kényelmes kis ülő sarkot találtam ki a zongora mögé formatervezett hintaszékekkel az ablakok alá.

A konyha tervezésekor a kiindulópont az arab hangulatot idéző szürke, fehér színű Moza cementlap volt. A padlóburkolat színvilága miatt a konyhabútor sötétszürke bútorlapból kerül majd legyártásra. Azért, hogy a szürke-fehér szín monotonitását megtörjem, a munkapultnak világos tölgy színű anyagot választottam. A konyhabútort a falakhoz igazodó L alakban terveztem be az ablakok alá. A család kérésének megfelelően a konyhabútor ajtó felőli végéhez egy kisebb reggeliző bárpultot találtam ki. Fali burkolatnak a manapság igen népszerű metro csempét választottam szürke színben, viszont a megszokottól eltérő módon halszálka mintában kerül majd burkolásra a falra.

A helyiségek nagy részében a fal színe a skandináv stílusnak megfelelően fehér. A nappaliban elhelyezett függönynek egy szürke és pasztel zöld, kék mintájú textilt képzeltem el, ami összhangot teremt a nappali hangulatával. A konyhába pedig egy semleges bézs színű római rolót álmodtam meg az ablakokhoz.

Világításnak álmennyezetbe rejtett spot lámpákat terveztem, illetve a nappaliban 2 stílusos állólámpa emeli még a látványt.

A lakásrész fűtési rendszerét elektromos padlófűtéssel oldottuk meg a megbízó kifejezett kérése miatt, mert nem szeretett volna a lakásban se fűtőtestet, se gépészeti berendezéseket látni."

 
Horváth Rita

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +3630 268 1977
web: www.tygertrend.hu