Blogok

Neubrandtné Hargas Mariann vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Neubrandtné Hargas Mariann mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
Neubrandtné Hargas Mariann vagyok, már lassan középkorú hölgy, két gyermek anyukája, a legjobb férj felesége és egy törpenyúl gazdája.
Az életem az alkotás. A gyermekkori kreatívkodás, a tinédzserkori építkezésekre járás, a friss beton illata, az épületek története és szeretete vezetett az egyetemre, ahol végül építőmérnök szakon végeztem, és számomra is meglepő módon közlekedési szakirányon (út, vasút, geotechnika).

Mindig nagyon kíváncsi voltam, hogy egy-egy séta alkalmával az általam kiszemelt ház, vagy egy-egy különlegesebb lakás vajon hogy nézhet ki belülről? Milyen az elosztása? Hány szoba, milyen helyiségek lehetnek benne? Kik lakhatnak ott? Ez a kíváncsiság annyira erős a mai napig, hogy egy évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy az álmom másik aspektusát, magát a lakberendezést is szeretném megtanulni, ami a munka és a családalapítás miatt így egy kicsit időben eltolódott. Döntésem nem bántam meg, bár ebben az egy évben nem túl sokat aludtam :) Úgy érzem egy csodavilág nyílt meg előttem, és végre tudom láttatni és kiviteleztetni amit érzek.
A most bemutatott projekt a Kurzus Bt. által szervezett egy éves lakberendezői OKJ-s tanfolyamon megalkotott vizsgamunkám egy része. Magát az ArchLineXP programot a tanfolyam alatt ismertem meg, minden percét élveztem az oktatásnak, majd azt követően az abban való tervezésnek.

 

Családmodell és igény bemutatása

A nagyobb házrész lakói kertépítők. Aktívan űzik a vízisportokat. rengeteg serlegük, kupájuk elhelyezését meg kell oldani. A kisházban tolószékkel közlekedő, de önellátó lányuk költözik, aki otthoni nyelvtanításból él. A házrész bejáratának kibővítésére és átalakítására az engedély rendelkezésre áll. A sportoló házaspár a minimalizmus híve és japán etno elemek között érezné jól magát. Lányuk romantikus és glamouros otthonra vágyik. A lakás berendezését illetően a megrendelők elképzelése egy letisztult, modern és egységet alkotó minimalista stílus volt, melyet Japán nászútjuk kedves emlékének hangulatával fűszereznének meg. A két stílus jegyei egymással teljes harmóniában jelennek meg a lakás falazatán, padlóburkolatán, valamint az egyéb textúrákban. A házaspár kérése volt a felesleges díszeket és berendezési tárgyakat kerülendő, tágas hatást keltő enteriőr kialakítása.

Tervezési koncepció

A megfogalmazott igényeket teljesítése végett minimálisan, de szükségessé vált a lakás térszerkezetének módosítása a lehető legjobb kihasználhatóság érdekében. A kültéri tolóajtók redőnnyel vannak ellátva. Tervezéskor a letisztult, egységes képet alkotó, természetes, rejtett funkciókat tartottam szem előtt, természetes alapanyagokat használva.
A lakásba belépve az előszobába jutunk. Innen nyílik egy külön vendég fürdőszoba, valamint egy edzőterem. A megrendelők lányára gondolva, mozgáskorlátozottak részére is igénybe vehető tér került kialakításra: a WC, kézmosó és a ferdén elhelyezett fürdőszoba fal biztosítja a 1,5 m átmérőjű fordulási „teret”.
Az edzőterem fontos a megrendelők számára, hiszen aktívan sportolnak, rendszeresen készülnek evezős versenyekre. A teremben így egy evezőgép, állítható fekvőpad, súlyzók és TRX kötél található, utóbbi kettőt kerekesszékkel is lehet használni. Az ajtó melletti kis „csobogó” és az előtte lévő tér alkalmas a nyugodtabb, lazító, akár jóga gyakorlatok elvégzésére, de az okos televízió segítségével bármilyen kardió edzés is elvégezhető. A sok kupa és érem a szoba díszelemeként egy üveges vitrin szekrényben, led szalagokkal megvilágítva egyenesen vonzza a tekintetünket. Ebben a szekrényben lett elrejtve a kazán is.
A formavilág letisztult és modern, a színek visszafogottak. Sok a méretre készült, harmónika ajtóval rejtett és többfunkciós bútor, mely belesimul környezetébe, így még harmonikusabb a tér összhatása. A közös helyiségekben az egyes funkciók a minimalizmusra jellemző egy nagy térben találhatóak meg. Jobb kéz felől a konyhát találjuk. A rendezettség elvét követve, a konyhabútorok egésze „elrejthető” harmónika-szerű tolóajtókkal.
A középpontban egy pódium áll, melynek egyik oldalára egy arról lenyúló asztalt terveztem. A fő szempont ennek kitalálásakor az volt, hogy a kerekesszéket használó hölgy is le tudjon ülni a családdal étkezni, miközben a szülők vágya is teljesül a japán étkezési kultúrának szokásait követve. A pódium alját kihasználva abba fiókokat helyeztem el a tartós élelmiszerek tárolására, az oldalfalakon pedig konnektorokat az elektromos eszközök töltése céljából. Természetesen a japán teázó szekrény sem maradhat el, mely fölött megvilágítva egy egyszerű kő dekoráció díszíti a falat. Magában a szekrényben egy összehajtott matrac van, ami vendéglátáskor is alkalmas.
A nappali tér a pódium másik oldalán található, ahol egy a szekrénybe épített iroda is helyet kapott. A harmónika tolóajtót elhúzva a két összecsukható párnázott szék elővehető és az íróasztalon lévő laptopok már használhatóak is. A kerttervek a flip okostáblán megjeleníthetőek, azok érintéssel rajzolhatóak, valamint a HDMI csatlakozás révén kivetíthetőek akár a nappali televíziójára is. Az irattartóknak és a nyomtatónak is van kialakított polc.
A közösségi tér megvilágítására ledszalagokat és a MoHa Design spot lámpáit használtam.
A lakás hálószobáját, valamint a hozzátartozó fürdőszobát a közösen használt terektől ajtóval leválasztva biztosítottam, így a lakás funkcióit tekintve a maradó főfal mentén két részre oszlik: egy közösségi térre és egy intim zónára.
Az intim zóna ajtaján belépve a hálószobába érkezünk. A színek és anyagok használatában ugyanazt a sémát követtem mint a lakás többi részénél. A szemben lévő falra egy egyedi gardróbszekrény került. A szoba tágas hatást kelt, a lámpák megfelelő beállításával és használatával a kívánt hangulat elérhető.
A hálószobából nyíló fürdőszoba maga a béke szigete. A japán stílusú ülőkád, a pódiumos zuhany, a magas tükrök és növényzet mind a nyugalmat árasztják magukból. Optikai térelválasztással a fürdőszoba másik oldalán kapott helyett a wc és a bidé, valamint a már fentebb írtakban említett elvet követő, harmónika tolóajtó mögé rejtett „mosószekrény”.
Az udvar kialakításakor a könnyű megközelítés, kényelem, a téli használati lehetőség voltak a főbb igények. Egy egyedi gyártású japán stílusú ülőgarnitúra, valamint egy szauna-jakuzzi ház gondoskodik ennek az igénynek kielégítéséről.

Lakás helyiségenkénti kialakítása

A lakás falait egységesen egy kő-szikla hatású fehér burkolat borítja, valamint a Novacolor termékcsalád festékei a falon és a különböző épített televízió állványokon, ágyvégen, hátfalon.

Helyiségek és jellemzőik:

Előszoba:
- terveken jelzett falak színezése a Novacolor színtervben megjelölt festékeivel
- egyedi tervezett bútor LED világítással a konszignációnak, színtervnek, elektromos koncepciótervnek megfelelően
- ledes spot világítás az elektromos koncepciótervnek megfelelően

Vendég fürdőszoba:
- egyedi tervezett polc és zuhany állványzat a konszignációnak, színtervnek megfelelően
- csempézett falazat a tervnek megfelelően
- ledes spot világítás az elektromos koncepciótervnek megfelelően

Edzőterem:
- egyedi tervezett szekrényzet a terveknek megfelelően
- egyedi vízesés
- falakon kő-szikla hatású fehér burkolat és a Novacolor színtervben megjelölt festékeivel
- ledes spot világítás az elektromos koncepciótervnek megfelelően

Konyha – étkező:
- konyha falának burkolása csempével (a tervekben jelölt módon)
- egyedi szekrényzet a konyhaterv szerint
- ledes spot világítás az elektromos koncepciótervnek megfelelően
- gerendák melletti ledszalagok

Nappali:
- falakon kő-szikla hatású fehér burkolat
- egyedi terv alapján készült szekrényzet
- ledes spot világítás az elektromos koncepciótervnek megfelelően
- pódium építése a tervek szerint

Fürdőszoba:
- falazat burkolása: csempe, kő-szikla hatású fehér burkolat és a Novacolor színtervben megjelölt festékeivel
- parapet fal kialakítása 130 cm magasan Geberit tartálynak a tervezett alaprajz és egyéb tervek szerint
- pódium építése a tervek szerint

Női hálószoba:
- falakon kő-szikla hatású fehér burkolat
- egyedi tervezésű szekrényzet a terveknek megfelelően
- ledes spot világítás az elektromos koncepciótervnek megfelelően

Világítástechnika
A lakást ledszalagok, csillárok, falikarok, spotok sora világítja be. A helyiségenkénti megvilágításokat az elektromos koncepvióterv tartalmazza.

Fűtési rendszer
A lakás padló és mennyezet fűtés-hűtéssel, valamint kazánnal rendelkezik.

Neubrandtné Hargas Mariann

lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: +36-20-770-5084