Blogok

Ferik Judit vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Ferik Judit mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
Ferik Judit vagyok, lakberendező, dekoratőr. Közgazdászként diplomáztam. Majdnem két évtized multinacionális környezetben eltöltött idő után kreatívásra, alkotásra vágytam, így a lakberendezés felé indultam tovább. Szerelem-szakma lett, amely minden egyes nap inspirál, lelkesít. A Stílusház Lakberendező Iskolában az Évfolyam Hallgatója címmel végeztem el a lakberendező képzést, itt ismerkedtem meg az ARCHLine.XP programmal, amit nagyon megkedveltem a könnyű használhatósága miatt. Magánlakások, irodák, és kisebb szolgáltató egységek tervezését és látványtervezését vállalom. A mai modern, időtálló, letisztult, és természetközeli stílusok állnak hozzám leközelebb. Folyamatosan képzem magam, keresem az innovatív, fenntartható megoldásokat. Koncepcióban gondolkozom, és a maximumra törekszem – projektjeimet is ezzel a hozzáállással viszem végig. 

 

MŰLEÍRÁS

Tervezési koncepció

Komplex lakberendezési vizsgamunkámban egy kétszintes épület tervezése volt a feladat, lakótér és szolgáltató tér funkciókkal. A mentálhigiénés központ jóga stúdióval az emeleten kapott helyet, ezt szeretném most bemutatni. Az emeleti alaprajzot teljes mértékben újra kellett gondolni, és a meglévő falakat, ajtókat kivenni, és helyette egy új, a tevékenységnek megfelelő koncepciót kialakítani. A tér egy nagyobb, nyitott, középső zónára tagolódik (recepció és várakozó), valamint két másik, közlekedő folyosókon elérhető részre: balra találhatóak a terápiás szobák és a személyzeti részleg (mosó-szárító helyiség, személyzeti öltöző, személyzeti mosdó, személyzeti teakonyha,raktár), jobbra pedig a jógaterem, és a hozzá tartozó kiszolgáló egységek (férfi-női öltözők, zuhanyzók, mosdók).

Funkciók és térkapcsolatok meghatározása

Szükséges volt tehát egy központi recepciót, és a hozzá tartozó várakozó részt kialakítani közel a lépcsőfeljáróhoz, valamint egy „megérkező zónát”, ahol a kabátok és a cipők kaphatnak helyet. A recepciótól jobbra indulva találjuk a legnagyobb termet, ahol jógázhatnak az arra vágyók. A légzésterápiára, ill. a meditációra alkalmas terembe sófalakat helyeztem el.  

Világítástecnikai megoldások összessége

Súrlófény kísér végig a lépcsőházon, és az emeleti közlekedő folyosókon is. A közlekedő folyosón kör alakú mennyezeti lámpákat terveztem be, hasonlóan a nagyteremhez, ahová extra méretben kerültek ugyanezek. A hangulat megteremtésére profilba épített ledvilágítást terveztem, mely több helyiségben játékosan a falamellák között fut végig. 

Stílus kialakítás, stílusbeli egységesség elérése és ezek eszközei (az arculati összhang megteremtése)

A tevékenység jellegéből kiindulva a természetes biofil stílust határoztam meg a stílus kialakításánál, ennek érdekében igyekeztem letisztult, világos natúr színvilágot megjeleníteni. A két nagyterem nyílászáróira, ahol a tetősíkról homlokzatra lebukó ablakokat találjuk, az erős déli napsugárzástól védő fóliát rakattam. Alkalmaztam lamellás és egyéb fa falburkolatot, ill. növénypaneleket, zöldfalakat, amely jól illeszkedik az arculat visszafogott stílusához és színeihez. A szolgáltató térben a könnyebb eligazodás érdekében egységes, az arculathoz igazodó információs táblákat és piktogramokat helyeztem el. 

Burkolatok, falfelületek kialakítása, anyagminőségek meghatározása

Az egységes padlóburkolat elérése érdekében a közületekbe is javasolt, vízálló padlót választottam, míg a vizes helyiségekbe gres porcelán lapokat. Az öltözők, zuhanyzók, mosdók exkluzív falburkolatot kaptak, melyek áttűnő növényeket ábrázolnak. Az előtérben buja zöldfal, és emelvényen magasodó növények találhatóak. A lépcsőházat üvegezett függönyfal választja el a recepciótól. Az élő növényfal, és a ledvilágítással ellátott falamellák teszik hangulatossá ezt a fogadó teret. A vendégek a cipők átvételekor a „beülős” kör alakú fülkét használhatják. A nagy jógateremben megjelennek a falpanelek, ill. és egy falfülke is a tetősík alatt, amely a jóga eszközök tárolására alkalmas. 

 

Ferik Judit

Lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: +36-30-989-6719
Instagram: @ferikjuditdesign
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.