Blogok

Füzi Krisztina vizsgamunkája ARCHLine.XP-vel

Füzi Krisztina mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
Egy váratlan gondolatnak köszönhetem, hogy lakberendező lettem.
Az üzleti és gazdasági világból jövök, marketing szakemberként többféle piac és termék sajátosságait figyelembe véve dolgoztam ki folyamatokat, építettem fel marketing stratégiai útvonalakat a célok eléréséhez.
A munkámban számomra fontos szerepet játszik a pozitív cél és az, ahogyan odáig eljutunk.
Az üzleti és gazdasági munka mellett mindig is jelen volt az életemben az alkotói tevékenység, a divat, a stílus és a dizájn szeretete. Ennek eredménye, hogy a mai napig megkeresnek sminkmesteri felkérésekkel, az olajfestmények készítése pedig életem részévé vált.
Az, ahogyan egy térben élünk, akár dolgozunk és kommunikálunk, szerves része a személyiségünknek és szellemiségünknek. Ahogyan most már szerves részévé vált tervezői munkámnak is.
Pontosan ismerjük azt az érzést, amikor belépünk egy mesésen megtervezett otthonba, áruházba, vagy egy ötcsillagos szállodába. Ezt az érzést igyekszem átültetni ügyfelem terébe, miközben biztosítom arról, hogy egyedinek érezze magát benne. Olyan színeket, bútorokat és funkciókat alkalmazok, amelyek az ő életmódját tükrözik.
Az a szilárd meggyőződés vezérel, hogy a jó dizájn képes javítani az életminőségen és az általános jóléten. A legfontosabb tervezési döntés számomra annak megértése, hogy ügyfelem hogyan szeretné érezni magát otthonában, gyakorlatilag ez képezi projektjeim alapját.
Az Archline XP-vel dolgozom a digitális tervek kidolgozásához a kézi tervrajzok elkészítése mellett. A programot már lakberendezői tanulmányaim alatt is használtam és bizonyos munkafolyamatokat leegyszerűsít és meggyorsít. Mindemellett a program elengedhetetlen a ma már alapvető prezentációs tervezői eszköznek számító digitális látványtervek elkészítéséhez.
A következő bemutatásra kerülő lakberendezői terveim még a vizsgamunkámhoz készültek, amelyekre 2021. nyár végén kiváló minősítést kaptam.

MŰLEÍRÁS

A terv egy új építésű társasház két, előzetesen egybenyitott lakását ábrázolja. A két egybenyitott lakás teljes alapterülete 114 m2, belmagassága 280 cm, amely alkalmas bizonyos helyiségekben álmennyezet kialakítására. Nagyon fontos szempont volt, hogy a két lakás közötti tartófal nem bontható. A ház külső falai 30 cm vastagok, a válaszfalak pedig 10 és 20 cm vastagságúak.

A megrendelő elvárásai közé tartozott, hogy lakásukat olyan otthonná szeretnék alakítani, amely megfelel nyugodt életvitelüknek. Fontos szempont, hogy egy biztosan elkülönített helyiség legyen dolgozószobaként átalakítva akár úgy, hogy együtt is tudjanak az adott térben dolgozni, hiszen mindkettőjük munkája csendes, nem jár zajjal.

A családra jellemző, hogy igénylik a nyugalmat árasztó élettereket, nem szeretik a zsúfoltságot, inkább a letisztult vonalat követik egyéni stílusukban is.

A lakás szerencsésen két erkéllyel is rendelkezik, egyik kimondottan nagyobb területű, ezért lényeges szempont volt, hogy az is hangulatos elrendezést kapjon.

Mindemellett az átalakítási igények között szerepelt, hogy kamaszodó gyermekük részben elkülönülhessen a szülői háló- és dolgozó szobától.

A bontási tervben javasolt megoldások alkalmazkodnak a nagy terekhez, ugyanakkor követik az enyhén elkülönített igényeket is.

A család minden tagja szereti a különleges, egyedi megoldásokat, melyet szeretnének megjeleníteni otthonukban is.

A tervezési koncepció részét képezte a tágas központi élettér kialakítása, melyben kulcsfontosságú a beszélgetésre, együtt töltött időre és ejtőzésre alkalmas nappali kényelmes ülő alkalmatosságokkal. Egy pihenésre, olvasásra alkalmas nagyon hangulatos zug, azaz olvasó sarok. Valamint vendégek fogadására alkalmas, étkezővel egybekötött, konyhaszigettel ellátott konyha.

A berendezés a kényelmet szolgálja, mindamellett, hogy megmutatkoznak a japandi meghitt és elegáns kiegészítői, a növények, a földig érő függönyök, az ikebana és az egyedi tervezésű mobíliák.

A falpenelek több helyiségben is megjelennek. A hálószobában és a fürdőben tölgy lécekből épített, míg az előszobában és a nappaliban padlóra helyezett és falra függesztett panelek kölcsönöznek egyedi hangulatot ennek a családi enteriőrnek.

 

Füzi Krisztina

Lakberendező

Elérhetőségek:

Telefon: 06-20-329-79-37
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.