Gellén Eszter vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Gellén Eszter mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
Eredetileg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán végeztem. Közel 10 évig dolgoztam statikusként, majd az építőiparnál maradva termékfejlesztőként és termékmenedzserként szereztem tapasztalatot a szakma egyéb területeiről. Gyermekeim születését követően éreztem, hogy eljött az ideje egy újabb jelentős váltásnak. Hiányzott a kreativitás, az alkotás, a tervezés. Gyermekkori álmomat megvalósítva vágtam bele a lakberendezésbe. 2021 őszén fejeztem be tanulmányaimat kiemelt dicsérettel.

A tanfolyam során ismerkedtem meg az Archline XP programmal. Mivel több CAD-es program használatát is elsajátítottam a múltban, gyorsan ráéreztem a működési elveire, lehetőségeire. Eddigi munkáimban mindig az épület szerkezetével foglalkoztam, itt pedig a kreatív tartalommal bővültek a lehetőségeim. Kiváló segítséget nyújt a design mellett a praktikum maximális kihasználásához. Jól átlátható, könnyen kezelhető a program. A lakberendezéshez szükséges szakági specifikumokat magába foglalva ad a tervezőknek eszközt munkájuk széleskörű ellátáshoz.

Megbízóim
Megrendelőim nemrégiben vásárolt zuglói lakásuk átalakításához kértek fel. A karácsonyt már szeretnék új, felújított, berendezett otthonukban tölteni. János és Éva középkorú házaspár, lányuk -Mia- 13 éves, és a közeli általános iskola 7.osztályába jár. János webdesigner, Éva műszaki szakfordító. Tavalyi évig nem vitték haza a munkájukat, ám a pandémiás időszakban átálltak mindketten az otthoni munkavégzésre. Mivel munkakörük megengedi, hosszú távra tervezik így berendezkedni. Megszerették, lényegesen több időt tudnak együtt tölteni, hiszen nem megy el az idejük felesleges munkába járással. Szeret a család közösen vitorlázni, anyagi helyzetük megengedi, hogy a Balatonon fenntartsanak egy hajót, melyben szeretnek napokat tölteni, miközben hódolhatnak hobbijuknak. Nyári időszakban sokszor a hajóról dolgoznak. Tavasszal és ősszel rengeteget túráznak, nem riadnak vissza magasabb hegyek feltérképezésétől sem a környező országokban. Telente sífutni jár a család. Így a lehetőségekhez mérten minél több raktározási, pakolási lehetőséget szerettek volna kialakítani a lakásban. Sem Éva, sem János munkája nem igényel sok helyet, alapvetően laptopon végzik munkájukat. Család kérésére így a felnőtteknek egy íróasztal került kialakításra, Éva tökéletesen megoldja munkáját az étkezőben. Hétköznap Mia iskolában van munkaidőben, így csendben, nyugalomban tudnak mindketten dolgozni. Televíziót kizárólag közösen néznek, külön kérésük volt, hogy az alvótérben ne helyezzünk el TV készüléket, a hálószobákat valóban nyugodt pihenésre szeretnék használni. Szeretnek jókat, és minőségi ételeket fogyasztani, így igényük volt a side-by-side hűtőszekrény, illetve a magas minőségű konyhai berendezések beépítése. Laza, társasági életet élő család, sokszor fogadnak vendégeket, akiknek szívesen főznek.

Megbízók igényei, elvárásai
Komplett tervezési csomagot szerettek volna kapni. Előzetes felmérést készítettem az ingatlanról, majd 3 különböző stílusú vázlatterv/hangulati lap készült, 3 eltérő alaprajzi kialakítással. Az egész család egybehangzó döntése alapján a japandi stílusú, 2 jól elkülönülő életterű lakásmodellt választották. Imádják a japandi természetközeli, letisztult, hivalkodásmentes elemeit. A természet szeretetéből adódóan a tölgy szín, a zöld növények, a bambusz, és a harmóniában illeszkedő fekete-fehér-szürke színek közel állnak hozzájuk. Minőségi, mégis egyszerű bútorok, letisztult, egyszerű formákkal ötvözve, A skandinávok nyugalma, természetközelisége találkozik a japán kultúra jó értelemben vett egyszerűségével, praktikumával. Finom, lágy szövetek, puha fa. Előzetes bejáráson, válogatásom után, személyesen is elmentem a családdal az asztaloshoz, együtt választottuk ki a faanyagokat, illetve a bútorokat, lámpákat is.

Jelenlegi állapot
A 2.emeleti, napfényes lakás, illetve lakások összesen 114 m2, 2.80m belmagasságúak. Az 1980-as évek elején épült társasház 2 lakását nyitotta egybe az előző tulajdonos. Jogilag egy helyrajzi számon szerepel az eredetileg 2 ingatlan, melyet egy 180x240cm széles nyílással kötöttek össze a köztes főfalban az étkezők között. A házról elmondható, hogy alapvetően jó állapotú, statikailag tökéletesen rendben van. Tégla teherhordó falazat, vasbeton födémekkel. A homlokzati képhez nem lehetett hozzányúlni, a külső fa nyílászárók megfelelő állapotúak. A társasház a teraszok korlátját 3 éve üveg korlátra cserélte mindenütt. A 2 lakáskialakításból adódóan 2 életterű elrendezés került kialakításra. Az első lakásban kisebb -8,4m2- erkély található, melyhez közvetlenül kapcsolódik az egy légterű étkező-nappali, illetve egy hosszában elnyújtott szoba. A konyha ablaka a teraszra néz. Az előszobából lehet megközelíteni a fürdőszobát, illetve a wc-t. A második lakásba lépve közvetlenül az előtérből nyíló, kifejezetten szűkösen nyitható bejáratú wc található, majd az előszobában tovább haladva elkülönül a fürdőszoba, illetve a szoba. A konyha itt is külön helyiségben kapott helyett. Az étkező-nappaliból nyílik a nagy méretű erkély (11,6m2). A vizes helyiségekben, illetve az erkélyeken és a nappali-étkezőkben kerámia hidegburkolat található, kizárólag a szobákban lett kialakítva szőnyegpadló. A ház központi fűtésrendszerű, radiátorról fűtötték a lakást.

Módosítási javaslat
Mivel a családmodell figyelembe vételével teljesen szükségtelen a 2 elkülönülő élettér kialakítása, fő szempontként az élettér és az alvótér elkülönítését tartottam szem előtt. Minimális válaszfal felelt volna meg az elképzeléseknek, így a családdal közösen azt a döntést hoztuk meg, hogy az összes válaszfal elbontásra kerül. Teherhordó szerkezetben semmilyen jellegű beavatkozás nem történik, kizárólag a már meglévő nyílás részleges befalazása tűnt indokoltnak. Válaszfalak áthelyezése vasbeton födém esetén semmilyen problémát nem jelent. Fentebb leírtak nem indokolták statikus bevonását. A válaszfalak mellett az összes burkolat visszabontásra kerül, beleértve az erkélyek burkolatát is. Bár a wc elhelyezésében nem történt változás -egy darab mellékhelyiség megszüntetését leszámítva- mind a vizes blokkok, mind a fűtési rendszer módosítása indokolt. Így gépész szakági tervező bevonása a tervezés során megtörtént. A radiátorok elbontása után új, falfűtési rendszer mellett döntött a család. Az elektromos rendszerben történő változtatások okán elektromos szakági tervező bevonása is indokolt volt, vázlattervi fázist követően megtörtént. A család életvitele egyértelműen definiálta a nagy, egybenyitott légterű életteret, és a jól elszeparált intim zónát.

Kivitelezési javaslat
A helyrajzi szám összevonása lehetővé tette, hogy az első lakás bejárata belülről szerelt gipszkarton építésével megszűntetésre kerüljön. Így egy bejáraton megközelíthető a továbbiakban az ingatlan. Az előtérbe lépve egy kabát, illetve cipőlerakó rész került kialakításra, óriás tükörrel. Továbbhaladva balra egy kis méretű kamra kapott helyet, mely a takarító eszközök, sílécek, tartós élelmiszerek, stb. elhelyezésére szolgál. Szemközt a kisebb alapterületű, zuhanyzós, wc-vel ellátott fürdőszoba található. Mivel a szülők külön kérése volt, hogy hálószobájukból közvetlenül megközelíthető legyen a fürdőszoba, így MIa, illetve a vendégek használják majd elsősorban ezt a vizes blokkot. Továbbhaladva beérünk a nagy, 40m2-es konyha-étkező-nappali blokkba. Az egyedileg kialakított konyhát és étkezőt részlegesen egy fa dekorpanelekből álló rendszer választja el a nappali terétől, melyből közvetlenül megközelíthető a nagy erkély. A részlegesen befalazott 1m széles nyíláson át jutunk az intim zónában. Egy óriási gardrób került elhelyezésre a közlekedő egyik falán. Innét lehet bejutni a 2 hálószobába, szemközt a szülői, jobbra Mia szobája található. Mindkét helyiségből megközelíthető az erkély. A szülői hálóból biztosított a bejutás a nagy fürdőszobába, ahol kialakításra került egy nagy méretű fürdőkád, egy wc, és a mosókonyha. Mivel Mia szobájától viszonylag távol esik a kis fürdőszoba, így természetesen a közlekedőből közvetlen bejutás biztosított a vizes blokkba. A vizes blokkokat, teraszokat, illetve raktárat leszámítva, mindenütt Egger vizálló laminált padló került elhelyezésre. A kivitelezés során mindvégig a kiadott tervanyag együtt kezelendő a gépész, ill. elektromos szakági tervezők kiadott anyagával, illetve helyszíni ellenőrzés minden esetben elengedhetetlenül szükséges! Burkolatok bontása után a technológia sorrendek, illetve kivitelezési előírások minden esetben betartandók! A vizzálló laminált padló esetén párazáró fólia, xps alátét (3mm) elhelyezése szükséges! Bármely kérdés, illetve ellentmondás esetén a szakági tervezőkkel a kapcsolatfelvétel megtörténik

 

Gellén Eszter

okl. építőmérnök
lakberendező

Elérhetőségek:

Weboldal: https://www.instagram.com/szteedesign/
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.