Blogok

Hajagos-Tóth Nóra vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Hajagos-Tóth Nóra mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
Idén, 2022 júniusában végeztem a Junior Art Center Lakberendező iskolában dicsérettel, ami még jobban megerősítette a szenvedélyem és elhivatottságom a szakma iránt. Alkotáskor legfontosabbnak a funkcionálisan jól megkomponált tereket tartom, ami a megbízóm igényeit tükrözi. Ahhoz, hogy egy lakás jól működjön, elengedhetetlen az összhang a térszervezés és a design közt- minden egyes részletnek kommunikálni kell egymással. Minden projekt egy új kihívás, mely végig kísérve a tervezéstől a kivitelezésig folyamatosan tanít: hol alázatra, hol önfegyelemre, hol új szakmai ismeretekre. Az Archline.XP kiváló társam a tervezésben, melyet a tanulmányaim alatt ismertem meg. Pontos képet tudok prezentálni az elképzelésekről, így mindenki bele tudja magát helyezni virtuálisan az álomotthonába. Szeretem látni az izgalmat a megbízó szemében- azt, ahogy a bizalmukba fogadnak és így valóban a nyugalom szigetét teremthetem meg számukra- legyen bármekkora is a feladat. 

Műleírás
Lakberendezési feladatom egy kétszintes családi ház áttervezése volt, melyet négytagú, három generációt magába foglaló család vett birtokába (Férj, Feleség, Leány gyermek és Nagymama). A kapott alaprajz alapján az eredeti elrendezés néhány változtatással tökéletes, funkcionálisan minden igényt kielégítő otthonná alakult át.

A földszinten látványelemekkel a nappali-étkező és konyha együttesét kellett bemutatnom megbízóimnak, az emeleten a hálószoba-gardrób-fürdőszoba és tinédzser leánygyermekük szobáját. A többi helyiségre elég volt a színes alaprajz nyújtotta adathalmaz.

A ház tervezésénél figyelembe vettem a terek elosztását, az adottságokat, valamint a megrendelő igényeit. A főbb kérések az alábbiak voltak: a Nagymama privát lakrészének elhelyezése, nappaliban kandalló igénye, funkcionális konyha kérése kamrahelyiséggel, Lányuknak saját szoba tervezése külön fürdővel, az Édesapának dolgozószoba, a Szülőknek szintén intim zóna kialakítása lehetőleg a hálószoba-gardrób-fürdőszoba együttes megoldással.

A koncepcióm kialakításában nagy szerepet játszott a család által képviselt klasszikus stílus, melyet modern köntösbe bújtatva kortárs elemekkel ékesítettem. A klasszikus jegyek leginkább térszervezésben, bútortelepítésben, finom textíliák választásában jelennek meg, de a halszálka alakzatban lerakott padló, a falon impozáns keretként megjelenő Orac díszlécek is ezt a képet erősítik.

Könnyed játékosság a kontrasztokkal- az elv, mely a tervezésem végig kíséri. A férfi és női jegyek váltakozása; szimmetria- aszimmetria kontrázása; a modern, nehezebb mobiliák ellensúlyozása könnyed üveg és műanyag darabokkal, textíliákkal; kortárs alkotások klasszikus környezetben- mindezek a fehér, puritán falak közt tudnak igazán érvényesülni, fókuszpontokként a tekintetet vonzani. Az ívekkel, geometriai formákkal, fémes (szálcsiszolt sárgaréz és arany), tükrös és csillogó felületekkel való játék az art deco stílust is felvonultatja a repertoárban a finom eklektika jegyében. Az eleganciát- a nappalit és étkezőt elhatároló, térelválasztóként is működő- fekete fém keretes, hatalmas üvegajtók törik meg (indusztriális jegyek), melyeket fényáteresztő fehér függönyök ölelnek át. 2022 az üveg éve. Az anyag használata nagyon jelentős szerepet tölt be a munkámban, minden helyiségben visszaköszön valamilyen formában. A leghangsúlyosabban a kandalló burkolataként alkalmazott fekete üvegmozaik, a Boldizar Senteski nevével fémjelzett savmart tükrök a nappali falon, a szülői hálószobában a füst üveg gardrób prezentálja.

A színek, mobiliák, textilek mellett a világítás megtervezése és a kiválasztott darabok telepítése is mind a kontrasztokra épülő kompozíciót erősítik- a rejtett világítások pedig az érzékekre gyakorolnak hatást. A kapcsolók, dugaljak formavilága és anyaghasználata mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen a fekete porcelán Berker Serie 1930-as család a modern klasszikus tér ékköve.

A koncepció megálmodásakor gondosan ügyeltem a funkció és design egyensúlyára, továbbá arra, hogy három generáció által használható, élvezhető és szerethető tereket alkothassak és adhassak át megbízóimnak.

Andrée Putman gondolataival zárom soraim, mely a művem, tervezői munkám fő vezérfonala is egyben:
„Ahhoz, hogy egy ház sikeres legyen, a benne levő tárgyaknak kommunikálniuk kell egymással, reagálni és egyensúlyozni egymást.” 

 

Hajagos-Tóth Nóra

lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: 3630/973-7335
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.