Blogok

Juhász Réka vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Juhász Réka mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
Juhász Réka vagyok, 2022 júliusában végeztem a Stílusház Kreatív Művészeti Magániskolában Lakberendezőként. Tanulmányaimat a Pénzügy és HR területén végeztem és évekig ezzel kapcsolatos területen dolgoztam az építőiparban. Ez alatt az idő alatt ismerkedtem meg a lakberendezői szakmával. Miután a Stílusházban még jobban bele láttam a rejtelmeibe és a szakma szépségébe már tudtam, hogy jó úton vagyok és végre a kreatív énem is érvényesülhet ebben a szakmában. A lakberendezésben az egyik legfontosabb dolognak tartom a megfelelő térszervezést. Ez az alapja mindennek, ha itt az ügyfél igényeinek megfelelően van kialakítva minden helyiség, akkor a végeredmény egy jól élhető teret ad. Nagyon szeretek különleges darabokkal dolgozni és ezeket színekkel kombinálni. Mindig keresem az újdonságokat a termékek között és az egyedi darabokat, hogy a végeredmény különleges legyen. 

 

MŰLEÍRÁS

Családmodell és igények

csaladmodelL_igenyek.png

Tervezési koncepció

A családiház lakóterének tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy a megrendelő Lívia étteremvezető és szeretne a saját otthonukban egy különleges lakáskonyhát létrehozni. A nagy méreteknek köszönhetően a földszinten került elhelyezésre a lakásétterem és az emeleten pedig a lakásrész. A térszervezésre nagyon sok lehetőség volt és a meglévő falak közül csak azok maradtak meg, amelyek statikai szempontból szükségesek. Így elértem azt, hogy minden igényüknek megfelelő tér legyen kialakítva.
Az egyedi építésű családi ház tereihez igazodva, a cél a tágas tér kialakítása és megtartása, melyet többek között az egységes burkolatok és színhasználat segítségével értünk el. Fontos szempont volt a megrendelőinknek, hogy az Art Deco stílus megjelenjen, de mindezt modern stílusban és a jelenlegi kor igényeinek megfelelően. Amerikai konyhás nappali világos, tágas térben kerül elhelyezésre. Egy fürdőszoba kerül kialakításra és egy vendég wc. Sok tárolásra alkalmas hely van a mosókonyhába és az előszobába is egy nagy méretű egyedi tolóajtó szekrény kerül, ahol nem csak az aktuális kabátok, cipők férnek el, hanem akár az összes. Kérés volt még egy design bútor elhelyezése, Mathieu Matégot hamutartó, mely nagyon kedves ajándék volt az apuka számára. Bár nem dohányoznak a családban, de nappaliban megfelelő helyet találtunk neki. Lívia és Gergely gyakran szoktak baráti összejöveteleket tartani, ahol a főzés is előtérbe kerül. A konyhában ezért sok praktikus tárolóhely került kialakításra, de mivel a vendégeket is sokszor saját éttermükben fogadják ezért itt főként a szűk családra terveztem. Mivel Gergelynek informatikai vállalkozása van, ezért otthon is szokott dolgozni, így neki kialakításra került egy dolgozószoba az emeleten. A korszerű világítás megtervezésénél figyelembe kellett venni, hogy az ingatlan mindkét szintjén mennyezet fűtés található, így egy-egy hangsúlyos mennyezeti lámpa és több helyen pedig fali lámpák kerültek betervezésre.

Anyaggyűjtési koncepció - Lakás

A cél olyan minőségi anyagok használata, amelyek kihangsúlyozzák az ArtDeco eleganciáját. A berendezési tárgyaknál fő koncepció volt, hogy megbízható, igényes és minőségi termékek kerüljenek a térbe, így a szaküzletek kiválasztására nagy hangsúlyt fektettem. Az egyedi gyártású bútorokat pedig kiváló referenciával rendelkező hazai szakemberek készítik. A tágas egybefüggő terekben egy-egy hangsúlyos színnel választom szét a tereket funkciójuk szerint. Javaslatomra a sárga és zöld, mint meleg hatású színt használtuk kiegészítésként. A lakásban megjelennek a piros és a kék szín árnyalatai az egyedi tervezésű bútoroknál. A kék szín meghatározó a kárpitos bútorok esetében. A kiegészítők színe vegyes, mindenki életkorát és kérését megfelelően figyelembe véve. A hidegburkolatot padlón az étkezőben, a konyhában, a fürdőszobákban és a mosókonyhában használtam, és minden helyiségben törekedtem, hogy letisztult szép minőségi termék kerüljön itt is a térbe.  

Tervezési koncepció a vállalkozási térről

A megrendelőm Lívia nagyon szereti az ArtDeco stílust, de szerette volna ha modernebb lesz az étterem és, hogy csak 1-1 elem utaljon a stílusra. A színek között itt is a kék dominál és a sárgával, zölddel kombinálva egy otthonos meleg légkört alakítottam ki a kávézó és az étkező részre. A konyában egyszerű, letisztult színeket használtam, hogy az elkészült étel kreációk tudjanak dominálni. A márvány mintás munkapult és a fa konyha bútor nagyon kellemes otthonos érzést kell, mellette pedig nagyon elegáns is egyben. Minden helyiségben a nagy vendég forgalom miatt porcelán lapokat választok, a könnyebb takaríthatóság érdekében. A közösségi terek, mint az étkező, kávézó, konyha és gyerek játszószoba fa mintás járólapot kapott, mellyel még inkább az otthonosságra törekszem. A mosdó helyiség és a raktárak pedig egy nagyon szép világos szürke padlóburkolatot kaptak.  

 

Juhász Réka

lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: 36 30 554 8014
www.rekainterior.hu
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.