Konyha változatok - tervező: Sallak Andrea

Sallak Andrea egy rossz beosztású konyha és étkező átalakítási terveit mutatja be.

"Mindig nagy öröm egy rossz adottságú lakásból valami jobbat kihozni, főleg ha egyszerre két, egymással szinte egyenértékű megoldás is elképzelhető. Jelen esetben egy szerencsétlen kialakítású konyha praktikusabb, használhatóbb kialakítása a cél."

"Sajnos sokakkal előfordul, hogy csak a kiszemelt lakás megvásárlása után, csak benne lakva fedezik fel, hogy valamelyik helyiség nem funkcionál jól, a beosztás nem teljesen felel meg a család életvitelének (ezért érdemes még az üzletkötés előtt szakemberrel konzultálni). Ebben a lakásban épp az egyik legfontosabb terület, a konyha és az étkező hagy maga után kívánnivalót.
A főzésre kialakított hely a főbejárat mellett helyezkedik el, ám az alaprajzi adottságai nagyon megnehezítik a berendezést. A fényviszonyok miatt egybe van nyitva az előszobával, a maradék falakat pedig az ablak és a kamraajtó szakítja meg. Az étkezőasztal jobb híján a sötét előszobában, a bejárati ajtó mögött kapott helyet, ahol még a székek sem férnek el rendesen. Ezért a lakás tulajdonosa elszánta magát a felújításra. 

"Két lehetséges változatot mutatunk:  mindkettőben bevonjuk a nappali területét is a tervezésbe, hiszen a cél
egy minél tágasabb, jól átlátható, jól funkcionáló, modern lakótér kialakítása, ahol az ott lakók igazán jól
érezhetik magukat.

Az első változatban a konyhát a nappali hátsó falánál rendezzük be, ahol a vízvételi, és elvezetési lehetőségek
a vécé felől adottak.  A szobától egy pult választja el, az ülőgarnitúra pedig az erkélyhez közel, a  tér világosabbik
felébe kerül. A régi konyha helyére kerül a kellemes étkező, a feleslegesen nagy előszoba lekicsinyítésével
pedig nagyobb hely marad a gardróbnak.

A második változatban a konyha a helyén marad, de nem az előszobából, hanem a nappali felől nyitjuk meg,
így jobban berendezhető lesz. Az előtér szeparáltabbá, ám a lakótér világosabbá és szellősebbé válik.
Az étkező az erkélyes részbe, míg a kényelmes ülőgarnitúrával berendezett közösségi tér pedig a szoba hátsó,
kuckósabb területére kerül."

A cikk a Nők Lapja 2016/17. számában, a Megtervezzük otthonát rovatban jelent meg.

A modell ARCHLine.XP Professional tervezőprogrammal, a fotórealisztikus látványtervek
pedig a program belső renderelőjével készültek.


Sal-Lak Lakberendezési Stúdió
Sallak Andrea
+36-30-911-9385
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.