Blogok

MARSHALL Irodaház - Tervező: Biróné Kapsza Ágnes

Biróné Kapsza Ágnes lakberendező mutatja be első munkáját, melyet az ARCHLine.XP tervezőprogrammal készített. 

"A MARSHALL Irodaház tervezésébe 2019. májusában kapcsolódtam be, - nem sokkal azután, hogy kollégám javaslatára elvégeztem az ARCHLine.XP alapfokú tanfolyamát.

Elsőként a háromszintes irodaház emeleti vizesblokkjainak megtervezése volt a feladatom, majd lépésről lépésre haladva következett a földszinti bemutatóterem recepciója és kávézója, a második emeleti ebédlő, a lépcsőház látványterve.

Az irodák berendezési alaprajza és világításterve után látványtervek is készültek az igazgatói irodáról, tárgyalókról, és a középvezetői irodákról – végül az épület szinte minden helyiségéről. Ehhez elengedhetetlen volt a teljes épület modellezése, - ami először nagy feladatnak tűnt, hiszen még nem rendelkeztem a program mélyreható ismeretével.
Emellett lakberendezőként kihívás volt számomra egy többszintes épület felépítése. Szerencsére a vártnál jóval hamarabb sikerült ezzel a feladattal megbirkóznom – köszönhetően az ARCHLine.XP logikus, felhasználó-barát kialakításának. 
 
A feladat megoldását mindvégig Illés Attila belsőépítész vezető tervező irányítása alatt végeztem. Kezdeti ötleteim formába öntése számomra már szinte az első perctől sikerélményt jelentett, hiszen az ARCHLine.XP programmal létrehozott fotorealisztikus képek meggyőzően demonstrálták tervezői vízióimat. Ezeket azonban részben felül kellett bírálnom a Megbízó cég arculatának irányelveire való tekintettel. Ennek ellenére most, így utólag is felvállalom az első kísérleteimet – bár közben beláttam, hogy ezek még nem illeszkedtek bele kimondottan a tervezési koncepcióba.
 
Egység és Sokszínűség
 

A cég arculatának jellegzetes eleme az élénk piros szín, ami mintegy összefűző kapocsként számos helyen felbukkan az épületben. Ez a rendkívül karakteres, erősen hangsúlyos esztétikai elem a kissé neutrális, de mégis barátságos bézs és törtfehér színeknek nagy mennyiségben történő használatával lett optimálisan kiegyensúlyozva.

Ebbe a harmóniába illeszkedve – mellékhansúlyként került be még néhány szín – a kék, a zöld, a szürke. Emellett a cég az olasz BERTOLOTTO beltéri ajtók forgalmazója is, ezért az épületben az ajtógyár olykor formai megjelenésében, stílusában jelentősen eltérő ajtóknak is helyet kellett kapniuk, amihez alkalmazkodva a helységek egyenként némiképp egymástól különböző stílusban lettek kialakítva. Jó példa erre az emeleti nagy tárgyaló organikus, egyedi formavilága.

 

Dokumentáció

 

A látványtervek mellett több részletről kiviteli tervdokumentációt is kellett készíteni, - mint például az ebédlőről, vagy a mosdóblokkok burkolatkiosztásáról. Részletrajzokra is szükség volt a lépcsőház esetében, illetve világításterv is készült az irodákhoz. Készült egy speciális alaprajzi változat, az úgynevezett COVID-ergonomikus alaprajz is.

Itt egy olyan berendezési igény fogalmazódott meg a Megbízó részéről, hogy a munkahelyek egymástól 2 méter távolságban helyezkedjenek el – a vírusfertőzés veszélyét csökkentve.

Ezeket a tervdokumentációkat éppen úgy, mint a 3 dimenziós látványterveket az ARCHLine.XP 2019-es verziójával készítettem el."

 

Biróné Kapsza Ágnes
Lakberendező
www.idstudio.hu