Blogok

Művészi családi ház - tervező: Henézi Orsolya

Henézi Orsolya a Szimultán Művészeti Iskola lakberendező szakán végzett, diplomamunkájáról mesél.

"Idén végeztem a Szimultán Művészeti Iskola lakberendező szakán. Vizsgamunkámat teljes egészében az Archline XP
programmal készítettem el, a tervdokumentációt és a fotórealisztikus látványképeket egyaránt. A vizsgamunka egy
kétszintes családi ház teljes körű térszervezése és berendezése volt, egy megadott családmodellre alkalmazva.

Családmodellem egy művész házaspár volt egy óvodás korú gyermekkel, akik számára a legfontosabb rendező elv a
tér egy egészként való kezelése volt. Ezért, néhány kivétellel, a válaszfalak elbontásra kerültek, az aktív és a pihenő
zónát egyedül a külön szinten való elhelyezés választja el egymástól. A lakótértől csupán a képgaléria került leválasztásra,
amely idegenek számára is nyitva áll, így külön életet él a ház többi részétől. Sarkallatos pont volt még a család által
kedvelt két világhírű tervező bútordarabjainak elhelyezése a térben, ezek adják a lakás különleges hangulatát.

Leginkább azt szerettem a vizsgamunkámban, hogy a megadott alaprajzon maximálisan kihasználhattam a terek
játékosságát, egyedi miliőt adva nekik, és bekapcsolva a ház vérkeringésébe minden egyes négyzetmétert."

A földszinten két bejárat is található, az egyik a képgalériába vezet, a másik pedig a család lakóterébe. A két helyiség természetesen átjárható, egy ajtó választja el őket egymástól, így a képgaléria a lakásból is közvetlenül megközelíthető. A képgalériában kapott helyet még a sötétkamra is, amely a fotós férj munkaterülete, illetve egy kis munkasarok.

A földszinti lakótérben nincsenek válaszfalak, így egybeolvad az előtér, konyha, étkező, nappali és a lépcsőtér, a funkciók azonban a rejtett közlekedők mentén világosan elkülönülnek. Ezáltal a tér egy egészként kezelése fegyelmezett rendben valósulhatott meg.

A teret az említett designerek kiválasztott bútorainak hangulata uralja, a színek visszafogottak, inkább a használt anyagok kiemelésén van a hangsúly. A betonszürke, a natúr fa és a matt fekete bútorszínek, valamint a semleges, taupe színű kanapé a különleges bútorválasztástól válik izgalmassá, emellett érvényesülni engedik a félig lebegő lépcső fémszerkezetét és a két emeletet összekötő növényfalat.

Az emeletet a földszinttel egy impozáns lépcsőtér, egy hatalmas növényfal és az étkező fölé függesztett lámpajáték köti össze. Az emelet különlegessége, hogy nincs padlásfödém, így a tető két síkja, valamint a felülvilágító különleges hangulatot adnak neki.

A festő- és dolgozósarok követi a földszint hangulatvilágát, a szülői háló, a fürdőszoba és a gyerekszoba azonban, beleilleszkednek ugyan a sajátságos hangulatvilágba, de mégis külön életet élnek. A szülői háló a festősarok mellett egy romantikus foltként jelenik meg. A fürdőszoba a tető alatti legnagyobb belmagasságú részt foglalja el, amely a szürke mozaikokkal, a hatalmas ablakfelülettel, az egyszerű elfüggönyözéssel és a művészi mosdótállal igazi loft hangulatot áraszt.

Elérhetőségek:
Henézi Orsolya
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36-30-965-1749