Nagy Katalin Judit vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Nagy Katalin Judit mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát. Egy önálló családi házat kellett berendezni, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás

Nagy Katalin Judit vagyok, Budapesten élek családommal, 2021 februárjában végeztem lakberendezőként. A Stílusház Kreatív Művészeti Magániskola hallgatója voltam, ahol a képzés része a 3D látványtervezés oktatása is, így ismerkedtem meg az ArchlineXP szoftverével. Egyértelmű volt számomra, hogy a vizsgamunkámat is a program segítségével fogom elkészíteni.

A projekt bemutatása

A feladat egy kétszintes, tetőteres családi ház térszervezésének újragondolása és berendezése volt. A megbízó a saját családunk volt (2 felnőtt és 1 gyerek), az életformára a feladatkiírás szerint voltak megkötések, például: sok könyv, gyakori vendégfogadás, a párom cégnél dolgozik, én pedig otthon dolgozom a saját lakberendező vállalkozásomban, melyhez ki kell alakítani a megfelelő környezetet. Úgy döntöttem, hogy a lakóterek wabi-sabi stílusban kerülnek berendezésre, az irodában (ahova egy design tárgyat is be kellett tervezni) pedig a skandináv stílus fog dominálni.

A következő változtatásokra került sor:

Kialakítottam egy zárható előteret, mely biztosítja a zsilipelést. A bejárat közvetlen közelébe került az étkező, mellé pedig a tágas konyha, melynek közvetlen kapcsolata van a kerttel, hogy a nyári grillezésekhez könnyen lehessen szállítani a kellékeket.

Fontos szempont volt, hogy az iroda kellően szeparált legyen és amennyiben jut elegendő hely, rendelkezzen különálló vizesblokkal is. Erre a legalkalmasabb a ház ÉK-i része volt, melynek nem messze az utcafronttól külön bejárata van, így minden igényt sikerült kielégíteni. Itt a munkaállomás mellett jutott hely egy tárgyalónak is.

A nappali foglalja el a ház DNY-i részét, mely a nagy ablakoknak köszönhetően egybeolvad a kerttel. Az emeletre vezető lépcsőt az egyik oldalról lezártam, így lett hely egy nagy gardróbnak, ami mindent elnyel, amire a földszinten szükség van. A lépcső alatti tér pedig tökéletes hely egy kis játszókuckó kialakítására.

A ház intim terei az emeleten kaptak helyet, a szülői háló és a hozzá tartozó gardrób az utcafrontra néz. Mellette egymással szemben kerül kialakításra a tágas fürdőszoba és a mosókonyha, a fürdő mellé pedig külön WC-t terveztem.

A gyerekszoba és a vendégszoba (melyet filmnézésre, tanulásra is használunk majd) a csendesebb, kert felé eső oldalra került.

Stílus kialakítása

Mivel új házról van szó, ezért nem szerettem volna régi, ismeretlen eredetű bútorokkal berendezni, inkább azt az utat választottam, hogy főként új, de karakteres tárgyakkal teremtem meg a kívánt hangulatot, így találtam rá például a Hannabi BOX model No.3 kanapéjára vagy a Teakhome csodás darabjaira.

Azt tudni kell rólam, hogy erősen vonzódom a szimmetriához, amiből nem mindig sikerült engednem, ezért a tökéletlenség gyönyörűségét elsősorban az anyagminőségekben és a kiegészítőkben tervezem megjeleníteni. Például textúrált falfelületek, rusztikus megjelenésű fabútorok, természetes kövek használatával.

A földszinten erősebbek a sötét-világos kontrasztok, több kőburkolat jelenik meg, ugyanakkor a fa is érvényre jut, hogy kellő melegséget vigyen a térbe.

Az emeleten pedig a melegebb, de világosabb árnyalatok játszanak szerepet, sok egzotikus bútorral kiegészítve - mivel most nagyon hiányzik az utazás és mindig is közel állt hozzánk a keleti kultúra, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a berendezést is ahhoz igazítom.

Design stúdió kialakítása

Fontos szempont volt, hogy az irodában legyen elegendő hely a munkavégzésre és a megrendelőim, partnereim fogadására is. Az átjáróhoz közelebb eső traktusban alakítottam ki a munkaállomást, ahol elfér egy nagyobb iratszekrény tetején a nyomtatóval és egy kényelmes íróasztal is. A kert felőli bejárathoz került a vendégfogadó és tárgyaló rész, ahol le tudom ültetni a hozzám érkezőket, s prezentálhatom az elképzeléseimet.

Itt egy semlegesebb összhatásra vágytam, hogy gondolataimnak szabad folyást engedjen a tér. Emiatt a Skandináv stílusra esett a választásom, leheletnyi csillogással fűszerezve. A munkaállomás mögötti fal került az iroda fókuszpontjába, melyet egy Life&Wall tapétával emeltem ki. Mivel fontos számomra a fenntarthatóság, a tárgyalóba a Fritz Hansen által forgalmazott Recycle székeket választottam, melyeket újrahasznosított műanyagból gyártanak. Az ide választott design tárgy a Swan Chair, melyet Arne Jacobsen a koppenhágai SAS Royal Hotel számára tervezett, több más bútorral együtt.

Nagyon szeretek az ArchlineXP-vel dolgozni, mert a látványterveken túl, bármilyen kiviteli terv elkészíthető a program segítségével, legyen szó alaprajzi/műszaki tervekről, bútortervekről, burkolatkiosztásról vagy komplett elektromos koncepciótervről. Talán a legjobb a programban, hogy mindenre van megoldás és ha pedig valamit még nem ismerek, akkor biztos találok róla egy oktató videót, melynek segítségével már meg tudom oldani az adott feladatot. Ezért is döntöttem úgy, hogy a vállalkozásomban is ezzel a programmal dolgozom tovább.


Elérhetőségek:

Nagy Katalin Judit
Katusa Interior Design

Weboldalak: https://linktr.ee/katusadesign
Mobil: +36/70-940-2952
email:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.