Nagy Lívia vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Nagy Lívia mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
„Harmónia a részletekben is!”
Régóta terveim között szerepelt, hogy elvégezzek egy komoly lakberendezési iskolát, amelyre most adódott lehetőségem a Junior Art Centerben.
Táncművész múltamból hozom, hogy ösztönösen megtalálom a szépség és harmónia kapcsolatát az otthonokban és az azt körül vevő terekben is. Minden tervezés számomra egy komplex folyamat, amelynél három alappilléremre támaszkodom, ez pedig a harmónia, funkcionalitás és a pszichológiai érzék.
Megbízható és precíz embernek ismerem magam, aki könnyen megtalálja a közös hangot a megrendelőkkel. Imádok tervezni és nagyon jó látni azt, ha sikerül megvalósítani mindazt, amit az ügyfelek megálmodnak.

 

 

MŰLEÍRÁS

Egy otthon MINDENKIÉRT
(lakberendezés / részleges belsőépítészeti tervezés)
Budapest 12. kerületében fogalmazódott át egy kétszintes családi ház, a négytagú család egyedi igényei szerint.
A projekt megbízója egy középkorú értelmiségi házaspár, 2 gyermekkel (10 éves lány, 14 éves fiú), ahol az elbűvölő két gyermekes édesanya új, tradicionális stílusú otthon kialakítására vágyott. Így fontos szerepet kaptak az újra gondolt klasszikus darabok, igényes bútorok, textilek és tapéták.
Az alapkoncepció szerint világos, derűs, elegáns színekkel dolgoztam, mindkét szinten, melyek végül egy egységes, meghitt otthonná formálódtak.
Mint szinte minden ilyen hasonló projektnél, itt is fontos volt a 4 tagú család számára a tárolási lehetőségek maximalizálása, szem előtt tartva, hogy a szellős hatás megmaradjon.

Földszint

Az otthonba belépve, az előszobába egy szép klasszikus konzol asztal, felette egy elegáns tükörrel, fogadja a haza érkezőket. Itt kapott helyet még egy akasztós szekrény cipő tárolóval is, így az előszoba kiszolgál minden alapvető funkciót.

Ebbe a térbe nyílik egy kisebb zuhanyzós fürdőszoba WC-vel, amit két kisebb szoba egybenyitásával és az ajtók odébb helyezésével sikerült megvalósítani, így használat szempontjából is teljes értékűvé vált. Az előszoba terébe nyílik még az igazán hasznos mosókonyha is, ahol szintén sok mindent elrejthetünk.
A közlekedő részbe egy nagyobb gardrób részleget süllyesztettem be, kielégítve a tárolással kapcsolatos igényeket.
Az közlekedőből a nappaliba érkezve, egy királykék, 3 személyes Chesterfield kanapé kapott helyet, mögötte nagyon dekoratív tapétával, amely fókuszpontként is szolgál a lenti tér megálmodásánál.
Itt kerültek elhelyezésre a tulajdonosok könyvei is, az általam tervezett könyvespolcon, amely körbe öleli a Médiaszobába nyíló, kétszárnyú klasszikus ajtót. Ezzel szembeni falra került a kandalló keret, amit megtöltöttem hangulatos világítással és e felé helyeztem el kedvenc festményüket is.
Az ifjak favoritja a Média és Gamer szoba lett a nagy és kényelmes kanapéval. A TV az átlagosnál nagyobb, mégsem hivalkodó, mert teljesen a médiafalba simul.
Az igények feltérképezésénél hangsúlyossá vált, hogy a földszinten elhelyezkedő nappali – konyha – étkező mennyire fontos élettér számukra, hiszen szeretnek közösen időt tölteni és vendégeket fogadni.
Mivel a konyha kiemelt jelentőségű, falat húztunk, növelve a tároló és lepakoló kapacitását. A konyhabútor klasszikus fehér színt kapott marással, amit finom zöld, szálka mintás csempével frissítettem fel.
A tágas étkező közvetlenül kapcsolódik a konyhához és nappalihoz is egyaránt, csodás kilátást biztosítva a kert felé. A 6 személyes étkező asztal, 8 személyre is bővíthető, így nem okoz problémát a vendégek kényelmes fogadása sem. Az étkező székek finom puha bőr hatásúak, alatta világos, könnyen tisztítható szőnyeggel.
A konyha római rolót, míg az étkező finom, világos színű dekor függönyözést kapott, melyek tovább futnak a nappali terébe is.
Az étkező egyik falán visszaköszön, a nappaliban elhelyezett tapéta, így kap egy kis dinamikát a lágyabb színekben bővelkedő konyha – étkező tere.

Emelet

A fenti szobáik tervezésénél a helykihasználáson és funkción túl, személyiségüket is figyelembe véve választottunk színeket, textileket, tapétákat, és terveztük meg a bútorokat. Így minden helyiségnek meg lett a maga varázsa.
Mint szinte minden ilyen hasonló projektnél, itt is fontos volt számomra a tárolási lehetőségek maximalizálása, szem előtt tartva, hogy a szellős hatás megmaradjon.
Feladataim között szerepelt az épített egyedi bútorok megtervezése is. A funkción túl, igyekeztem a kívánt hangulatot erősíteni a bútorok formavilágával és az anyagok kiválasztásával is.
Az emeleten kialakításra került két gyermekszoba, szülői háló és egy kisebb gardrób szoba is. A falak átépítésével, azon igények is mind megvalósulásra kerületek, hogy a gyerekeknek és a szülőknek is legyen külön fürdőszobájuk.
Míg a földszinten a finomabb árnyalatokat dinamikus királykékkel és tappétákkal bolondítottam meg, addig ezt az emeleten a szülői hálónál és az abba a térbe nyíló fürdőszobánál is lágyabb árnyalatokra cseréltem le, nyugalmat árasztva egy igazán fárasztó nap után.
A szülői hálóhoz új, tradicionális hangulatú, míg a gyerekekhez vidámabb stílusú fürdőszoba tartozik.
Minden megbízásnál ügyelek arra, hogy a helyiségek összhangban és harmóniában legyenek, így sikerült egyfajta egységet kialakítani az emeleten is.
A közös munka remek hangulatban zajlott és a négytagú család nagy örömmel vette birtokba új otthonát.

Nagy Lívia

Lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: +36/20-779-7923
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.