Németiné Kökényesi Andrea

Németiné Kökényesi Andrea a LOSZ  Év Pályakezdő Lakberendezője pályázaton nyerte  el a Cadline Kft. különdíját. Az ARCHLine.XP tervezőprogrammal készült lakásétterem projektjét mutatja be. 

 

"Kökényesi Anka vagyok, lakberendező, az ANK Design tulajdonosa.

Belső tereket tervezek, szépítek. Cégeknek irodakialakításban, vagy átalakításban, magánszemélyeknek a megálmodott harmonikus otthon megtervezésében segítek. Számomra a lakberendezés olyan alkotás, ahol a design és az ember találkozik. Vezérelvem, hogy ne csak szépet alkossak, hanem ergonomikus és egészséges környezetet tervezzek a megrendelőimnek.

A (munka)környezetnek kell illeszkednie az emberhez, és nem az embernek a (munka)környezethez.

Tagja vagyok a Lakberendezők Országos Szövetségének, akiktől megkaptam a „LOSZ Akadémia végzett tervezője - 2019” cím viselésének jogát, továbbá a 2019-es Év Pályakezdő Lakberendezője pályázaton elnyertem a Cadline Kft. különdíját.

 

A projekt bemutatása:

 

A megbízók egy 110,2 m2 + 14,5 m2 erkély alapterületű zöldövezeti, újonnan épülő társasházi lakást vásároltak. A lakásban nem csupán életvitelszerűen élnek majd, hanem szeretnék megvalósítani első közös vállalkozásukat, egy lakáséttermet.

Tervezőként arra vállalkoztam, hogy a privát szféra és a lakásétterem harmonikus és praktikus egyensúlyt képviseljen az enteriőrben. Fontos volt, hogy a lakásétterem és a magánszféra jól elkülönüljön egymástól. Ugyanakkor figyelemmel kellett lenni arra is, hogy a magánszférának nincs külön konyha és étkező része, hiszen az étterem-konyha hétköznapokon a családot szolgálja.

A stílus kialakításánál letisztult, elegáns és időtálló dizájnra törekedtem. A barna, a bézs és a tört fehér kombináció melegséget, míg a kék szín árnyalatai nyugalmat árasztanak.

Az eredeti alaprajz három szobájából a bejárathoz közelebbi egybenyitásra került a nappalival. Így alakult ki az étterem L-alakja.

A konyha helyben maradt, amerikai jelleget kapva, egy pult választja el az étteremtől, így a vendégekkel való kommunikáció az ételek elkészítése közben is megoldott. A vendég akár oda is ülhet a pulthoz, figyelemmel kísérve a főzési folyamatot.

A konyha hátsó fala hátrébb került, így nagyobb helyet biztosít az U alakú konyhának. Ezzel a bővítéssel a kamra is nagyobbá vált, így a szárazáru raktározása nagyobb helyen lett megoldva.

A hűtő beépített és fagyasztóval kombinált. Megfelelő helyet biztosít a vendéglátáshoz a frissen vásárolt alapanyagok tárolására. Mivel a vendégek csak a hét végén bejelentkezés alapon érkeznek, így ennél nagyobb tárolási kapacitás szükségtelen. A főzést egy 90 cm széles tűzhelytől független indukciós lap biztosítja, felette ugyanilyen méretű elszívóval felszerelve. A sütésre egy mikrohullámú üzemmóddal kombinált sütőt választottam helytakarékossági szempontokat figyelembe véve. Mivel a vendégnek friss ételt szolgálnak fel, nem probléma, hogy a mikrohullámú- és sütő funkció egy készüléken belül került megoldásra. A kávéfőzőgép beépített, nagy kapacitással bír.

A konyha mögötti háló gyakorlatilag megszűnt, hiszen egy része a konyhát növelte, az ablaktól pedig a kialakított nappali része lett. A folyosó felőli részéből leválasztásra került egy gardrób szoba, melynek a két irányba elhúzható ajtaja nem vesz el a térből értékes helyet.

A nappali és a háló szinte egy légtérbe került, közöttük egy bordázott paravánfal húzódik, mely a funkciókat jól határolja és egyben helyet ad az elfordítható TV-nek, illetve a hangszóróknak.

A lakáséterem hétvégén működik, ilyenkor 12-14 fős társaság érkezik. Számukra az L-alakú étterem kényelmes és meghitt szórakozást biztosít, az olasz eleganciával és  a hangrendszer zenei élményével. Az érkező vendégek az előszobában vagy az étteremben elhelyezett fogasokra helyezhetik el kabátjukat. A világítás az okos megoldásoknak köszönhetően tetszés szerint változtatható (színhatásban és erősségben egyaránt), a hangulatnak megfelelően. Az étterem falain elhelyezett tükrök tágasságot és világosságot adnak, a természetet megjelenítő képek barátságossá, meghitté varázsolják a teret.

Az étterem mellékhelyiségeinek kialakításánál figyelnem kellett arra, hogy a vendég séf részére biztosított legyen egy öltöző-zuhanyzó-WC. Ez az előszobából a mosókonyhán át nyílik. A helyiség belépő zuhanyzóval, mosdószekrénnyel, tükörrel, oldalsó szekrénnyel, a komplett higiéniai berendezés fali WC-vel, valamint öltöző szekrénnyel és kényelmes öltözőpaddal lett felszerelve.

Szintén a mosókonyhából nyílik a vendégek használatára egy WC, melyben egy vizeldét (paravánfal választja el a WC-től) is elhelyeztem a férfi vendégek kényelmére.

 

Németiné Kökényesi Andrea (Anka)

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobil: +36 20 615 5445

Web: www.ankdesign.hu; www.lakberendezes-szombathely.hu