Blogok

Seregi Katalin vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Seregi Katalin mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás

Közel 20 éve foglalkozom nemzetközi szakvásárokkal, ahol többek között egyedi kiállítói standok tervezésében és megvalósításában veszek részt. A kreativitás gyerekkorom óta része az életemnek. Fiatal korom óta foglalkoztat a terek személyre szabott berendezése és átalakítása, az ismeretségi körömben is rendszeresen adok tanácsokat az optimális és esztétikus helykihasználásra. Ezért szerettem volna elvégezni egy lakberendező tanfolyamot amire 2021-ben volt lehetőségem. A tanfolyam során ismerkedtem meg az ARCHLINE XP tervező programmal. A vizsgamunkám során is ezt a programot használtam és a tanfolyamot jeles érdemjeggyel zártam.
Vizsgamunkám egyik fő szempontja az, hogy megmutassam a lakberendező által tervezett lakás mindenki számára elérhető.

 

 

Megbízók és igényeik

Megbízóim egy középkorú házaspár, akiknek gyermekei már nem velük élnek. Egyikük édesanyja is velük lakik, aki járókerettel közlekedik, de ápolásra nem szorul. A házaspárnak a baráti társasága gyakran jár vendégségbe hozzájuk és a nagymama is rendszeresen csatlakozik a baráti körhöz. Szabadidejükben sokat utaznak és búvárkodnak, gyakran vitorláznak is. Utazásaik során sok kultúrát megismertek.
A tulajdonosok elképzelése egy két hálószobás lakás, ahol a nappali, konyha és étkező mérete lehetővé teszi számukra, hogy egy 6-8 fős baráti társaságot is vendégül tudjanak látni. Feltétlenül szeretnének egy konyhához kapcsolódó tárolót és egy tágas étkezőt nappalival. Mivel a házaspár a 2020. márciusa óta javarészt otthonról dolgozik, ezért szükséges mindkettőjük számára egy-egy munkaállomás kialakítása is. Kérésük, hogy a pár hálószobájából egy saját használatú kádas fürdőszoba nyíljon. A nagymamának pedig egy a szobájához közei nagy terekkel rendelkező fürdőt szeretnének, ahol könnyen tud mozogni a járókeretével. Ő kádat nem, de egy bidé funkciós WC-t szeretne a fürdőszobájába. Azért, hogy segíteni tudjon a háztartásban kérése az volt, hogy ebbe a helységbe kerüljön a mosógép is. A vendégeknek egy külön WC-t képzeltek el, ahol zuhanyozási lehetőség is biztosított, mivel néha az egyik baráti pár náluk alszik.
 

Jelenlegi állapot:

A földszinti lakás Zuglóban az Ilka utcában egy négy emeletes liftes társasházban található. A ház az 1930-as években, Bauhaus stílusban épült 30-as főfalakkal és 10-es közfalakkal. A 114 m2 alapterületű 2,8 méter belmagasságú két erkélyes lakás korábban két különálló ingatlan volt, ahol egy főfal áttörésével nyitották össze a lakásokat. Jelenleg két bejárata van. A lakás állapota felújítandó, a burkolatok és a belső nyílászárók is cserére szorulnak.

Az első bejáratiajtón a lakásba lépve az előszobába jutunk, innen bal kézre nyílik egy WC kézmosóval majd egy külön fürdőszoba káddal. Tovább haladva a bejárattal szemben a nappali-étkező található, amelynek kijárata van a lakás egyik erkélyére is. A nappali-étkezőből nyílik egy kis konyha és egy hálószoba is. Ennek a hálószobának szintén van kijárata az erkélyre.

A második bejárat szintén egy előszobába nyílik. A bejárattal szemben egy WC kézmosóval, mosógéppel található. Az előszobából egy folyosóra jutunk, ahonnan balra egy tolóajtós hálószoba és vele szemben egy kádas, zuhanyzós, WC-s fürdőszoba nyílik. A hálószoba mellett egy konyha, majd tovább haladva még egy étkező került kialakításra, amelynek saját erkélye van.

Az egykor két lakás a két étkező közötti főfal áttörésével lett összenyitva. A házban távfűtés biztosítja a meleget.

A megrendelőknek három vázlattervez készítettem, három különböző stílusban. Beszélgetésünk során kiderült, hogy a vintage, az eklektikus és a japandi stílus a kedvükre való. Az elkészült tervek közül a japandi stílusú berendezést választották. Nagyon szeretik az IKEA és a skandináv bútorházak bútorait ezért nagy százalékban ilyen bútorokat használtam a terveim során.
 

Módosítási javaslatok:

A közfalak a mellékelt terv szerint szinte teljes mértékben elbontásra kerültek. A bontásról statikussal egyeztettem, engedélyköteles beavatkozás nem történt. Kihasználva a lakás így kialakult adottságait, a tereket közösségi és intim zónákra bontottam, amelyeket az eredeti főfal áttörésnél egy felső rögzítésű sínrendszeren futó tolóajtó választ el, gipszkartonnal 180cm-ről 120 cm-re zártam vissza ezt a nyílást. A beltéri ajtóknál mindenhol bemarható automata küszöböket szereltettem be, burkolatváltásokhoz pedig 5mm magas Arbiton márkájú burkolatválók kerültek. Ezzel biztosítva az akadálymentes átjárást.

Az eredetileg 2 bejáratú lakás egyik bejárati ajtaját gipszkarton fallal takartam. A megmaradt bejárati ajtón keresztül a közösségi térbe, ezen belül az előszobába jutunk, itt egy ülőpad zongorafogassal és egy cipőtároló található. Az előszobából balra nyílik egy vendégmosdó épített zuhannyal, WC-vel és kézmosóval. Tovább haladva található az egyterű amerikai konyhás nappali étkezővel. A konyhából egy külön konyhai tárolóhelyiség nyílik. A konyhában asztalossal készíttetett konyhabútor főzőszigettel került elhelyezésre. Az étkezőben pedig egy 210 cm szélességű tovább bővíthető étkezőasztal található étkezőszékekkel. Itt lett kialakítva az egyik munkaállomás is. A nappaliban az ággyá alakítható sarokkanapéval szemben egy TV szekrény biztosítja a kikapcsolódást. A TV szekrény háta egy léces dekorfallal lett borítva, amellyel szemben egy egyedi bútorterv alapján készült 250 cm széles 5 ajtós tükrös szekrény került elhelyezésre. A két elem közötti folyosó biztosítja az átjárást az intim zónába.

Az intim zónában gipszkarton falak felhúzásával 2 hálószobát, 2 fürdőszobát és egy dolgozót terveztem, amelyek ajtajai egy közös folyosóra nyílnak. Az egyik hálószobának közvetlen fürdőszobája van, káddal, WC-vel és mosdóval. A másik fürdőszoba a közlekedőfolyosóról nyílik, így amennyiben Zsuzsa néninek segítségre van szüksége, csak egy ajtó választja el a családtól. Ez a fürdőszoba járókerettel is könnyedén használható, több helyen kapaszkodóval ellátott. Az épített zuhany mellett bidés WC kapott helyet, ezekkel szemben pedig a mosdó és a mosógép.
 

Burkolatok:

A fürdőszobák R10-es besorolású, csúszásmentes Zalakerámia padlólappal lettek burkolva. A falak pedig hozzá illő színben szintén Zalakerámia csempével. A 2mm-es fugázáshoz MAPEI Keracolor anyagot használtam. A szabad falfelületeket DULUX falfestékkel színezték.

A lakás többi helyiségében is DULUX kevert illetve gyári színeit használtam, a burkolói tervlapon mellékeltek szerint. A lakásban mindenhol 2cm magasságú mennyezeti díszléc fut körbe.

A fürdőszobákon kívül a többi helyiségben QUICK STEP impressive ultra magas kopásállóságú egyben vízálló laminált padló került, hozzá illő 10cm magas padlószegéllyel. A teraszokon Zalakerámia fagyálló járólap lett használva, 2mm-es MAPEI Keracolor Flex fugával.

A konyhában 20cm mélységű gipszkarton állmennyezetbe rejtett spotlámpák biztosítják a mesterséges világítást a szekrény led világítása mellett, a fürdőszobákban pedig 10cm mélységű álmennyezetbe kerültek a spotlámpák. A lakás többi helyiségében függesztékek, mennyezeti lámpák és falikarok biztosítják a fényt, amit a két hálószobában poliuretán álgerendába rejtett spotlámpák egészítenek ki. A LEGRAND kapcsolóit és dugaljait választottam az elektromos szerelvényekhez.
 

 

Seregi Katalin

Lakberendező

Elérhetőségek:

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.