Blogok

Sőrés Ottília vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Sőrés Ottília mutatja be vizsgamunkáját, melyet az ARCHLine.XP tervezőprogrammal készített. 

 

"Bemutatkozom Sőrés Ottília vagyok, Siófokon élek és 2020 augusztusában vizsgáztam Budapesten lakberendezőként. 2019 januárjában párhuzamosan kezdtem a 3D látványtervezéssel, így pár hónapon belül biztosan tudtam, hogy a lakberendező vizsgamunkámat, már az ARCHLine.XP tervezőszoftverével szeretném készíteni. '

 

 

A projekt bemutatása

Megbízóm, fiatal közgazdász házaspár, aki felső tagozatos fiukkal és az anya édesapjával fognak ebben a budai négylakásos társasház, 120 m²- es földszinti lakásában lakni. A három generáció szeretne úgy egymás mellett élni, hogy mégis meglegyen az elvonulás lehetősége és még a nagyapa kutyája is a lakásban maradhasson, ehhez kérték lakberendező segítségét. A szülők otthon is dolgoznak időnként, valamint az anya hobbifestő, így külön dolgozószobára szükségük van. Kiemelték, hogy a családfő szenvedélye a főzés, ezért a közös térben elhelyezett, jól szervezett és tágas konyha tervezése alapvetően fontos. A lakás stílusát tekintve, inkább a modern berendezés felé hajlanak, de legyen benne egy kevés indusztriális csavar, amit lendületes színek kereteznek.

Az igények figyelembevételével a következő változtatásokra került sor:

Az előszobát a nappalitól és közlekedőtől leválasztó falat elbontottam, így kinyílt a tér és a látványkonyha is helyet kapott. A korábbi sarokkonyhát megszüntetve a bejárattal párhuzamosan egy gipszkarton falba épített egysoros konyhatornyot terveztem, amely minden konyhai gépet is elrejt. Az előtte végig futó konyhaszigeten kapott helyet az elszívót is tartalmazó tűzhely és a mosogató medence. Maradt pár négyzetméter egy mosókonyha kialakítására is.

Az intim zóna alig esett át változtatáson, 50 cm-el toltam el a falat a hátsó kádas fürdőszoba javára és a mellette helyet kapó szülői hálószoba tágasabbá tételére. A szomszéd helyiségben kialakításra kerülő dolgozószoba is keskenyebb lett a közlekedő javára, ám egy fémkeretes üvegfallal világosabb és tágasabb lett mindkét helyiség.

A középső traktusban lévő strang mellett van egy kisebb fürdőszoba is, amelynek falai eltolásával, egy zuhanyzó és piszoárt is helyet kapott. A bejáratnál a vendég WC hosszanti irányban nagyobb lett.

A tervezésnél szem előtt tartottam:

- A gazdi és kutyája a bejárathoz közeli szobát kapja.
- Az egyik fürdőszoba a férfi családtagok részére készüljön, piszoárral
- A fő fürdőszoba káddal rendelkezzen.
- A tinédzser fiú jégkorongozik, kedvenc csapata színeit szeretné a szobájába.
- Külön mosókonyha kialakítása.
- Egybefüggő, meleg padlóburkolat a lakásban.

A lakás berendezése

A Megbízó igényét és a berendezés stílusát szem előtt tartva fő irányvonal a modern industrial, az erőteljes színek, valamint a harmónia otthon és munka kötött.

A bejáratnál elegendő hely lett egy márványlapú konzolasztalnak, (rajta Stark CHAPO asztali lámpája) amit a nagyszülői szoba ajtajának áthelyezésével nyertem, mellette áll a piros színű, tükrös, nyitott tároló szekrény. A bejárat mennyezetére, SPUTNIK 8 égős, üvegburás lámpatest és az üvegpolcokat megvilágító RÁBALUX mennyezeti spot került.

A nagyszülő szobája, kiskedvence miatt került a bejárat közelébe, a dupla ágyon kívül egy dolgozósarkot, gardróbot és kutyafekhelyet is sikerült elhelyezni benne. Több mennyezeti és helyi világítást terveztem a különböző tevékenységekhez, ezek rattan és bambusz anyagból készültek.

A konyhai torony szobaszerű (minden BOSCH konyhagép beépített, a mosogatógép emelt magasságban lett beintegrálva) palaszürke színű PerfectSense Topmatt bútorfrontok, Tip-on fogantyú nélküli nyitás, az előtte elhelyezett sziget elegáns, nem töri meg a rendet egy mennyezetről benyúló elszívó. A DEKTON munkafelületbe belesimul az indukciós Elica NikolaTesla üveg főzőlap beépített elszívóval és az antracit színű perem nélküli Blanco Subline gránit mosogató. A sziget fölé három egyedi üvegburás mennyezeti függőlámpát, a konyhaszekrény fölötti gipszkartonba pedig 3 darab EGLO Goldcliff fali lámpatest került.

A nappaliban Minotti, finom sziluettű, Russel kanapéját helyeztem el smaragdzöld (kurkumasárga) színű kárpittal. Öntöttvas lerakó asztal áll mellette. Két ölelően kerek Kragelund fotel veszi körbe a vonatkerék görgőkre szerelt ipari stílusú dohányzóasztalt és két különleges alacsony komód is helyet kapott a nappaliban, melyek tálalószekrényként és multimédia tárolóként funkcionálnak. Kerek Shaggy szőnyeg hosszú gyapja lágyítja a kemény anyagú kiegészítők látványát. Az alacsony parapet magasságú nappali ablakot csak fa reluxa árnyékolja szükség esetén. A mesterséges megvilágítást Rossini teleszkópos állólámpa és Stark asztali lámpája biztosítja. A tv képernyője mögé LED szalagot húztunk.

Az étkező sarkot Bontempi Barone matt fekete üvegasztala uralja, amely 8 személyesre bővíthető, köré hajlított diófavázú bőrrel bevont karosszékeket és Simone Micheli fém szánkótalpú piros műanyag székeit soroltam. Az egybenyitott térnek nemcsak a konyha, de a nappali és az étkező funkcióját is el kell látnia, így a térhatást növelve az étkező fala teljes tükör borítást kapott, a nappali TV falikonzol mögé pedig 3D hatású tölgy fafurnér lapokból vágott, LED –del megvilágított falpanel került. Egybefüggő KAHRS szalagparkettán fut végig a tekintet, melyet palaszürkére mázolt magas lábazati léc zár le.

Sikerült pár négyzetmétert lecsípni a mosókonyha számára, amelybe mosó-szárítógép lett egymáson elhelyezve és helyet kapott lehajtható vasalódeszka is. Az CEDAR & MOSS opálburás Alto Rod gömb függőlámpái a helyiség ékszerei.

Fémkeretes, zöld színű opálüvegből készült fal választja el a közlekedőtől a dolgozószobát, mely gyönyörű design bútorokat sorakoztat fel. Az íróasztal, a háromlábú asztalkák fa és fém tűlábakon állnak, a csúcsdarab pedig a dán tervező Jacobsen, elegáns MAJOR5 szófája. A hobbifestő anya festőállványa is itt kapott helyet, a beszűrődő fényt, ahogy a lakás egészében, itt is a fa reluxákkal lehet szabályozni. Irányítható képmegvilágító spot került a mennyezetre, valamint különböző átmérőjű, textil függőlámpák.

Az L alakú közlekedőről nyílnak az intim helyiségek, így a férfifürdőnek elnevezett helyiség is, amelyben az épített zuhany mellett, a BETTE Lux Shape fémkeretre ültetett állómosdója és egy piszoár is helyet kapott. A két fal közé egy üveg tolóajtó került beépítésre, esőztető zuhanypanellel, a fülkébe lehajtható ülőke lett szerelve. A padlóra méhsejt mintás matt burkolat került, míg a hosszanti falra kisebb léptékű fényes társa, a falfülkés kabinba nagyméretű fehér kerámia burkolatot terveztem.

Tapétázott és festett falszakasz is található a minden igényt kielégítő fürdőben. A többágú mennyezeti lámpa mellett, a mosdó feletti tükröt két oldalról világítja meg egy-egy GOLDCLIFF fém falikar.

A szülői hálószoba középpontjában BELIANI dupla platform ágya van, melynek állítható fej és lábrésze, valamint táskarugós matracai királyi kényelmet nyújtanak. Bőrdarabokból varrott szőnyeg terül el alatta. A szimmetriát megtörve különböző méretű, formájú és stílusú lerakók kerültek az ágy két oldalára, ahol álló és asztali lámpák is világítanak. Minden világítótest vezérelhető, így a mennyezetet izgalmasan bevilágító nyolcágú csillár is. Piros fiókos komód rejti a fehérneműket a falra szerelt tv konzol alatt. A gardróbszekrény üveg-tolóajtós és a mennyezetig be lett építve.

A hálóból nyíló fürdőszoba központi bútorai a BETTE lux oval szabadon álló kádja és mosdója, egy kárpitozott, szövött vízálló anyag veszi körül a zománcozott, titánacél szanitereket. A szobaszerű helyiséget márvány padlóburkoló lapok és egyik falát szizál falburkolat teszi még elegánsabbá. A fehér LAUFEN Pro wc és bidének, izgalmas hátteret ad a színes hexagon mozaikkal burkolt parapet és a színesre festett fal.

Nagy kerek mennyezeti EGLO textil-fémburás lámpa adja az általános fényeket, a tükrök két oldalán és a wc-bidé felett a kristály füzéres falikarok a ragyogó és árnyékmentes megvilágítást.

Végül egy színes, lendületes hely lett a serdülő fiú szobája, aki nemcsak jégkorong rajongó, de ő maga is űzi a sportot. Kedvenc csapata színeit – narancs - (Philadelphia Flyers) is használtam a bútorok és textilek kiválasztásánál. Magasított ágykeretére, táskarugós matrac került, ágyfejvég helyett egy textilhálós hoki kaput helyeztem el. Fém bakokon álló IKEA-s asztala mellett szánkótalpú GAP karosszék áll. Magas, rekeszes komód fölé, flexibilis falikarokra erősített képernyőn nézheti a mérkőzéseket, Jacobsen ihlette Egg chair replikációjából. A szövött gyapjúszőnyeg borítja a padlót. Több HORNWOOD fali és asztali lámpa biztosítja a különböző tevékenységekhez a helyi világítást, a mennyezetről pedig két fehér INDRA függőlámpa szórja fényét.

A lakás padló és mennyezet hűtés-fűtés rendszere REMEHA Avanta 24S termosztátos kondenzációs gázkazánnal és CONCEPT SGW(S) típusú Indirekt fűtésű tárolós vízmelegítővel lett biztosítva. A berendezések és csövek eltakarása álmennyezet beépítésével lett megoldva, melyet az előszobai mennyezet alatt 30 cm-rel helyeztem el. (A lakás belmagassága 3 m) Szobai termosztát biztosítja a lakás hőmérsékletének szabályozását.

A nyílászárók egyedileg, ROPANT fa készítette és építette be, melyben háromrétegű hőszigetelt üvegezés került. A modern lakás minden szeglete tele van fénnyel és színnel, különleges megoldásokat is sikerült becsempészni. Minden családtagnak megvan a privát szférája, de a közös együttlétre is tágasak a terek.

A lakás stílusáról

Az ipari stílus jellemző elemei közé sorolható a bontott tégla, rusztikus és kopottas fa, nyers beton, rozsdamentes acél felületek, továbbá a csupaszon hagyott gerendák és villany - vízvezetékcsövek – elemek, amelyek a befejezetlenség érzetét keltik.
Általában természetes, semleges színek dominálnak – a szürke, a fekete és a barna –, összhatása meglehetősen maszkulin. Az visszafogott színek lehetővé teszik a bútorok és egyéb kiegészítők használatát, amelyek felélénkítik a helyiséget. A semleges színű falak miatt a nyitott területek nagyobbnak és összekapcsoltabbaknak tűnnek.
Egy felújított vagy újonnan kialakított ipari épület jellegzetes elemei mellé szépen idomul bármely modern, minimalista, vintage, art deco, retro vagy eklektikus stíluskülönösebb szabályok nélkül. Ha régi gyárhangulatot idéző felületeinket, mai modern, korszerű berendezésekkel párosítjuk, létrehozhatunk egy tökéletes egyensúlyt a múlt és jelen között. 

 

Sőrés Ottília
Lakberendező
Instagram: #soresottilia
Mobil: +3620/310-6223
email:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.