Blogok

Szatmári Laura vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Szatmári Laura mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás

Nem volt kérdés számomra, hogy egyszer a lakberendezésbe is belevágok, hiszen oly régóta vágyom egy igazán kreatív munkára. Így a karanténidőszakot kihasználva azonnal bele is kezdtem a tanulmányokba egy budapesti oktatási központ lakberendező kurzusán. Az iskolát óriási lelkesedéssel és egy dicséretes 5-ös érdemjeggyel zártam idén januárban.

A projekt bemutatása

Jelen ingatlan egy új építésű társasház harmadik emeletén található. Az épület Budapest egyik belső kerületében helyezkedik el egy csendes utcában. Az ingatlant a tulajdonos még az építés alatt vásárolta meg. Az épület hagyományos építési technológiával készült, tégla szerkezetű. A lakás 112 m2 hasznos alapterületű, amihez 3 db erkély is tartozik. A megrendelő azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy tervezzem meg az általuk nemrégiben vásárolt lakás belső átalakítását az igényeiknek megfelelően.

Elvárások:

- Olyan lakótér kialakítása, ahol a szülői hálószoba és a gyerekek szobái a lakás két végében, elkülönülve helyezkednek el;
- A nappali-konyha-étkező egy légterű, tágas kialakítása nagyméretű étkezőasztallal;
- Otthoni munkavégzésre alkalmas dolgozósarok kialakítása;
-  A szülői hálóból nyíló gardrób és fürdőszoba kialakítása;
- Kedvenc Sicis Electric Marble üveglap beépítése az egyik fürdőszobába;
- Kamasz fiú gyerekszoba és kislány gyerekszoba kialakítása;
- Egy tágas mosókonyha, tároló kialakítása nagyméretű beépített szekrénnyel;

Műszaki elvárások:
A fűtésrendszer átalakítása a kazán mozgatása nélkül. A radiátoros fűtés helyett padlófűtés kerüljön kialakításra.
Stílusirányzat, szín- és anyagpreferenciák:
Minimál stílus, modern bútordarabok, föld színek, meleg árnyalatok, luxus anyaghasználat, márványmintás burkolatok, világos diófa, fekete és szürkészöld színhasználat. Az anyaghasználat a design mellett funkcionális is legyen. A megrendelők előnyben részesítik a melegburkolatokat. A házaspár kedvenc designere a világhírű Zaha Hadid, akinek Moon System Sofa alkotása kötelező elem a berendezési terv kialakításánál.
Konyha – étkező – nappali:
Az előszobából egy üveges tolóajtón át jutunk a lakótérbe, a konyha – étkező – nappali helyiségbe. A baloldali és a szemközti falon fut végig a szürkészöld festett MDF anyagból készült letisztult, minimál stílusú konyhabútor fehér márványmintás kvarckompozit munkalappal és falburkolattal. A felső szekrények anyaga dió furnér. A konyhában a zárt tárolórendszerek kerültek előtérbe. A konyhatechnológiai sorrendet a megbízó kifejezett kérésére megbontottuk a design kedvéért. Így került a mosogatótálca az ablak alá, melyhez kiemelhető csapot választottunk, hogy az ablaknyitás ne ütközzön akadályba. Az étkezőben nagyméretű diófa étkezőasztal található 6 db székkel. A helyiséget a különleges designer csillár teszi még exkluzívabbá. A nappali ékköve Zaha Hadid Moon System fekete szófája. A szemben lévő falon fekete festett MDF-ből és középbarna színre pácolt diófa furnéros bútorlapból készült egyedi TV szekrény és könyvespolc található. A TV mögött egy azonos anyagú falburkolat kapott helyet, ami mögé LED szalagot rejtettem. A nappali 2 fala a konyha szürkészöld színével azonos. Az összképet pedig néhány melegebb sárga kiegészítővel dobtam fel. A jobb oldali fal beugró részén kapott helyet a dolgozósarok is, így egy picit szeparált a nappali többi részétől.
Szülői hálószoba, gardrób, fürdőszoba 1:
Az előszobából balra fordulva egy folyosón át juthatunk először jobbra a fürdőszobába, egyenesen tovább haladva pedig a szülői hálóba. Ebben a helyiségben tovább vittem a szürkészöld és világos dió árnyalatokat minimál stílusban. A bal oldali falon egy fésülködő sarkot alakítottam ki hatalmas kerek tükörrel, rejtett LED világítással. A fehér bőr franciaágy mellett egy-egy éjjeli szekrény található. Az ággyal szemben, a TV mögött lécekből készült világos dió falburkolat és egy falra rögzített TV látható. Szemben egy tolóajtón át jutunk a gardrób helyiségbe, ahova két nagyméretű tükrös tolóajtós alul fiókos, felül akasztós egyedi gyártású bútorlapból készült beépített szekrényt terveztem. Tovább haladva a szülői fürdőszobába lépünk, mely a folyosóról is megközelíthető. A helyiség nagyméretű luxus fekete márványlapokkal borított, melyet a padlón, a WC mögött és a zuhanyzónál törünk meg dió színű burkolólapokkal. A kiegészítők bronz színűek, és itt található a kazán is, melyet sötét színre pácolt dió furnéros bútor takar.
Fürdőszoba 2:
A különleges kék fürdőszoba a gyerekszobák között helyezkedik el, melyben egy különálló kád, egy egyedi fehér festett MDF-ből készült mosdószekrény kék kvarc pulttetővel és egy hatalmas kerek tükör található. A helyiség különlegessége a jobb oldali falat borító márványmintás Sicis üveglap.

Szatmári Laura

Lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: +36/30-372-3086
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.