Blogok

Székely Erika vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Székely Erika mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

 

Bemutatkozás

 

Székely Erika vagyok, alapvetően csak egy hobbiként indult a lakberendezés a számomra. Agrárközgazdászi végzettségem alapján teljesen más irányból érkeztem a szakmába, de a másfél éves tanfolyam végére annyira megszerettem és élveztem a szakmai kihívásokat, hogy mára szinte minden belső teret ezzel a szemmel vizsgálok. A számos stílus közül a polgári áll hozzám a legközelebb, de alapelvem, hogy az általam kialakított tér minden tekintetben a megrendelő elégedettségét célozza, segítve, hogy az a funkcionalitás és kényelem egyszerre legyen jelen a terekben, harmonikus színekkel, a tér esetleges negatívumait eltüntetve, pozitív adottságait a legjobban kiemelve.

 

A projekt bemutatása

Megrendelő adatai: Fiatal házaspár (férfi 42 éves, nő 38 éves) 8 éves kisiskolás fiúgyermekkel

MŰLEÍRÁS

Elvárások:

- belső terek kiosztása újragondolást igényel, elsősorban a nappali-konyha-kamra térkapcsolata
- gyakori sütés-főzést szolgáló konyha kialakítása, konyhaszigettel a nappali szerves részeként, a gyerekkel való közös tanulás céljából;
- ruhatárolás megoldása lehetőleg külön gardrób kialakításával a szülők és a gyermek számára is;
- gyakori családi és baráti vendéglátás céljára 6 fő leültetésére alkalmas étkező kialakítása; legyen alkalmas;
- meglévő bútorok cseréje, teljesen új bútorok, burkolatok, szaniterek, konyhagépek

Lehetséges stílusok:
1) Vintage 2) Polgári 3) Minimál
Választott stílus: Polgári

Lakás alapadatai: 108m2-es lakás. Belmagasság 2,80 m.
Főfal a lakáson belül a jobb oldalon fut végig, így ez a fal nem módosítható, nyílászárók nem áthelyezhetők, kizárólag nyílásirány módosítható.

Tervezési koncepció, szempontok:
- Elsődleges szempont a megrendelő elvárásai szerint, a kiválasztott stílusnak megfelelő belső tér és hangulat megteremtése. A polgári stílus szerint elegáns, de élő, hagyományos, a régi és új elemek vegyítésével.
Fő koncepció: A berendezés a kényelmet és az eleganciát sugározva teremtse meg az otthon melegét. Nagyobb szobanövények, padlóra lógó függönyök használatával, klasszikus stílusú álló- és asztali lámpával, falikarokkal, kandallóval megteremtett nyugalmas hangulat. Halszálka mintában lerakott, lamella parketta és puha szőnyegek, padlószőnyeg a meleg hangulat megteremtését célozzák. Kazettakiosztású mintázattal készült, díszítőelemekkel keretezett ajtók, valamint egy 3m széles, duplaszárnyas, osztott üvegezésű tolóajtó a nappali és közlekedő között a polgári stílus igazi hangulatát hivatott megjeleníteni.
- A lakásba lépést követően kulcsok, telefon lerakási lehetőség, valamint kabátok, cipők, egyéb ruhanemű tárolására alkalmas gardróbrész kialakítása.
- Pihenésre, olvasásra alkalmas „zug” kialakítása a nappalin belül, de a TV-nézéstől elkülönülten. Társalgásra, TV-nézésre, pihenésre alkalmas tér kialakítása.
- Vendégek fogadására alkalmas, étkezővel egybekötött, konyhaszigettel elválasztott nappali kialakítása.
- Hálóterület, családi fürdőszoba, gardróbszoba és gyerekszoba elkülönítése a lakáson belül, vendég WC-zuhanyzó kialakítása. A hálószoba és fürdő, valamint a háló és gardrób közvetlen kapcsolatának kialakítása.
- Klasszikus, illetve modern elemek használata miatt a közepes és a felső kategóriás árszintek egyaránt megjelenhetnek a berendezéstől függően. A berendezések a mindennapi funkcionalitás mentén kialakítva és elrendezve.
- Lakást meghatározó alapszín a bézs, és meleg barna, ezek mélyebb, világosabb árnyalatai.

Lakás kialakítása helyiségenként: Falak és mennyezet POLI-Farbe prémium beltéri festékkel festve, helyiségenként a burkolati tervlapon leírtak szerint. 14 cm-es mennyezeti díszléc, illetve 10 cm-ec magasságú padlószegély minden helyiségben, kivéve a hidegburkolattal ellátott helyiségeket. Gardróbban és hálóban tapéta a falakon, nappaliban és gyerekszobában dekortapéta használata. A helyiségek berendezései jellemzően kereskedelmi forgalmazásban megvásárolhatók. Gardróbszekrények, konyhasziget, konyhabútor, növényfal egyedi megrendelésre készített. Berendezések konszignációs jelei külön tervlapon szerepeltetve a konszignációs táblázatban részletezve. Előtér, közlekedő: Bejáratnál apróbb tárgyak lerakására alkalmas konzolasztal tükörrel az egyik, gardróbszekrény elhelyezése a másik oldalfalon. A családi nyugalmat szolgáló elkülönítést lehetővé tevő hosszú közlekedőrész miatt a konzolasztal oldali rész ismétlődése az oldalfalon, másik oldalon a nappali-konyha-étkező térbe duplaszárnyú, nagy, 3 m széles osztott üvegezésű tolóajtó beépítése. Az oldalfalak 90 cm magasságig klasszikus stílusú, mart felületű, az ajtókkal egyező, korpusz fehér színű kazettákkal borítottak. A padló lamella parkettával burkolt, rajta szőnyegek.

Gyerekszoba: a szoba a nyolcéves kisfiúnak, funkcionális bútorokkal berendezve, tanulásra, pihenésre, 1-2 osztálytárs, barát fogadására alkalmas. A falak halványszürkére festettek, oldalfalak az univerzumot megjelenítő tapétával borítottak, melyhez a függöny mintázata is igazodik. A padló szalagparkettával borított, rajta vidám nonfiguratív mintázatú szőnyeg. A gyerekszobába a kicsit előtérként kialakított gardróbszobából közelíthető meg.

Háló: elsődlegesen pihenést szolgáló berendezés kialakítása, TV nézési lehetőség megléte, hosszanti csíkozású tapétával elegáns hangulat megteremtése, oldalfalakon felső megvilágítással elhelyezett, keretezett, klasszikus festmények elhelyezése. Melegséget adó, puha szőnyegpadló burkolás. A háló közvetlen kapcsolatban áll a gardróbszobával

Fürdő, WC, zuhanyzó: a lakásban két fürdésre és toaletthasználatra alkalmas helyiség lett kialakítva, amelyek közül az egyik a család igényeit szolgálja ki, a másik vendégek számára használható. Hangulatban mindkét helyiség az elegáns, világos, de melegséget árasztó. Burkolatok és berendezés ennek megfelelően lettek kialakítva. A családi fürdőszobában kádas és zuhanyzós fürdésre is alkalmas részek kialakítva, valamint egy, rövidebb felrésszel leválasztott WC és bidével felszerelt helyiség is található.

Konyha-Étkező-Nappali: a funkcionális helyiségek egy, nyitott térben lettek kialakítva. A konyharész a rendszeres sütés-főzés célját szolgálja, erre U alakban kialakított konyharésszel, alkalmas háztartási gépekkel, a munkafolyamatnak megfelelő sorrendben, 3 fős, bárszékkel ellátott konyhaszigettel elválasztva az étkező résztől. Az étkező a megrendelő elvárásának megfelelően 6 fő leültetésére alkalmas. Nagy, puha szőnyegen álló üveglapos asztal, és 6 puha, szövetborítású étkezőszékkel körbevéve. A nappali rész a helyiség konyhával szemben lévő másik végében lett kialakítva, puha, kényelmes két- és háromszemélyes kanapékkal, a kisebb kanapé két végében kisasztalokon álló asztali lámpákkal, klasszikus dohányzóasztallal, elektromos kandallóval és az oldalfalon nagy mintás, dekor tapétával teremti meg a polgári elegancia klasszikus, kényelmes hangulatát.

Székely Erika

Lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: +36/20-995-1429
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.