Blogok

Szép Marianna vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Szép Marianna mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás

Sokan úgy vagyunk: tizenévesen még nem tudjuk, mi leszünk, ha nagyok leszünk. Elindulunk egy úton, majd rájövünk, hogy másfelé szeretnénk menni. Vannak akik észrevétlen tovább küzdik magukat az úton és vannak, akik másik szakmát tanulnak, hogy arra menjenek. Szervezős közgazdászként második szakmámat szerzem 2022 februárban lakberendezőként - a csapatépítés/élményprogram szervezés/bonyolítás mellett.

Örömmel tölt el a tervezés: a terek berendezése, a modellezés, a színek. Szeretem, ha hozzátehetek a világhoz valami szépet és hasznosat ott, ahol mindennapjainkat töltjük: az otthonunkban, munkahelyünkön. Otthonunknak kiemelt szerepe van mai világunkban, ahová jó haza menni, ahol szeretjük a színeket, a formákat, a praktikusságot, a tereket. Ahová elbújhatunk a világ elől és feltöltődhetünk. Ebben szeretnék támogatást adni azoknak, akik a lakberendezőtől eltérő úton mentek tovább. A megrendelő elégedettsége az én örömem.

Vizsgamunkám elkészítéséhez lehetőséget kaptam az ARCHLine.XP használatára. Önállóan youtube oktató videók segítségével sajátítottam el azt a tudást a lakberendezői képzés mellett, amivel elkészítettem az évközi tervezési feladataimat és vizsgamunkámat. Kifejezetten sokrétű, izgalmas, precíz szoftver, amelyet élvezet használni. Nehéz előre elképzelni, milyen berendezés, színek, anyagok mellett éreznénk komfortosan magukat a lakásukban, így a képzelet támogatásához remek segítséget nyújt ez a program. 

Vizsgamunka

Családmodell
Fiatal házaspár 30-as éveik elején, mindketten kreatív szakmában dolgoznak (divat és gasztronómia). Szeretik az eleganciát, mindkettejük élete az alkotás, a színek körül forog.

Igény
103 m2, új építésű lakás berendezése nagypolgári stílusban, fiatalosan. A nappali és étkező rész alkalmas kell legyen 8-12 fős társaság vendégül látásához, szeretnének biokandallót. Mindezek mellett az érkező vendégek és ügyfelek számára szükséges különálló mosdó kialakítása, elkülönítve a privát élettértől, fürdőtől.

A feleség számára kialakítandó egy jól elkülönített, kicsi, praktikus és komfortos helyiség, amely az otthoni munkavégzést szolgálja.

Kidolgozásra kerültek
Konyha, étkező, nappali, háló- és fürdőszoba

Műleírás:

A lakásba érve egy pici előszobába lépünk. Innen 3 helyiségbe lehet bejutni:
1. A dolgozószobába,
2. a vendégeknek fenntartott mosdóba és a
3. privát előszobába.

A privát előszoba komódokkal, előszobafallal és egy nagyobb szekrénnyel van berendezve a felső öltözékeknek, ill. szezonális ruhadaraboknak. Innen léphetünk be az étkezőbe, ami egy légtérben van a konyhával, ill. a válaszfallal határolt nappalival. A megrendelőkről tudjuk, hogy szeretik a színeket, így az eltérő funkciójú de egy légterű helyiségeket színekkel is elhatároltam egymástól a fizikai tagolás mellett. Az eleganciát szolgálják a nagypolgári stílusban tervezett bútorok, ülőgarnitúrák, csillárok, dús függönyök, tapéták. A falakon díszlécek futnak körbe mindenütt, a plafonra stukkók kerültek a csillárok köré.

A nappali és a háló krém-zöld-pasztell, a vizes helyiségek türkiz-fehér-szürke árnyalatúak. A nappali és az étkező közt válaszfalba épített biokandalló található, amely egy 8 cm-s födémemelésen áll, hangsúlyozva a térbeli funkcióváltást. Az étkező (kávékrém) pedig a színváltás mellett pengefallal és konyhaszigettel van elhatárolva a konyhától (türkiz). Az étkező(asztal)t modern és elegáns padlóba épített kör alakú medál és felette elhelyezett rejtett világítás - kovácsoltvas csillár - gipszstukkó hármasa keretezi. A hálószobából nyílik a gardrób és abból a privát fürdőszoba. A fürdőben kék-szürke-fehér-arany színekkel találkozunk. A kád födémemelésen, üvegfallal elhatárolva áll a helyiség végében, mellette falfülkébe épített rejtett világítással. Körbe a plafon alatt díszléc fut amelybe ledszalagot rejtettem. Elegáns, letisztult szürke tároló szekrényen pultra ültetett mosdók találhatóak régies stílusú szaniterekkel. Burkolata márvány és festett falak. A rejtett és díszvilágítások lehetőséget nyújtanak az otthoni relaxációhoz.

Mindezekről általános hangulatlapokat majd a végleges irány kiválasztása után az egyes helyiségeknek megfelelő specifikus hangulatlapokat készítettem a választást elősegítve. A lakás új tulajdonosai azzal a kéréssel kerestek meg, hogy egy modern, nyitott konyhás, étkezős, nagy nappalis, otthont alakítsak ki, ami mindenki számára kényelmes és otthonos.

 

Szép Marianna

Lakberendező

Elérhetőségek:

Weboldal:
Telefonszám:06-20-582-5032
email:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.