Blogok

Szilasi Magdolna vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Szilasi Magdolna mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás

Lassan érlelődő, régi szerelem vált/válik valóra számomra a lakberendezéssel, ami mára komoly „párkapcsolatban” realizálódott.

Külkereskedelmi végzettségem ellenére a pénzügyi szakmában dolgozom jó ideje: lakossági hitelközvetítéssel foglalkozom. Tevékenységem során természetesen sok leendő lakástulajdonossal kerülök kapcsolatba, ahol a lakberendezés gyakran potenciális igényként merül fel.

Életem során többször adódott lakberendezői feladat: egy lakrész berendezése, nagy polgári lakás teljes felújítása, bútorozása, két nyaraló (2 szintes házak) térelosztásának és berendezésének, vagy pedig egy többszintes luxusház tereinek, teljes enteriőrjének megtervezése. Először nem is tudatosult, hogy fenti feladatok egyike sem okozott problémát, sőt kifejezetten élveztem az ebből adódó teendők végzését, a folyamatok koordinálását és végül a munka gyümölcseként az eredménnyel is elégedett lehettem, mivel a látvány az ismeretségi körben is osztatlan sikert aratott.

Aztán egyszer csak jött a nagy felismerés. Több évig egy nagy nemzetközi cég irodavezetőjeként dolgoztam, ennek során adódott egy különleges feladat: a közel 50 fős irodát el kellett költöztetni egy új környezetbe, egy nagy modern irodaépület földszintjére. Minden egyes munkahely, szoba, tárgyaló, étkező, stb. helyiségek kialakítását a legoptimálisabb funkcióérvényesítés figyelembevételével, a teljes iroda-enteriőr megtervezésétől, a különféle szállítók ajánlatainak versenyeztetését beleértve, a színvilág, a világítás, a dekor- és hangulatelemek megválasztásáig egyedül az én feladatom volt. Rá kellett jönnöm, hogy az egész ottani munkám során ezt a tevékenységet élveztem a legjobban.

Lenyűgöző volt számomra, amikor az elképzeléseim megjelentek a bútorszállító által megjelenített látványtervekben és boldog voltam, amikor a munkatársak elégedetten elfoglalták munkahelyeiket az új irodákban, a vadonatúj modern bútorok között.

A lakberendezési tevékenység során végtelenül izgalmas számomra, hogyan lehet a lakás adottságait, adott esetben korlátozott lehetőségeit a legoptimálisabban összeegyeztetni a megrendelő/k igényeivel, miközben a választott stílus az ő/ők ízlésének, életvitelének tökéletesen megfelelő kell hogy legyen. Annak ellenére, hogy a tervezés szerintem egy végtelenített és – valljuk be – fáradságos folyamat, hiszen mindig lehet a már meglévőnél izgalmasabbat találni, mindig jön egy jobbnak vélt ötlet, mégis rendkívül élvezetesnek tartom, amikor az ember úgy gondolja, megtalálta az igazán odaillő darabot.

Az egyik legnagyobb élmény számomra, amikor a tervezőprogram virtuális áruházából összeállított még statikusnak látszó bútorzat, színvilág életre kel és a fény-árnyék hatásokkal dinamikussá téve teljesen valóságszerűvé varázsolja a teret a fotórealisztikus képek megjelenítése során. A portfóliókészítés során egyik feladatom volt a világhírű színész, Brad Pitt management-je által megrendelt Budapest belvárosában lévő, ugyanakkor csöndes, minden igényt kielégítő luxusingatlan kialakítása. Az ingatlanba a színész egyedül (nem családdal) költözik huzamosabb időre a magyarországi forgatások miatt.

Feladatelemzés és tervezési koncepció

A feladat ismertetése:
Luxusingatlan tervezés Brad Pitt előszeretettel részesíti előnyben Magyarországot: forgatott Szilvásváradon, egerszalóki szállása volt, még az egri piacon is látták megfordulni. Több filmet forgatott/forgat (World war Z, Kémjátszma) Budapesten, így hosszabb időt tölt a városban, jelenleg is várhatóan egyre többet, mivel nemcsak főszerepeket játszik, hanem több filmnek a producere is. Erre a célra a menedzsmentje másfél évre egy minden igényt kielégítő luxusingatlant bérel. részben olvasható.

Igények

  • A művész vonzódik a belsőépítészethez, kedveli a modern stílusirányzatokat, a karakteres enteriőrt, a tágas tereket, a különleges ötleteket.
  • Az ingatlant egyedül, nem családdal veszi igénybe.
  • Időnként fogad vendégeket, barátokat, főleg stábtagokat, kollégákat.
  • Alkalmanként teret enged szakácstudományának néhány speciális fogásának elkészítésével.
  • Egy forgatással telt nap után szeretne a művész kellemes és kényelmes, nyugalmas környezetben pihenni, szaunázni, meleg vízben relaxálni, ill. konkrét igénye, hogy adott esetben fürdőzés közben a nagyképernyős TV-re is ráláthasson.
  • Több TV-t, esetleg kivetítőt is szeretne a lakásban.
  • Legyen egyenletes hőmérséklet, padlófűtés és természetesen légkondicionálás.
  • Kellemes olvasó sarok (polccal könyvek, forgatókönyvek, magazinok tárolására)
  • Vendég WC kialakítása

Tervezési koncepció

A művész forgatási helyszínei között szerepelt már a kőbányai konzervgyár is, de a legtöbbször a belvárosban dolgozik a stáb. Az ingatlan tekintetében a csend és nyugalom szigetét megtalálni a nyüzsgő városközpontban az igények figyelembevételével a legalkalmasabbnak egy luxus kialakítású loft lakás tűnik egy duna-parti ház legfelsőbb szintjén. A ház szolgáltatásai között kiemelendő a 24 órás őrzés- és portaszolgálat, az alagsorban lévő teljes körű mosodai szolgáltatás.

Mivel a művész kedveli a modern lakberendezési trendeket, a karakteres enteriőrt, a szabadság élményét kölcsönző szellős, tágas tereket, javaslatom az indusztriális stílus alkalmazása. Ez mára már egy életstílus, amely a színész itteni életformájának - a Magyarországon való család nélküli tartózkodása, illetve az egész napos forgatásokkal történő elfoglaltsága miatt - tökéletesen megfelel. A művész életmódjára továbbá a bohém értelmiségi a jellemző, aki vonzódik a művészetek iránt és már csak munkájából adódóan is aktív társadalmi életet él. Mindez tökéletesen megfelel a loft stílus-kedvelők karakterének.

Az erőteljesen férfias egyénisége számára a stílusra jellemző nyers erő megjelenítése telitalálat lehet, mégis a művész szuperkényelemhez szokott komfortérzete miatt talán inkább az ún. „soft loft” stílusirányt választanám. Ez alatt azt értem, hogy nem követném a kemény ipari vonalat, nem hagynám szabadon a különböző gépészeti elemeket: vezetékek, fűtőcsövek, csatornák, vasak nem fognak kiállni a falakból, lelógni a mennyezetből. Ráadásul azért sem, mivel a szóban forgó ingatlan nem kifejezetten a klasszikus értelemben vett ipari típusú lakás hatalmas üzemcsarnokkal, fémkeretes ipari üvegablakokkal, hanem egy 2,75 m belmagasságú penthouse ingatlan, ahová egyébként kártyával, vagy speciális kóddal liften lehet feljutni.

Ugyanakkor bátran alkalmazhatók domináns, masszív fa, bőr bútorok fém kiegészítőkkel, egyedi hatást idéző, különleges, akár meghökkentő anyagok, burkolatok, poszterek és tapéták, hajópadlóburkolat mindez természetesen magas minőségű, luxus megoldásokkal. A fentebb említett „maszkulin” jelleget tömör fa bútorokkal hangsúlyoznám, ragyogó fém kombinációkkal, melyek megteremtik a kívánt ipari hangulatot, amelyeket az ágy, kanapék, fotelek, székek esetében magas minőségű dupla rugózású ágybetéttel, puha bőrrel, szövetekkel kompenzálnék - biztosítva ezzel a kényelmet, a hangulatos meleg otthont, amely érzet a kandallóval még fokozható.

A loft stílusra jellemzően az összes közösségi rész viszont itt is egy térben található, ezért a funkciótervezésnél rendkívül fontos figyelembe venni a haladási irányt a közösségi terekből az intimszféra felé. Fentiek figyelembevételével bontásra ítéltem az eredeti tervrajz összes mozgatható falát. Kulcsfontosságú a bejárattal szembeni fal felhúzása, amely egyben lezárja a magánszféra részt, a hálót, illetve annak előterét, ahol az így keletkező falakon nagy kapacitású tároló szekrények elhelyezése, másfelől a bejárattal szemben vendég WC kialakítása vált lehetővé.

A bejárattól balra végig húzódó falon alakítottam ki az étkezőt, ahol az asztal masszív tömör mangófa, melyet a stílushoz illő, ugyanakkor kényelmes textil-bőr borítású székekkel vettem körül. Az ablaktalan részbe New York panorámát láttató fotóval igyekeztem “életet vinni”, amely elé a hatás fokozása érdekében a loft-ra jellemző, kupolás formában végződő fémbetétes üvegablakot helyeztem.
A nagy terek némiképp történő elkülönítése azért is fontos, mivel a színész gyakran fogad vendégeket és ezzel összefüggésben igyekeztem olyan megoldásokat találni, hogy ilyen alkalmakkor a vendégek közül két három fő közt esetlegesen kialakuló beszélgetésnek is lehetősége legyen. Igy az étkezőn kívül a vendégek helyet foglalhatnak, kávézhatnak, iszogathatnak a kényelmes konyakszínű fotelekben, a bárpultnál, de még a nappali ülőgarnitúráján is. Ugyancsak a fentiek miatt az étkezőt a beszélgető tértől éppen kellő mértékben különíti el a természetes, növényekkel telirakott térelválasztó.
Az elhelyezett fotelek falán művészi fotó tapétát alkalmaztam, így a nagy zárt falfelület jellegzetes ipari-üzemi „ablakokat” kapott a természetes fényt imitálva.

Az étkezővel szembeni falra helyeztem a minden igényt kielégítő konyhát egyrészt szintén funkcionális szempontból, másrészt műszakilag is az optimális megoldásra törekedve, mivel ott található a vizesblokk. A luxuskonyha kialakítása szintén alapvető igénynek bizonyult, nemcsak a színész otthoni - feltételezhetően magas színvonalú - konyhaberendezéshez szokott használati komfortérzetének megteremtése végett, hanem mert a meghívottaknak (ez maximum vele együtt 4-6 fő) időnként szereti megvillantani konyhaművész képességeit jó néhány sajátos fogásának elkészítésével.

Mivel rendszeresen fogad illusztris vendégeket, a stáb tagjait, munkatársait, hangsúlyos szerepe van a széles italválasztékot lehetővé tevő hűtővel felszerelt luxus kivitelű bárszekrénynek, a bárpultnak, valamint a szintén nagyobb választékot kínáló, a konyhaszekrényben elhelyezett, magas minőségi kategóriát képviselő kávégépnek. A lakás intim szférája a nappalival kezdődik, amelyet fémkazettás hangszigetelt térelválasztó üvegfal különít el a hálórésztől a jellegzetes loft stílusjegyek figyelembevételével. A kanapé-dohányzóasztal és a relax fotellel berendezett olvasósarok tekintetében változtattam az elrendezést a különböző verziókban.

Figyelembevéve a művész életvitelét, forgatás utáni szokásait, egy-egy fárasztó nap után szívesen töltődik fel egy szaunában, egy jakuzziban, vagy igény szerint legalább egy kényelmes kádban, amelyben ellazulhat, vagy épp a nagyképernyős TV-t is nézheti. Ennek megfelelően a fürdőszoba elválaszthatatlan része lett egy szauna, illetőleg egyik verzióban jakuzzit, a másikban pedig egy design szabadon álló kádat helyeztem el a hálóban. A hálószoba előterében tágas, a kényelem és a könnyű áttekinthetőség miatt áttetsző sötét füst színű fronttal ellátott tágas gardróbot terveztem a ruhatárának, illetve külön tárolószekrényt a wellness-hez szükséges kellékeknek.

 

Szilasi Magdolna

Lakberendező

Elérhetőségek:

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.