Blogok

Tengerparti apartman blokk Belgiumban - Tervező: Wannes Malaise

Ismerkedj meg Wannes Malaise műszaki rajzolóval Belgiumból, aki megosztja velünk az ARCHLine.XP-vel kapcsolatos tapasztalatait egy tengerparti apartman blokk tervezése kapcsán.

Amivel foglalkozom

Műszaki rajzolóként sokféle projekttel foglalkozom: nagyvállalatok számára gyárakat, családi házakat, csarnokokat, csővezetékeket tervezek. Ez nagyon sokoldalú - lehetnek 2D-s rajzok vagy 3D-s modellek. Az a legnehezebb része a munkámnak, hogy az előírások Belgiumban, ahol élek és lakom, nagyon szigorúak; a dokumentációnak nagyon sok információt kell tartalmaznia. Nemcsak a rajzokat kell elkészítenem, hanem én vagyok a felelős azért is, hogy a megfelelő információk és rendszerek a rajzok mellett fel legyenek tüntetve. Ez az egyik oka annak, hogy az ARCHLine.XP programot választottam - mindent szerettem volna egy csomagban megoldani: CAD, 3D modellezés, kalkulációk.

A projektem

Ez az épület egy apartmantömb a tengerparton. A terv fontos része volt elegendő privát teret biztosítani a lakók számára a szabadban, hogy még inkább tudjanak a tájban gyönyörködni. Az apartman kibővítése teraszokkal és erkélyekkel kézenfekvő megoldásnak tűnt. Szintén hasonló okokból, hogy a lakók szorosabb kapcsolatban maradjanak a természettel, sok felülvilágító ablakot helyeztem el a tervben. A mélygarázsok szintén a lakók kényelmét biztosítják.

 

Az épület még nem készült el, a terveket az építési engedély megszerzéséhez készítettem. A külső tervek készek és egy apartmant teljesen berendeztem a bemutatás céljából. Ez a második projekt, amit az ARCHLine.XP-vel készítettem (az első egy családi ház volt). Négy és fél napig tartott, amíg eljutottam erre a szintre, és már majdnem készen van. Ezzel az épülettel kapcsolatban a legnehezebb dolgom a technikai részletekkel volt, melyek közül még néhányat meg kell csinálnom, mint például a szigetelés. A metszeteken látható, hogy van még mit rendbe rakni. Nagyon hasznos, hogy amikor valamit megváltoztatok, akkor a metszetek frissülnek a programban, így láthatom mi hiányzik még.

Következő lépésként elküldöm a terveket az ügyfelemnek jóváhagyás céljából. Fontosnak találom, hogy az ügyfelemet bevonjam és ő is része legyen a tervezésnek. A tervezésbe bevont ügyfél kevesebb félreértést, kevesebb újrarajzolást, kevesebb felesleges munkát jelent a számomra. A nagyobb ügyfeleim tudnak CAD fájlokat olvasni, így a dokumentációt DWG formátumban tudom elküldeni, de néha jobb a PDF vagy animáció, mert jobban megjeleníthető és éreztethető, hogy a rendelkezésre álló teret miként használtam fel. Ezt tettem ebben az esetben is, egy berepülési animációt készítettem az ingatlanról.

Egy nehézség azonban adódott számomra a program elsajátítása során: meg kellett tanulnom szintekben gondolkozni. Egy kicsit zavarbaejtő volt felismerni, hogy amit rajzolsz az 2D tervnek tűnik, de valójában egy 3D modell szintekkel, melyek között lehet navigálni. Mihelyt ezt alaposan megtanultam, képes lettem arra, hogy alkalmazzam az ehhez kapcsolódó funkciókat. Az inaktív szinteket láthatóvá tudom tenni. Láthatom mi van az aktív szint alatt, elemeket tudok a szint alá vagy fölé mozdítani, így sokkal egyszerűbb a folyamat, kevesebb a hibalehetőség.

Azt mondnám, hosszabb ideig tarthatott volna mindezt megrajzolni más platformon, és nem feltétlenül a tanulási folyamat miatt. Valójában azért tart a tervezés hosszabb ideig, mert sok szoftvert kell alkalmazni a célok elérésére, és ide-oda kell küldözgetni a fájlokat közöttük. Az ARCHLine.XP-ben viszont minden, a 2D-s tervek, a 3D-s modell, a kalkulációk, az aminációk stb... mind egy platformon belül készülnek el. Ez rengeteg időt takarít meg.

Wannes Malaise
Ornata Design Ltd.
www.ornata.be
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.