Blogok

Z. Nagy-Czuprák Diána vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Z.Nagy-Czuprák Diána mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás

Saját otthonunk kialakítása kapcsán kezdtem elgondolkodni rajta, milyen jó lehet lakberendezőként dolgozni. Egyszer megjelent egy hirdetés a bútor keresések közben, hogy a Kurzus Bt tanfolyamot indít Győrben, amire gyorsan be is jelentkeztem. 2021 februárban sikeresen levizsgáztam, majd elkezdtem tervezni a vállalkozásomat lakberendezőként. A képzésünk része volt az ARCHLine.XP használatának megismerése, ami nagyon nagy segítség volt a vizsgamunkám elkészítéséhez.

A projekt bemutatása

Egy klasszikus belvárosi polgári lakást szeretett volna a festőművész megrendelő egy modern ipari stílusú otthonná alakítani, ahol minden adott számára az alkotáshoz. Az elképzelés az volt, hogy a modern stílus úgy jelenjen meg, hogy a polgári lakás jellegzetességei ne eltűnjenek, hanem együttműködjenek az új designnal. Az eredeti alaprajzon nem sok változtatásra volt szükség, adott volt egy tágas központi helyiség a nappali-étkező- konyha számára, illetve a tőle jobbra nyíló napfényes szoba, ahol a műterem kapott helyet. A közösségi térben fontos szempont volt, hogy egy jól használható konyha-étkező részt alakítsunk ki, megadva teret a baráti összejöveteleknek. A hálószoba egyben tároló funkciót is kapott egy hatalmas tölgyfurnér beépített szekrénnyel. A műteremben a főszerep a munkáé, ezért a berendezés itt teljes mértékben a festéshez szükségesekre szorítkozik, kiegészülve egy Le Corbusier pihenőszékkel.

Az indusztriális stílus megjelenésének alapjai a XX. század utolsó negyedére tehető, amikor az ipari területen üresen maradt épületeket felfedezte magának először Amerikában, majd Európában a kalandvágyó otthonkereső. A 2000-es években egyre népszerűbbé váló loft mára már nem korlátozódik az eredeti ipari épületekre, egyedi hangulatot nyújtó elemeit bármely modern lakás berendezésébe beépíthetjük. Összetéveszthetetlen sajátosságai a tágas terek és a nagy belmagasság, melyek adottak a megrendelő lakásában, így könnyedén tudta átadni a helyet a klasszikus design a modernnek. A stílus kedvelt elemei a nyers beton, tégla és a fém elemek mind megjelennek a designban. Az otthonos hangulatról a meleg tölgyfa bútorok és a puha, bársonyos hatású düftin függönyök gondoskodnak. Színpalettája az eredeti felütetknek köszönhetően szürke, barna, fekete, fehér néhány színfolttal kiegészítve, ebben az esetben ez a sötétkék, a sárga és némi piros szín.

Ahogy haladtam a projektemmel napról napra fedeztem fel, hogy mennyi megoldás áll rendelkezésre az ARCHLine.XP-ben. Nagyon nagy segítség, hogy egyetlen programban lehet megvalósítani egy teljes projektet az alaprajztól a berendezésen át a látványtervekig. A hálószobában az ágy mellett található asztalka elkészítésében teljesen elakadtam, ezért segítséget kértem a tanáromtól, aki megmutatta, hogy a fémszerkezet hogyan készíthető el díszlécek segítségével. Gyakorlatilag bármi megvalósítható, csak néha el kell tudni rugaszkodni a menüpont elnevezésétől és a funkcióban gondolkodni. 

 

Z. Nagy-Czuprák Diána
Lakberendező

Elérhetőségek:

Weboldal: https://hometobe.hu/
Mobil: +36/70-365-2188
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.