Blogok

Zselló Katalin vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Zselló Katalin mutatja be vizsgamunkáját, melyet az ARCHLine.XP tervezőprogrammal készített. 

 

"Zselló Katica vagyok. 2020 szeptemberében jelessel végeztem a Lakberendezőiskolát, mint Lakberendező-enteriőr tervező, a csatolt záródolgozatot pedig dicsérettel megvédtem. Az ARCHLine.XP programmal 2020 tavaszán kezdtem el foglalkozni, majd a pandémia alatt a tervezőprogram oktatóvideói segítségével autodidakta módon fejlesztettem tudásom. Később alapfokú ARCHLine.XP tervezői vizsgát tettem, de lassan elmondhatom, hogy haladó szintű tervezői tudásra tettem szert. A munkám során gyakran találkozom azzal az esettel, mikor az ügyfelek jelzik, hogy nem tudják elképzelni az ötleteket, rajzi terveket. Köszönhetően az ARCHLine.XP programnak most már bemutathatom, hogyan is fog kinézni a ’valóságban’ a TERV. A Live funkció segítségével pedig körbe vezethetem őket az elképzelt lakásban. Hiszen… ’TURN YOUR IDEA TO AN INTERACTIVE DESIGN!'

 

 

A projekt Bemutatása

A megbízást egy fiatal, magas színvonalon élő, szakmájából eredően világlátott vízipólós fiatalembertől kaptam egy budapesti lakás megtervezésére. A konzultációkat online folytattuk a 2020-as év tavaszán fennálló pandémia miatt. Ügyfelem ez idő alatt külföldi otthonában tartózkodott, amely város csapatában sportol. A felsőkategóriás lakás magas színvonalú berendezéséhez loft, indusztriális stílust jelölt meg. Hálás feladatnak mutatkozott az ipari és modern trendek tanulmányozása, mely párosult a zene és hangszer megjelenítésével is az otthonában. A kisméretű lakás sok lehetőséget hordoz magában. Három vázlatterv készült.

A hangulati lapok alapján rögtön ráéreztünk, hogy a Bauhaus stílusú bútorok kiválóan megjeleníthetők a loft térben. A 3,5 m belmagasságot többféleképpen használtuk fel a belsőépítészeti tervek készítésekor. Az első vázlattervben a konyha falakat részben megnyitottuk. A térszervezésben a funkciókat szépen el lehetett osztani. Kiemelném a ’walk in’ gardrób elhelyezését, mely az ügyfél tetszését egyből megnyerte. A tolóajtó segítségével impozánsan választottuk le a nappalitól a hálószobát. A raklapasztal és a Coca-Cola bárszékek rögtön betervezésre kerültek, ahogy a póklámpa is és a csővázas székek is. Összességében egy nyitott, vendégek fogadására is alkalmas, ún. ’társaságkedvelő’ lakást alakítottunk ki.

A második vázlattervben az előzőtől eltérően az előszobához kapcsolóan terveztük be a zárt gardróbot, ahol a magára adó fiatalember a ruháit és dolgait tárolni tudja. Az amerikai hamburgerező bárok hangulatát idéző piros műbőr box kialakítására került sor, ami igazi különlegességnek számít. A konyha az átellenes sarokba került, a lakás lehetőségeit kihasználva tágas, élhető teret hoztunk létre. A bakelit lemez lejátszó és a pihenőfotel a hálószoba egyik felében kapott helyet, igazi elvonulásra alkalmas teret alakítottunk ki. Itt már nemcsak raklapból készült dohányzóasztal, hanem raklap kanapé is bekerült a tervbe. A piros retro hűtőszekrényről, és a fakockáról nem is beszélve, amelyek tökéletesen illenek a loft enteriőrbe. A Barcelona szék pedig tovább fokozza a lakás színvonalát.

A harmadik vázlatterv abszolút a magas belmagasságot tartja szem előtt: fekvőgalériát alakítottunk ki, ahová a franciaágy került. A galéria alatt pedig a zongora került elhelyezésre. A csővázas székekhez itt is ragaszkodtunk, na és a retro moziszékhez a fürdőszobában. A nagy konyha és étkező kiválóan alkalmas főzésre, és vendégfogadásra. A Bauhaus stílusú bútorok itt is helyet kaptak. 

A variációk közül ügyfelem az elsőt választotta, melybe csempésztünk be elemeket a másik két tervből is. Így a kiválasztott vázlatterv szerint a berendezési- és kialakítási terv a következőket tartalmazza: hangulatos előszoba egyedileg készített piros bársony ülőkével, jól felszerelt konyha reggeliző asztallal, és a retro hűtőszekrénnyel. A nappaliba csővázas bútorok kerültek. Az étkezőben nemcsak a Bauhaus bútorok, hanem a loft stílusra jellemző ’kerékpár’ is megjelenik. A fekete design radiátorok tovább fokozzák az indusztriális stílust. A nappaliból a tolóajtó segítségével juthatunk be a hálószobába, ahol a nagy franciaágy mellett helyett kapott a Barcelona-szék és a tikfa kocka lerakóasztalka is. A hálószobából nyíló ’walk in’ gardróbhoz és a fürdőszobában elhelyezett szekrényhez végül az ügyfelem ragaszkodott. Az előszobában, a konyhában és a fürdőszobában kerámia padlólap került, a nappaliba és a hálószobába különböző fahatású vinylt választottunk. A modern világításrendszert póklámpával egészítettük ki. A beton- és téglahatás dominál az enteriőrben. Ezen kívül pedig újrahasznosított anyagokat is beterveztünk.

STÍLUSELEMZÉS

Egy nagy belmagasságú nyitott tér tökéletes helyszínként szolgál ahhoz, hogy kiteljesedjen benne az indusztruális loft stílus. A gyári elemeket, mint tégla és nyers beton, és a természetes anyagokat, mint a fa és a bőr kiválóan egyesíti. Az egykori iparépületekben kialakított lakások ma már a luxus megtestesítői. Gerendák, betonoszlopok és szabadon futó csővezetékek vezetik a szemünket végig a lakáson, ahol a nagy belmagasságot gyakran galéria kialakításával hasznosítják. Az indusztriális stílust szépen kiegészítik a retro, vintage elemek, ahogy a modern kialakítások is.

A speciális felületkezeléssel ellátott fa és beton felületek a hosszú távú felhasználhatóságot segítik elő. A fehér és vörös téglafalak, felületek, a nagy ablakok méltó kiegészítői a loft stílusnak. Beépített bútorok és lehatárolt tárolók segítik a mindennapi rendet. Ideális még a nagy étkezőasztal, a reggeliző pult bárszékekkel, és a kanapét kiegészítő székek, fotelek. Tökéletesen illenek a loft stílushoz a klasszikus Bauhaus design bútorok Le Corbusiertől, Mies van der Rohe-tól, Breuer Marcelltől. Az indusztriálhoz jól illenek meglepő és mulatságos effektek, mint a moziszék a fürdőszobában vagy a kerékpár a falon. Élettel töltik meg a loft teret az elegáns szőnyegek és a különböző művészeti alkotások, festmények. Napjainkban loft-indusztriális stílus elmaradhatatlan eleme az újrahasznosított anyagok alkalmazása. 

 

Zselló Katalin
Lakberendező
Facebook: @zsellokatica
Mobil: +3620/318-3666
email:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.