Szakmai cikkek

Amikor a fény és a látvány művészete találkozik az ARCHLine.XP erejével – Interjú Cyrille Chabert-tel

Ismerd meg Cyrille Chabert rendezvényszervezőt, aki kevesebb mint egy éve készít digitális 3D terveket és animációkat az ARCHLine termékcsalád segítségével!

Nézd meg az ARCHLine.XP LIVE-val készült videót!

 

Cyrille Chabert bemutatása

Cyrille Chabert mintegy 30 évvel ezelőtt kezdte pályafutását színházi és operai világosító rendezőként. Idővel szakmája Franciaország és Európa különböző turnéira vitte.

Korán érdeklődni kezdett a tervek készítése iránt, amelyeket kezdetben kézzel rajzolt. A 90-es évek végén elkezdett dolgozni 3D szoftverekkel, mint például a Wysiwyg és a Capture Sweden (amelynek béta tesztelője is volt), lehetővé téve a valós idejű képalkotást a rendezvények előkészítéséhez.

Munkája főként a természetes fényen alapuló fényvetítésre, színpadi szerelési tervekre terjedt ki, mindezt a show követelményeinek megfelelően.

Az idő múlásával és tapasztalata növekedésével szakmai kollégáit lenyűgözte, hogy a világítás mellett a terveket is képes kezelni. Több mint 30 évvel ezelőtt nagyon kevesen használtak számítógép-generált terveket, és sok időbe telt, ráadásul nem mindig értek el vele optimális eredményt!

Gyorsan érdeklődni kezdett a számítógéppel támogatott tervezés iránt, felismerve az eszközben rejlő lehetőségeket: hatékony eredmények, bármikor elvégezhető módosítások lehetősége, illetve pontos végleges dokumentumok készítése.

 

A fénytechnikai igazgatótól a műszaki igazgatóig

Több mint tizenöt évig, miközben még mindig a díszlet- és fénytervezéssel foglalkozott, Chabert műszaki igazgatóként dolgozott, szerelési terveket készített, és különböző színházaknak dolgozott különböző helyszíneken (Párizs mellett), az igényektől és a turnéktól függően.

A műszaki irányítási szolgáltatásokban is részt vett. Ma szabadúszóként Dél-Franciaországban rendezvényszervezéssel foglalkozik.

 

Cyrille Chabert "nemzetközi esküvő" projektjének megörökítése az ARCHLine.XP Lite segítségével

Az utóbbi időben esküvői projekteken dolgozott, ideértve egy jelentős költségvetésű nemzetközi esküvőt.

Fő tevékenysége azonban inkább a vállalati eseményekre összpontosít (konferenciák, szemináriumok stb.), mind külföldi vállalatok, mind magánrendezvények számára. Rendszeresen kérik fel produkciós cégek, hogy a rendezvények technikai lebonyolításával foglalkozzon.

Az ARCHLine.XP és az ARCHLine.XP LIVE programot alig egy éve használó Cyrille Chabert-tel készítettünk interjút, aki formális képzés nélkül is lenyűgöző projekteket készít. Az alábbiakban megtalálod az ő véleményét ezekről a szoftverekről, valamint néhány sikeréről is mesél.

 

Kezdjük azzal, hogy mik a tevékenységed feltételei?

"Az első követelmény számomra az volt, hogy képes legyek DWG fájlokat olvasni és importálni, hogy a projekt különböző résztvevőivel könnyedén együtt tudjak dolgozni.

Nem voltam teljesen elégedett az AutoCAD® programmal, mert szerettem volna közvetlenül 3D-ben rajzolni, hogy ne kelljen külön felépíteni a 3D modellt, anyaggal felruházni őket stb.

Ezután a sebességre is vannak megkötéseim:

  • Például előfordulhat, hogy megkérnek egy bemutató készítésére (még apró részletek nélkül), hogy lássák, a projekt vagy az ötlet megvalósítható-e a helyszínen... Ilyen esetekben gyorsan tudok javaslatokat tenni.
  • Egy másik szempont az, hogy a projekt előrehaladtával néha gyors módosításokat kell végezni az elrendezés vagy a prezentáció szempontjából."

 

Használod az ARCHLine.XP és az ARCHLine.XP LIVE világításkezelési funkcióit?

"Igen, abszolút, sőt, készítettem és megosztottam egy videót a LinkedIn-en a Monacói Hercegség egy projektjéről. Valós idejű megjelenítést állítottam be, ami 18:30-kor indult, így megfelelt a valós kültéri világításnak, majd a videóban az alkonyatot követhetjük végig érdekes világítási képekkel.

Mivel a fénytechnika területéről jövök, elég érzékeny vagyok erre a kérdésre, mind a kivitelezés, mind pedig a megvalósíthatóság szempontjából. A világítással tervezéskor szinte mindent megtehetünk és lehetünk kreatívak, de ez technikailag nem mindig megvalósítható.

 

 

Ezen a videón keresztül valós időben dolgoztam hardverkorlátokkal, RGB -, és LED korlátokkal. Számomra kellemes meglepetés volt, mert az ARCHLine nem kifejezetten a világításra lett tervezve, de az eredmény nagyon szép és valósághű lett.

Miután egy kicsit dolgoztam az ARCHLine.XP LIVE-on egy ARCHLine.XP Lite-ból exportált projekttel, az eredmény rendkívül jól működött, és közel állt a valósághoz. Ez valóban garancia a sikerre és biztosít afelől, hogy a projekt megvalósítható!"

 

Hogyan felel meg az ARCHLine és a LIVE az igényeidnek?

"A szoftver könnyedén megfelel a rajzok kivitelezésével kapcsolatos igényeimnek a fájl import és export kompatibilitásával. Ez lehetővé teszi számomra, hogy közvetlenül 3D-ben dolgozzak. Legtöbbször egyszerű DWG fájlokat használok, amikbe importálom a eszközöket és könyvtárakat az elemek elhelyezéséhez a jelenetben.

Időt takarítok meg a modell egyszeri létrehozásával, illetve a jelenet beállításával az ARCHLine.XP Lite segítségével.

 

Cyrille Chabert "Fogadótér" projektje az ARCHLine.XP Lite segítségével

Ezután, ha az ügyfél szeretne egy reálisabb képet kapni a projektről egy 3D rendereléssel, a lehetséges közlekedésről, a környezetről... Én az ARCHLine.XP LIVE-ot használom. De ez nem automatikus, így több időt és erőfeszítést igényel.

Korábban három lépésbe került ugyanez: 2D, 3D, majd 3D anyagokkal. Most azonban csak egy vagy két lépés a közvetlen 3D-s rajzolás, ami lehetővé teszi a képek és a 3D tervek exportálását. Ezután az ügyfél igényétől függően, képeket vagy videókat szolgáltathatok az ARCHLine.XP LIVE segítségével. A LIVE-ban történő ábrázolás segíthet a döntés meghozatalában."

 

Hogyan zajlik az átállás az ARCHLine.XP-ről az ARCHLine.XP LIVE-ra a projektek során?

"Jól működik! Mint minden rajz esetében, itt is szükség van a pontosságra. Az általam használt spotlámpák egy BIM könyvtárból származnak. Az ARCHLine.XP LIVE segítségével állítom be a teljesítményüket, az intenzitásukat és a színhőmérsékletüket, meleg és hideg fehérrel dolgozom... Fontos tehát, hogy elég precízen dolgozzunk, hogy elérjük a kívánt eredményt."

 

ARCHLine.XP LITE és ARCHLine.XP LIVE projekt képernyőmentése

 

Használsz más eszközöket vagy szoftvereket?

"A SketchUp® BIM-könyvtárakat használom, mivel inkább az átfogó tervezésre összpontosítok, mint az egyes elemek, például asztalok vagy székek megrajzolására. Tehát olyan modelleket veszek, amelyeket aztán az ARCHLine-ban módosíthatok a méretük, pozíciójuk, textúrájuk megváltoztatásával... El kell ismerni, hogy ez így nagyon praktikus. Ez az egyik oka annak, hogy az ARCHLine mellett döntöttem!

Kezdetben kipróbáltam a ZWCAD-et, de miután beszéltem veled, az ARCHLine-hoz irányítottál az igényeimnek és a felhasználásnak megfelelően. Ma már 90%-ban az ARCHLine-t használom, és alkalmanként néhány elemet a SketchUp®-ból. Teljesen magamévá tettem az ARCHLine-t, igyekszem kitartani mellette, és optimalizálásokat találni a terveimhez!"

 

Mik a kedvenc funkcióid az ARCHLine-ban?

"Az ARCHLine.XP-ben összességében minden tetszik. Én azonban egy kicsit más vagyok, mert az ARCHLine.XP az építőipar és az építészek számára kínál eszközöket, ami nem az én szakterületem.

Az ARCHLine-t úgy alakítottam át, hogy a lehető legjobban kihasználjam a rendezvényszervezési igényeimhez.

Gyakran próbálom másképp használni a funkciókat, hogy azok megfeleljenek a céljaimnak. Az érdekes az, hogy egy közös alapra épülő szoftvert tudunk használni és alkalmazni, egy olyan szektorban, amely nem rendelkezik túl sok megfelelő szoftverrel."

 

Cyrille Chabert rendezvény projektje az ARCHLine Lite segítségével készült

"Most, hogy részletesebben is válaszoljak a kérdésre, elég sok kedvenc funkcióim van! Például gyorsan és könnyen létrehozhatok egy építési tervet PDF alapján, illetve falakat hozhatok létre... Egyszerűen és gyorsan!

Az ARCHLine másik erőssége nyomtatáskor a méretarányok kezelése. Ez több szoftverrel is nehézséget okozott, kezdve az AutoCAD®-del. Miután megérted, hogy mi történik, rendben van, de az elején zavaró lehet. Az ARCHLine-nál 1:1-es méretarányban dolgozunk, majd a papírméreteknek megfelelően különböző méretarányokat generálhatunk. Ez egyszerű, és nincs benne hibalehetőség.

Összességében a megvalósítás gyorsaságát és egyszerűségét emelném ki."

 

Ugyanez a kérdés az ARCHLine LIVE-ról?

"Az ARCHLine.XP LIVE egy kicsit olyan, mint egy játék, egy hely, ahol az ember szórakozhat és beléphet a való világba. A fények kezelése igazán lenyűgöző számomra, és a szoftver megérdemli, hogy folytassa útját a fejlesztések során.

 

Chabert "díjátadó" projektje az ARCHLine LIVE-val

Minden apró eszközzel rendelkezünk a képek készítéséhez, vagy olyan eszközökkel, amelyekkel timelapse-t készíthetünk valós élethelyzetekben.

A LIVE-ban az a nagyszerű, hogy nem vagyunk elárasztva funkciókkal és almenükkkel; a dolgok egyszerűek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy autodidakta módon használom a szoftvert. Néhány óra alatt könnyen rájöhetsz a dolgokra, és nagyon élvezetes vizuális anyagokat készíthetsz!

 

Végül, ami az ARCHLine.XP LIVE-ban igazán lenyűgöző, hogy képernyőket és televíziókat lehet importálni, amelyekhez mozgó multimédia tartalmakat lehet hozzáadni!"

 

ARCHLine.XP LIVE projekt egy képpel (festmény) és egy integrált videóval az anyagokban (TV).
Forrás: Cadline Kft.

"Amikor megvannak az ügyfél logói, reklámfeliratai, és hirtelen valós időben rendereljük a projektet olyan elemekkel, amelyek közvetlenül érintik őket, az lenyűgöző!"

 

Hogyan tanultad meg az ARCHLine-t használni formális képzés nélkül?

"Azzal kezdtem, hogy a Youtube-on követtem a tutorialokat és a ZW France élő közvetítéseit, amelyek nagyon élvezetesek voltak, és lehetővé tették számomra, hogy megismerjelek titeket. Ezután a tapasztalataimra és a különböző korábbi képzésekre támaszkodtam (például az AutoCAD®-ről tanultak kapcsán). Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy a jövőben célzott képzéseken vegyek részt. Emellett rendszeresen látogatom a csatornát."

 

Mi az általános véleménye az ARCHLine.XP-ről és a LIVE-ról?

"Azt hiszem, ma ez az a szoftver, ami leginkább illik hozzám. A 2D DWG rajzok kivitelezésével és a 3D-ben való gazdagítás és rajzolás képességével.

Ezen a ponton igazán elégedett vagyok azzal, amit választottam, új felhasználóként, alig egy évvel ezelőtt. Mindazonáltal, amikor egy szoftvert választasz, legyen az SketchUP®, AutoCAD®, ARCHLine.XP..., az egy pénzügyi befektetés, majd egy időbefektetés, így a lényeg az, hogy ne kövess el túl sok hibát, és ne gondold meg magad.

Ma már elmondhatom, hogy nem követtem el hibát, a program kielégíti az igényeimet és lehetővé teszi, hogy nagyon kellemes körülmények között dolgozzak. A tervek igazán rendezettek és élvezetesek."

 

Miért válasszuk az ARCHLine.XP-t a SketchUp® helyett?

"Mindannyian ismerjük a SketchUp®-ot, és mindannyian képesek vagyunk dolgokat létrehozni útmutatók segítségével. A SketchUp®-ban kockát hozunk létre, ablakot, hozzáadunk üveget...anélkül, hogy lekicsinyelnénk a SketchUp®-ot, mivel igen hatékony eszköz, csak nem volt az igényeimnek megfelelő eszköz. Szükségem volt egy olyan szoftverre, amely 3D-s fejlesztésekkel ellátott terveket biztosít számomra."

 

Cyrille Chabert "Chapiteau" rendezvény projektje

 

Mit gondol az örökös licencről?

"Teljes mértékben támogatom az örökös licenszet! Olyan időszakban élünk, ahol minden előfizetés alapú, de egy örökös licensznél nem kell aggódnom; mindig működni fog.

Erre azért figyeltem nagyon, mert a megújítással kapcsolatos aggodalmak nélkül dolgozhatok. A jövőben akár az ARCHLine.XP-t, akár az ARCHLine.XP LIVE-ot frissíthetem. Ezért is döntöttem így. Ha látok számomra érdekes funkciókat az új verzióban, akkor abba az irányba megyek, egyébként 1-2 év múlva frissítek. Semmi sincs kőbe vésve, és ez nagyon kellemes.

Költségvetés szempontjából is az ARCHLine nagyon ésszerű, különösen mivel szabadúszó vagyok. A Lite verzióval kezdtem, de semmi sem akadályoz meg abban, hogy a jövőben a Pro verzióra frissítsek."

 

Ajánlaná az ARCHLine.XP használatát rendezvényekkel foglalkozó szakembereknek?

"Igen, és már meg is tettem! A rajzaim kíváncsiságot ébresztenek. Néha találkozom AutoCAD® felhasználókkal, akik aztán áttérnek a Revit® használatára vagy a 3DS Max® segítségével történő renderelésre, és ez időbe és pénzbe kerül.

Így aztán kérdeztek az eszközeimről, és sokat meséltem róluk. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam!

Elsősorban ügynökségeknek ajánlom az ARCHLine.XP-t, majd az ARCHLine.XP LIVE-ot, mivel nekik jobban megfelel, mint egy független dolgozónak, és a felhasználásuk is más."

 

Cyrille Chabert szabadtéri rendezvény projektje

Mit kívánhatunk neked a végére?

"Folytatni ezt a tapasztalatszerzést azzal a precizitással, amit csak egy technikus tud nyújtani, és elvarázsolni a produkciós csapatokat 3D-vel, anyagokkal, videókkal... és gondoskodni arról, hogy a projektek aláírásra kerüljenek!

Végezetül pedig azt kívánom, hogy ez az utazás, ami még csak most kezdődött, folytatódjon az egyszerű és összetett projektek kivitelezésében és megvalósításában egyaránt! Folytatódjanak a dolgok ebbe az irányba, és mindenki találja meg a boldogságát!"

 

Kövesd Cyrille Chabert újdonságait a Linkedin-en

Töltsd le az ARCHLine és az ARCHLine LIVE programokat.

 
A cikk eredetileg franciául jelent meg a ZWFrance oldalán. Ha az eredeti cikkre vagy kíváncsi, elolvashatod itt.