Szakmai cikkek

Küldetésünk, hogy ajtót nyissunk a BIM világára!

Tóth Zoltán nemzetközi értékesítési menedzserrel készített interjút az upFront.eZine, a CAD iparág kiemelkedő folyóirata. A beszélgetés az ARCHLine.XP múltjáról, jelenéről és jövőjéről szólt, valamint a kereslet hullámzására és a állandó piaci vátozásokra összpontosult. A cikk kitér néhány BIM-el kapcsolatos kérdésre is.

Az alábbi cikk az upFront.eZine folyóirat 951-i számában jelent meg. Az eredeti, változatlan cikk itt olvasható.

Ralph Grabowski tollából Tóth Zoltánnal. Immáron 26 éve a CadLine építészek számára megalkotta az ARCHLine.XP programot. A központi iroda Budapesten van, mely otthont ad más BIM cégeknek is, mint Graphisoft és az OrthoGraph. (CadLine Kft. -nek nincs semmilyen kapcsolata a hasonló névvel rendelkező angliai illetőségű céggel.)

Az ARCHLine.XP-t eleinte, mint CAD szoftvert arra szánták, hogy a felújítások során szolgáljon jó megoldásként. Olaszországban hatalmas szükséglet volt erre a régi épületek felújítása során; más szoftver nem volt alkalmas arra, hogy kezelje a szabálytalan falakat, helyiségeket – vagy olyan falakat, melyek felfelé rézsútosan dőlnek vagy olyan sarkokat, melyek nem derékszögűek. A mai napig az eladások zöme építészek számára történik Olaszországban, hasonlóan Ausztriában vagy más, német nyelvterületeken.

A lépcsők kialakítása egy kiemelkedő értékesítési sajátossága volt az ARCHLine.XP-nek, mely újdonságnak számított 1990-as évek elején. Szabálytalan lépcsőzetek lehetett létrhozni, melyek parametrikusak is voltak egyben, és egyúttal a program az építésznek azt is jelezte vajon ergonomikus-e a lépcső. Később a CADLine-nál a programozók belsőépítészeti funkciókat is hozzárendeltek a szoftverhez, ezáltal a belsőépítészek is elkezdték használni Magyarországon és Angliában.

A CADLine Kft. Nemzetközi Értékesítési Managerével,Tóth Zoltánnal Skype-on és e-mailen keresztül beszélgettem.

- - -

Ralph Grabowski: Hogy lehetséges, hogy számos AEC vállalat Budapest ugyanazon területén található?

Tóth Zoltán: Kiváló matematikai és mérnöki háttér, magas színvonalú oktatás van jelen Budapesten. Ezek a legfőbb okai annak, hogy sok CAD alkalmazásokkal foglalkozó cég található a fővárosban. A 80-as évek vége körül, a 90-es évek elején rengeteg cég próbálkozott jobb számítógép alapú rajzolási megoldások létrehozásával.  

Cégünket, CadLine Kft-t 1991-ben négy magyar alapította, akiknek célja az volt, hogy egy magasabb színvonalú 3D CAD tervező programot hozzanak létre építészek és belsőépítészek számára – az ARCHLine.XP-t. Természetesen minden cég azon volt, hogy egy kiemelkedő, különleges fókuszt találjon a CAD piacon. Az első években főleg építészek használták a programunkat régi épületek felújítására, Olaszországban. A helyiségkezelő koncepciónkat rendkívül innovatívnak találták, mely könnyen kezelte a szabálytalan falakkal rendelkező történelmi épületeket. Például, a híres palermói Teatro Massimo Operaház az építészeti felmérése és fejújítása ARCHLine.XP-vel készült. 

Évtizedekkel később, néhány CAD vállalat, mely velünk egy időben kezdte, összeolvadt másokkal, vagy teljesen el is tűnt a színről. Mi versenyképesek tudtunk maradni, mert az ARCHLine.XP átfogó, széleskörű építészeti és belsőépítészeti eszközökkel bír. A CV2.0-Építészei Export és Import mostanában lett elfogadva és hitelesítve a buildingSMART által, és így IFC interfész (IFC fájlok import/exportja) teljes körűen beintegrálódott az ARCHLine.XP 2017-es változatába. 

Térjünk vissza a CAD játékosok közvetlen nagy koncentrációjának kérdésére: itt egész egyszerűen kiváló a környezet, a régió otthona számos magyar informatikai vállalatoknak, melyek világszerte elismertek. Néhány, nem kizárólag CAD-ben utazó cég a környékről például: Logmein a távoli elérhetőség, Prezi prezentációs szoftver, Balabit Informatikai biztonság megoldása. 

Grabowski: Az egyik probléma a BIM-mel, hogy amint egy terület elkezd egy terméket használni, ugyanazon a területen az összes többi cég számára többé, kevésbé szükségessé válik azonos program használata, hogy versenyképes maradjon. Például, a Revit és ArchiCAD rendelkezik monopóliummal bizonyos földrajzi területeken. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Tóth:A megközelítésünk az, hogy amennyire lehet, a programunkat nyitottá tegyünk más szoftver platformok számára. Például: ARCHLine.XP meg tudja nyitni a Revit fájlokat, ez azt jelenti, hogy az építészek együtt tudnak működni társtervezőkkel, még abban az esetben is, ha a Revit környeztében élnek, dolgoznak. A hitelesített IFC Export/Importtal nem okoz gondot, adatvesztést, ha a projektet ide-oda küldözgetik különböző szoftver platformok között. 

Célcsoportunk azon AEC szakemberek, akik még nem váltottak BIM-re, várakoznak, hezitálnak. Azt szeretnénk elérni, hogy felismerjék, hogy a mi termékünk az, ami mindent megad nekik (méghozzá elérhető áron), ugyanakkor, ha a mi termékünket választják, nem vágják el magukat a társaiktól, akik esetleg Revit, Vectorworks, Allplan, or ArchiCAD felhasználók. Ezt a tudatosságot, ismeretet szeretnénk közvetíteni Webinarokon és esettanulmányokon keresztül, valamint a partnereink és viszonteladóink segítségével. 

Grabowski: Miért váltana egy szakember erre a szoftverre?

Tóth: Mi úgy látjuk, hogy aki új szoftver után néz, esetleg attól tarthat, hogy a választása majd elszigeteltté teszi. Ezért az ARCHLine.XP olyan elemeket is tartalmaz, mint a Revit import, DWG, DXF, és IFC. 

Megpróbálunk minél több eszközt beilleszteni a programunkba, ezáltal az ügyfél számra nincs szükség további kiegészítőket megvásárolni. Alkatrész katalógust, renderinget, virtuális lakásbejárást, importot és sok egyéb mást biztosítunk, amiért nem kell további extrát fizetni. Szeptembertől a katalógusunk a BIM Objects könyvtárhoz ingyenesen kapcsolódik, a 3dWarehouse mellett. 

A BIMObject-tel kötött megállapodásunk értelmében, közvetlen elérési lehetőség biztosított a BIMobject online gyűjteményéhez. Az iparág olyan gyors ütemben változik, hogy lehetetlen a programokat folyamatosan aktualizálni nagyméretű beépített adatbázisokkal, ezért ARCHLine.XP külső adatbázisokhoz csatlakozik. 

ARCHLine.XP úgyszintén kapcsolódik külső programokhoz, mint például energetikai kalkulációk, és modell helymeghatározása a Google Maps-en. Sőt be tudjuk importálni a terepeket, mint módosítható terep objektumot. 

Grabowski: Mi a helyzet a RTV API használatáról, melyet az Open Design Alliance fejlesztett ki.

Tóth: Már több éve dolgozunk együtt az ODA—val. ARCHLine.XP kompatibilis AutoCAD DWG és DXF fájl formátumokkal, a Teigha könyvtárat magas szinten használva. Ez év januárjától, az ODA közzétette a Teigha BIM könyvtárat, mi az elsők között voltunk, akik kifejlesztették a RFA és RVT formátumok beintegrálását.

Grabowski: Mik a tervek a jövőre vonatkozóan?

Tóth: 2016-ban ARCHLine.XP megkapta az IFC hitelesítést importra és exportra. 2017-ben ehhez hozzáadtuk az együttműködést a BIM Object-tel. Későbbiekben terveink között szerepel, hogy 3D lézer scannerekből adatokat importálhassunk.

Szeretnénk még jobban alapozni nevünket a BIM piacon. Azokat az ügyfeleket célozzuk meg, akik olyan eszközt keresnek, mely bevezeti őket a BIM világába. Úgy látjuk, hogy más BIM szoftverek a nagyszámú funkcióival és bonyolultságával esetleg elrettenthetik azt, aki most ismerkedik a BIM világával.

Úgy alakítottuk ki a felhasználói felületünket, hogy felhasználó barát legyen, akár AutoCAD felhasználók számára (ahol először elindítod a parancsot, majd kiválasztod az objektumot) vagy Revit és ArchiCAD felhasználók számára (ahol először kiválasztod az objektumot, majd végrehajtod a parancsot).

Olyan utasításokat kínálunk, melyek segítik a kommunikációt más szoftverekkel. Például a “Fal DWG rajzon” eszköz egyszerű DWG rajzokból készít háromdimenziós modelleket (az objektumokat geometria alapján fogja meg). Csak meg kell adni a fal szélességét és hozzáadni elemeket: ajtó, ablak. Így a munka kívülről kapott fájlok esetében is gyors és pontos.

Az újonnan érkezett felhasználók nyugodtan hagyatkozhatnak a már létező CAD tudásukra, nem kell mindent újra megtanulni.

Grabowski: Mennyibe kerül az ARCHLine.XP?

Tóth: Míg más cégek előfizetési árstruktúrával próbálkoznak csábítani, addig a mi ügyfeleink licenc tulajdonlásának biztosítékát keresik. Amennyiben a teljes licenc ára túl magasnak tűnik lehetőség van a részletfizetésre. Későbbiekben van lehetőség Programfrissítésre és karbantartási szerződés megkötésére.