Szakmai cikkek

Lakberendezés, számítógépes tervezés

Berendezett szoba

A blogbejegyzést ARCHLine.XP felhasználónk, Zámborszky Éva, tervező, lakberendező írta. 

Az első komolyabb munkát azért kaptam, mert kifejezettem számítógéppel dolgozó tervezőt kerestek. Akkoriban még kevesen voltunk, nem mindenki merte elengedni a cerkát és a rajzgépet, sokan még ma is kapaszkodnak bele, mert szerintük szebben lehet vele rajzolni, mint géppel.

lakás tervrajz Az biztos, hogy aki szépen grafikázik, nagyon mutatós munkákat tud kiadni a kezéből. Viszont senki nem mondta, hogy ezentúl nem rajzolhat kézzel, ha már számítógéppel is tervez...
Egy jó program rengeteget számít a mai világban, amikor mindenkinek minden tegnapelőttre kell. A "rabszolgamunka" jelentős részét elvégzi, gyönyörű, pontos, viszonylag könnyű módosítani, főleg, ha alaprajzokról, műszaki részletekről beszélünk. A kótázás - vagy ahogy gyakrabban használjuk kissé viccesen - kottázás a munka legutálatosabb részét jelentette számomra. Időnként elfelejtettem csőtollat váltani a falak megrajzolásánál, vagy módosult a terv, az egészet kezdhettem elölről vagy kapartam, "meszeltem" a pauszt és rohangálhattam fénymásolóba, mert nem volt A3-as másolóm. Nekem megváltás volt az építész programok hazai megjelenése.
Akkor jött a dilemma: igen ám, de melyiket vegyem meg? És miből? Mert egy egyéni tervező, pláne, amikor még kezdő, többnyire nem engedheti meg magának a többszázezer forintos programokat.
Miután pár kolléganőmmel végigjártuk azokat a cégeket, akik számunkra is érdekes programokat forgalmaznak, szinte mindannyian egy cégre voksoltunk, azóta is az ő programjukat használjuk - már akinek nem porosodik a fiókjában - mert van ilyen is.
nappali szoba Egy dolgot leszögezhetünk: nehéz olyan programot találni, ami minden szempontból tökéletesen megfelel lakberendezői szemszögből - már legalábbis azoknak, akik magas szinten dolgoznak vele - különleges részletek és egyedi bútorok tervezésére is használják.
Miért is? Az egyik legismertebb CAD alapú tervezőprogram alapvetően gépészeknek készült, arra volt a legalkalmasabb, az építészek tudták használni, de belsőépítészeti felhasználásra már nagyon macerás volt. A ma használt építészprogramok már inkább megfelelnek a részletes belsőépítészeti tervezés szempontjainak, de sok korlátjuk van, mivel nem ebbe az irányba fejlesztették őket. Ráadásul mivel nagy építészirodák dolgoznak velük, ahol gépészeti, városrendezési és egyéb modulokat tartalmazniuk kell, ez az árukban is tükröződik, nekünk pedig sok felesleges részük van. Az ilyen gigantikus tudású programokhoz szükséges hardver-igényről már nem is beszélek. Ez az idők során annyiban változott, hogy egyes modulokat külön-külön is meg lehet vásárolni, de némelyik fejlesztőnél végül mégiscsak meg kell(ene) venni az összeset, ha teljes értékűt akarunk alkotni.
No és van olyan program, ami szó szerint isteni dolgokat tud, az égvilágon mindenre képes, ezzel készítik az olyan animációs filmeket, mint Z a hangya, sőt a legújabb autómodelleket is úgy tudja tervezője kialakítani, hogy egyenesen a gyártósorra mehet.
szobák lakberendezési terve Hát - disznóság, hogy nekünk aztán ez sem felelt meg, mert túl sokat tud, bonyolult a menürendszere, és tudtom szerint magyar kezelőfelülettel nem is tervezik árulni. Persze meg lehet tanulni, de ez például nem volt nagy pontosságú, ezért venni kellett hozzá egy építészprogramot is... és már megint ott tartottunk, ahol a part szakad.
Mielőtt kárhoztatnánk a programfejlesztőket, szögezzük le: jó darabig nem volt ez olyan jelentős piaci szegmens, amire érdemes lett volna hatamas fejlesztésekbe kezdeni.
Az a cég, amelynek a programjával 2004 óta dolgozom, most kifejezetten a belsőépítészet, lakberendezés irányába fejleszti tovább építészprogramját. Eddig is az ő programjuk bizonyult a leginkább felhasználóbarátnak, én - mondhatni autodidakta módon tanultam meg a használatát, de ma már a neten is nagyon sok oktatóanyaguk van.
Manapság egyre nő az igény, hogy az emberek az otthonaikat, házaikat legalább alapszinten saját maguk is "megtervezzék".
Lehetett és ma is lehet az Internetről ingyenes programokat letölteni vagy párezer forintos programocskákat venni, amikkel alapszinten valóban lehet rajzolgatni, de épp ami a mai igény, hogy egyedit, érdekeset, íveset, ferdét, szinteltolásost babráljon vele valaki otthon, aki nem tanult tervezést ... hát hobbinak elmegy, de arra is csak korlátozottan. Főleg nem konkrét és profi tervezésre. Nem is csak a számítógépre gondolok. A gép elvégzi, amit rábízunk - ha rá tudjuk venni és képes rá, de helyettünk nem lesz kreatív, nem ismeri az ergonómiai elvárásokat és egy csomó olyan szempontot, ami még a bonyolultabb pogramoknak is nehezen tanítható. Elég, ha csak a tetőtéri lakásokra gondolunk.
Aztán vannak kimondottan konyha- és fürdőszoba tervező programok - no nem az ingyenesek - ezek már jól használhatók - konyha és fürdőszoba tervezésére. Konkrét márkájú termékeket lehet beemelni a tervbe, egészen szép látványokat lehet velük produkálni. A konyha- és fürdőszoba stúdiókban sikerrel használják őket. Nekem ezekkel csak egy bajom van, mégpedig az, hogy az egész lakás, ház összképével ritkán foglalkoznak, hanem csak egy helyiséggel, ami ugyan lehet szép, de közel sem biztos, hogy stílusával, anyaghasználatával, színeivel beillik a ház egészébe. Persze az ő szempontjuk is érthető, ha az ügyfél bemegy, rámutat valamelyik konyha- vagy fürdőszoba-összeállításra, annak elemeiből tervezik meg neki. Még szerencse, ha szakember csinálja, de láttam már "modern konyha" címszó alatt olyan látványtervet is, ami a kora szocializmust idézi, ráadásul az ergonómiához semmi köze nem volt. Ez meg ebben a fázisban az ügyfél számára nem is derül ki, majd csak később, a használat során. Hazavitte a látványtervet, odaállt vele a leendő nappalival egyterű amerikai konyha területére és elszörnyedt. Persze, hogy utána inkább minket, képzett lakberendezőket keresett ez az ügyfelünk...
Tisztázni kell még egy félreértést, ami a köztudatban kering. A legtöbben azt gondolják, hogy a számítógépes látványtervezés hihetetlenül gyors és végtelenül egyszerű, nincs benne semmi truváj.
EZ NAGY TÉVEDÉS
Tudni kell, hogy még egy egyszerűbb grafikában is rengeteg idő és munka van: minden egyes falnak, padlónak, mennyezetnek, álmennyezetnek, bútornak, tárgynak pontos méreteket kell adni, minden egyes falhoz, mennyezethez, bútorhoz stb. anyagot (dió, rattan, vakolat, tapéta) , felületet (sima, csillogó, matt, átlátszó, tükröződő) kell rendelni, megfelelő világítást beállítani, hogy mindezek szépen mutassanak és megközelítsék a valóságot.
Az itt látható grafikákat tovább lehet csinosítani, ezzel a programmal tökéleteset lehet alkotni. A megbízón múlik, milyen szintű látványt kér.
Nem véletlen, hogy aki szépen fest, sokkal gyorsabban megrajzolja kézzel, mint számítógéppel.
DE: a rajz csak 2 dimenziós, ha elfordítom, a rajzlap élét vagy hátulját látom. A 3D-s terveken mindennek kiterjedése van, térbeliek, ezért szabadon forgathatók, az ügyfélenek megmutathatók elölről, hhátulról, jobbról, balról, felülről és bárhonnan. Kicsit a tévéhez hasonlíthatnám, ugyan azon is két dimenziósnak látszik a kép, mégis mozognak a térben az emberek, épületek, tárgyak, ahogyan a kamera felveszi őket.
Ilyet kézi rajzolással pár pillanaton belül nem lehet produkálni.
Az anyagokat, bútorokat cserélgethetem, pár mozdulat az egész. Igaz, sok órás előkészület kell hozzá, nem lehet elnagyolni.
Eddig eljutni a tervezésben rengeteg időt, munkát, gyakorlást, anyagi befektetést igényel, némi ősz hajszínt is eredményez, mégis megéri, mert ez a jövő útja.
Jó hír, hogy az általam javasolt cégnek nagyon kedvezőek a fizetési kondíciói, az egyéni vállalkozók és kis cégek is megengedhetik maguknak. A további előnyökről is szívesen tájékoztatom. Ha érdekli, milyen programot használok, kérem, írjon nekem az alábbi emailcímre. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)