Látványtervezés a lakberendezésben - Új dimenziók

 Mit nyújtanak a 3D látványtervek?

A lakás, a felújított kávézó vagy gyógyszertár hatásos, jó minőségű bemutatója nagyban befolyásolja az ügyfél döntését. A közeli jövő látványa szinte biztosan érzelmeket vált ki a projekt megrendelőjéből, és ezek az érzelmek széles skálán mozoghatnak az izgatott lelkesedéstől a csalódottságig. Minden tervező tisztában van azzal, hogy az első benyomás mennyire fontos, és meghatározó a megrendelő számára.

Egy rosszul sikerült prezentáció az átgondolt, műszakilag gondosan megtervezett tervet is kisiklathatja, a bizalmatlanság érzése felé tolhatja a tervező és a megrendelő közti viszonyt.

Tekintsük át a mai szoftver eszközökbe épített munkafolyamatokat, amelyekkel a kívánt hitelességű látványtervet létre lehet hozni.

Az építészeti alaprajzok, metszetek, és falnézetek műszakilag pontos lenyomatai a tervezői elképzeléseknek, és a megvalósítás során nélkülözhetetlen dokumentumok.
Sajnos az ilyen típusú prezentáció nem nyújtja a megrendelő számára a döntéshez szükséges információkat, általában nem tudja odaképzeli önmagát, nem érzi az őt körülvevő majdani környezetet.

kep01.pngkep02.png

Rögtön megváltozik a helyzet, ha az alaprajz mellett „virtuális fotók” sorozata is bemutatja a lakóteret.

kep01.pngkep02.png

 

Hogyan készül a fotórealisztikus kép?

A tervezés első lépése a felmérés egy már meglévő épület, lakás esetében. Ezt követi az építészeti alaprajz létrehozása, a szintek felvétele. A következő lépés a belső terek megtervezése. Ebben a fázisban a teljes 3D modell készül el, élethű bútorokkal, fényforrásokkal, a felhasználni kívánt színekkel, anyagokkal és megfelelően kidolgozott részletekkel.

A következő lépés az elkészült modell anyagbeállítása. A felhasznált anyagokhoz a tervező anyagbeállításokat (fém, fa, bútorszövet, kerámia, festék) és fény jellemzőket társít, mint tükröződés, átlátszóság mértéke, felületi egyenetlenség, stb.
Ha ezzel végzett, kezdődhet a látványterv létrehozásának folyamata. A 3D modellt és az anyagbeállításokat felhasználva a szoftver elkészíti a kívánt nézőpontból a fotórealisztikus képet, a “virtuális fotót”.

A továbbiakban ismertetett eljárások mindegyike igényli az eddig ismertetett munkafolyamatok elvégzését.

Animáció

A modern prezentáció része lehet a bejárható modell filmszerű bemutatása. Az animációs film egy előre rögzített útvonal mentén járja be a 3D modellt, és azt az illúziót kelti a nézőben, mintha a már elkészült lakótérben mozogna. Előnye a “virtuális fotóhoz” képest a tér plasztikusabb érzékelése. Érzékelhetővé teszi a bútorok elhelyezkedését, és felismerhetővé teszi az esetleges szűk keresztmetszeteket, a nyitható ajtók lehetséges ütközését.

Az animációs film, mint látványterv kevés szabadságfokkal rendelkezik, a bejárható útvonal kötött, a lakótér a film lejátszási idejéig tekinthető meg, legfeljebb ismételhető.

Virtuális lakásbejárás 360

A virtuális panoráma látványterv bemutató nagy előrelépés az előzőekben említett technikákhoz képest. Alapja, hogy egy pontból interaktívan körbe forgatható „virtuális fotók” sorozata készül, és az eredmény a lakótér teljes, 360 fokban történő áttekintését biztosítja. A lakásban levő helyiségek összefűzhetőek, egyikből a másikba át lehet lépni.

A részletekre rá lehet nagyítani, sőt érzékeny pontok elhelyezésével az adott bútor, szaniter, burkolat terméklapját is meg lehet tekinteni.
A virtuális panoráma 360 látványterv közvetlenül a számítógépre menthető és lejátszható. Formátumánál fogva egyszerűen beépíthető weboldalba, így elég a megrendelőnek egy linket küldeni, hogy bármikor okostelefonon vagy tableten megtekinthesse.

kep02.png

Átmenet a virtuális valóságba: VR Box szemüveg

A VR Box használatával a virtuális panoráma 360 látványterv hatása tovább fokozható. A Mátrix film sokaknak ismerős élménye, hogy egy sisak felvétele után lehetséges egy másik világba kerülni, ahol minden olyan mintha tényleg ott élnénk.
A VR Box technikája annyiban nyújt többet a monitor látványánál, hogy a panorámát közvetlenül a szemünk elé vetíti a két szemnek külön-külön, és a fej mozgatása kiváltja az egér használatát. A hatás lenyűgöző.

VR Box használatakor a okostelefont egy kihúzható sínbe kell elhelyezni és már kezdődhet is a látványos előadás.

BELSŐÉPÍTÉSZETI TERVEZÉS, LAKBERENDEZÉS PROFESSZIONÁLIS SZINTEN

A cikkben említett látványtervezési technikák mindegyike elérhető az ARCHLine.XP 2017 tervezőszoftverrel.