Szakmai cikkek

Miért váltottam ARCHLine.XP-re? Lílian Côrtes, Brazília

"Elkezdtem a 30 napos próbaverziót használni, és csak a videóleckék megtekintésével 15 nap alatt megtanultam az alapokat."

Több mint 20 éve dolgozom különböző programokkal, és eddig úgy éreztem, hogy nincs szükségem BIM használatra. Egészen addig, amíg egy nap egy barátom meg nem hívott egy webináriumra, ahol az előadó azt mondta: "Az ARCHLINE ennyire egyszerű.". Azt gondoltam, ÉN ezt nem hiszem el! Elkezdtem a 30 napos próbaverziót használni, és csak a videóleckék megtekintésével 15 nap alatt megtanultam az alapokat. A cikkben bemutatott projektet ARCHLine.XP-vel terveztem, mindössze egy hónapos használat után.

 

Mivel foglalkozol?

Építész és várostervező vagyok, szakirányom a munkavédelmi tervezés. Építészeti projektek tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. Munkáim az egyszerű egylakásos házaktól a magas színvonalú projektekig terjednek. Terveztem már templomokat, kereskedelmi projekteket is, valamint bevásáróközpontokat is. Szeretem azt a kíhívást, hogy valóra váltsam ügyfeleim álmait, hogy megvalósulhasson mindaz, amit a papíron el sem tudnak képzelni.
 
 

Miért döntöttél úgy, hogy ezt a konkrét projektet tervezed meg?

Az ügyfeleim az interneten keresnek meg, vagy más ügyfelek ajánlásával találnak rám. Egy rövid megbeszélés után már elég kényelemesen érzik magukat ahhoz, hogy elmondják nekem, hogy milyen otthonra vágynak és mire van szükségük.
Ebben a konkrét esetben az ügyfél egy letisztult, hangulatos lakóhelyet kért tőlem, valamint a nappali, az étkező, illetve a szabadidős tevékenységre alkalmas terület integrálását. Szem előtt tartva, hogy minden projekt minden ügyfél számára egyedi, valamint az építkezési jogszabályokat követve, az ötletek az ötletek csak úgy áradtak belőlem.

 

Mi volt az alapvető építészeti koncepció, ami végigvezette a gondolataidat a kreatív folyamat során, mi befolyásolt, honnan merítettél ihletet?

Az ügyfél diktálja az építészeti koncepciót, én pedig megalkotom a tereket. Manapság sok ügyfél "letisztult" projekteket kér: Könnyebb szerkezetű házak, nyitott terek, beépített tető, dupla belmagasság stb.
Az ihletet az interneten található képekből merítem, sőt, még a helyi boltokban is körülnézek, például anyagok után kutatva.

 

Mi volt a legnagyobb kihívás ennek a projektnek, az ARCHLine.XP-ben való tervezése során?

A legnagyobb kihívás a félelmem leküzdése volt. Tartottam attól, hogy a nulláról kezdjem egy olyan szoftverrel, amit még nem szoktam meg. Úgy éreztem, hogy a komfortzónámban rekedtem. De rájöttem, hogy ez nem lehet kifogás, és végül az ARCHLine.XP lehetővé tette, hogy a metszeteket, a magasságokat sokkal gyorsabban készítsem el, mint ahogyan korábban dolgoztam.
Ez a ház a Terras Alphaville lakónegyedben az ARCHLine.XP-vel készült, mindössze egy hónap használat után. Ami igazán meggyőzött az ARCHLine.XP használatával kapcsolatban, hogy milyen gyorsan lehet 2D-s projektet készíteni, és mind eközben 3D-ben is látni lehet az eredményt.
Ha egyszerre kezeled a 2D-t és a 3D-t, a projekt megrajzolásának gyorsasága mellett láthatod, hogy valóban mi is kerül megtervezésre.
A végterméket figyelembe véve kell tervezned. A rajzok nem vonalak, hanem vetületek. Úgy tervezel egy födémet, hogy tudod, hogy annak acél- és betonszerkezete van. A végén pedig egy jelentés áll rendelkezésedre, amelyet leíró feljegyzésként és/vagy költségvetésként használhatsz.
Amikor láttam Heitor videóit (a TotalCad,-től, ennél a cégnél kezdődött számomra az egész történet, mert ha nem tőlük vettem volna meg a SketchUp-ot, nem ismertem volna az ARCHLine.XP-t sem), amelyekben azt mondta, hogy "Ez ilyen egyszerű!", ekkor döntöttem úgy, hogy beruházok az ARCHLine.XP-be.
 
Melyik a kedvenc ARCHLine.XP funkciód?
A kedvenc ARCHLine.XP funkcióm egyértelműen a "Méretezés". Az, hogy az összes szükséges méretet egyszerre, egyetlen paranccsal el tudom helyezni, és még kézzel is el tudom mozgatni ezeket egy sorban. Ez a parancs önmagában több órányi munkát takarít meg!
Egy másik dolog, amit szeretek, az az "Épület" menü alatti parametrikus tartalom: három kattintással elhelyezhetem az ajtókat és az ablakokat, és az, hogy változtathatom őket, méretben, színben, anyagban, sokat segít.
 

Dolgozotál már korábban más tervezőszoftverrel? Hogyan befolyásolta ez az ARCHLine.XP-vel kapcsolatos tapasztalataid?

Használtam már korábban más szoftvert, de ez egyáltalán nem befolyásolt. Az ARCHLine.XP nagyon intuitív, és a parancsok használata egyszerű. Néhány parancs neve hasonló más programhoz, egyszerűbbé téve a váltást. 


Szerinted hogyan lehet az ARCHLine.XP-t a leghatékonyabban elsajátítani?

Először is, a videóleckék nagyon hasznosak, sokat segítettek nekem, de ehhez még szükség van kitartó tanulásra és gyakorlásra a különböző parancsok megértéséhez.
Egy másik fontos dolog: építészként kell gondolkodnunk, nem pedig tervezőként. Egy födém az egy födém. Egy oszlop az egy oszlop. Nem tervezhetünk egyszerűen tereket szerkezeti szempontok nélkül. Minden koncepciónak a megépítendő térre kell összpontosítania.
Az ARCHLine.XP-ben az a nagyszerű, hogy minden építészeti elemet valóban építészeti elemnek kell tekinteni. annak kell tekinteni. Ez később megkönnyíti a használatot, a méretezést, és ezáltal a legtöbbet hozhatod ki a programból.
Mindenestre az biztosan kiderült, hogy az ARCHLine.XP tényleg ilyen egyszerű!
 

Kattints a képre a tervlap nagyításához

Tervező: Lílian Côrtes, Rio de Janeiro Brazil