Szakmai cikkek

Sikersztori: Munkafolyamatok megkönnyítése ARCHLine.XP-vel

A brazil TotalCAD partnerünknek lehetősége volt beszélgetni Paulo Roberto építőmérnökkel, aki ebben az interjúban megosztja, hogyan tette jobbá teljes munkafolyamatát az ARCHLine.XP.

 

Milyen elvárásai voltak, amikor elkezdte használni az ARCHLine.XP-t a projektjeiben?

Nem volt teljesen idegen a BIM módszertani szoftver használata, mivel már korábban is használtam SketchUp-ot a projektjeimben; és attól függően, hogy hogyan használjuk, a SketchUp is tekinthető BIM-szoftvernek.

 

Van olyan kiemelkedő eszköz az ARCHLine.XP-ben, amelyet különösen hasznosnak talált a projektje során? Hogyan javította ez az eszköz és az ARCHLine.XP a projektje hatékonyságát és eredményességét?

A projektjeim során gyakran használt kiemelkedő eszköz a Design Center. Használatakor objektumok és csoportok széles választéka áll rendelkezésemre, amelyeket beépíthetek a projektjeimbe, ráaádsul bármikor megváltoztathatom, és szerkeszthetem őket. Ez jelentősen növeli a projektjeim hatékonyságát és eredményességét.

 

Milyen volt a tanulási folyamat, és hogyan vezetted be az ARCHLine.XP-t a mindennapi projektmunkádba?

Az ARCHLine.XP-vel kapcsolatos tanulási tapasztalatom sokkal zökkenőmentesebb volt, mint amikor megpróbáltam átállni a Revitre. Annak ellenére, hogy két tanfolyamot is elvégeztem a Revithez, vissza kellett térnem a SketchUp-hoz. Az ARCHLine.XP-vel azonban a tanulás és a programhasználat szempontjából minden sokkal jobb és hatékonyabb.

 

Ismer, vagy használt már más BIM-szoftvert a gyakorlatban? Ha igen, melyik szoftvert, és mik az ARCHLine.XP fő különbségei és előnyei ahhoz képest?

Mint már említettem, a két program, amelyet projektjeimhez használtam, a Revit és a SketchUp. Csak egy projektet csináltam Revitben, a bonyolultsága miatt nem tudtam átállítani rá. A SketchUp viszont jól bevált, ami elvezetett az ARCHLine.XP-hez. Ezt professzionálisabbnak találom, mivel minden, amit lemodellez, pontosan a projekthez igazodik. Ez az, ami miatt végleg átálltam az ARCHLine.XP-re.

 

Megosztana néhány részletet a legújabb projektjéről, amelyben az ARCHLine.XP-t használta? Hogyan született meg, és hogyan segítette a szoftver a kidolgozását?

Ebben a projektben az ügyfél a lakó- és étkezőterek - a kiszolgálóhelyiséghez való hozzáféréssel -, valamint az épület másik oldalán lévő hálószobák és fürdőszobák között kívánt kapcsolatot teremteni. Bár bármilyen más szoftverrel is végre lehetne hajtani a projektet, az ARCHLine.XP még produktívabbá tette azt. Azonnali 3D-s megjelenítése mindannak, ami 2D-ben készült, és az egyes elemek pontos paramétereinek beállítása sokkal könnyebbé tette a munkafolyamatot.

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudna bővebben beszélni arról, hogy az ARCHLine.XP hogyan segített a projekt elkészítésében? Milyen előnyöket és pozitív eredményeket hozott a szoftver használata?

Az ARCHLine.XP-t kiválóan lehet a projektekben használni, mert minden szükséges paramétert rendelkezésre bocsát az elemek létrehozásához és szerkesztéséhez. Például amikor létrehozok egy gerendát, vagy falat, a program megadja az ezekhez szükséges összes paramétert, és ugyanez vonatkozik az összes elemre. Ezeket a paramétereket könnyű definiálni és szerkeszteni, ezáltal válik az ARCHLine.XP egy fantasztikus programmá.

 

Tervezi, hogy továbbra is az ARCHLine.XP-t használja a projektjeiben? Miért?

Mostantól minden projektemben az ARCHLine.XP-t tervezem használni, mert nemcsak a projektfejlesztést könnyíti meg, hanem lehetővé teszi a megfelelő mennyiségű és minőségű képek előállítását és renderelését is.

 

 

A szoftverrel kapcsolatos tapasztalatai alapján van-e valamilyen tippje, vagy ajánlása más szakemberek számára, akiket érdekel az ARCHLine.XP?

14 éves tapasztalattal rendelkező építőipari szakemberként AutoCAD-del kezdtem, és most az ARCHLine.XP-t használom. Folyamatosan lenyűgöznek a szoftver tervezési képességei. Minden tervezőnek ajánlom, hogy próbálja ki az ARCHLine.XP-t.

Az eredeti totalCAD cikket portugálul itt olvashatja el.