Szakmai cikkek

Remodeled in ARCHLine.XP - Bauhaus, Dessau

Fedezd fel velünk a 100 éves Bauhaust!

Az idén 100 éves Bauhaus tiszteletére a CadLine Kft. csapata úgy döntött, hogy megmodellezi az ikonikus kampuszt az ARCHLine.XP tervezőszoftverben.

A Dessau-ban álló épület Walter Gropius munkáját dícséri, aki az iskola igazgatója és vezető építésze volt. Az épület komplexum három fő szárnyból áll, melyeket hidak kötnek össze. Az adminisztrációtól kezdve, a diákok és tanárok szállásain át, egészen a tantermekig és műhelyekig, minden megtalálható a dessau-i kampuszon. Ez szintén tükrözi Gropius oktatáspolitikáját: minden kézműipari ágazat együttműködve az építészet szolgálatában.

Rendert készítette a CADLine Kft. az ARCHLine.XP LIVE épületvizualizációs szoftver segítségével

 

 

Már meglévő rajzok felhasználása

Az épület népszerűségének köszönhetően, nem volt nehéz beszerezni az anyagokat, amik a modellezéshez szükségesek. Miután beimportáltunk egy interneten talált képet az alaprajzról, bekalibráltuk az ARCHLine.XP programban.

Utána kezdtünk neki a falak megrajzolásának. A megközelítőleges magasságukat homlokzati rajzok és képek alapján számoltuk ki. Miután egy szint tulajdonságait beállítottuk és elkészítettük a tartalmát, egyszerű volt ezt csak felmásolgatni a következő szintekre és elvégezni a szükséges módosításokat. Ezzel sok időt tudtunk megspórolni.

 

 

 

Függönyfal homlokzat

Az épület legizgalmasabb része a függönyfal homlokzat, ami egy valódi építészeti csodának számított a maga idejében. Annak érdekében, hogy egy folytonos felületet hozzanak létre és az emeletek egybe olvadjanak, a teherhordó szerkezetet a főfalak mögé függesztették. Hogyan készíthetjük el ezt ARCHLine-ban? A rugalmas függönyfal eszköz használatával az üveg homlokzat kialakítása nem jelentett kihívást. A szinttől való távolsággal és a magasságukkal játszva, egy olyan szerkezetet hoztunk létre, melyben a falak egymás tetején állnak.

 

 

BAUHAUS szöveg

Egy másik érdekes részlet a modellünkön a BAUHAUS betűk a főépület oldalán. Mivel nincs Bauhaus az ikonikus karakter táblája nélkül, ezt nem hagyhattuk figyelmen kívül. A felirat elkészítéséhez egy DWG rajzot importáltunk és úgy kalibráltuk, hogy a betűk mérete megfelelő legyen. Ezután a 3D forma eszközt használva készítettünk el őket: a programmal felismertettük a körvonalukat és ezt használtuk a forma elölnézeti profiljaként. A híres, koraszak meghatározó felirat el is készült

 

 

Befejező munkálatok

A vizualizációhoz meglévő fotókat hívtunk segítségül, hogy a megfelelő beállításokat kapjuk. Megpróbáltunk olyan beállításokat keresni, melyekből az épületet a legtöbbször fotózni szokták. Miután elkészítettük a járdát és az épületet körülvevő zöld területeket és beállítottuk az anyagokat, könnyen kezelhető, épület vizualizációs szoftverünk segítségével, az ARCHLine.XP LIVE-val keltettük életre a modellt. Mivel az ARCHLine.XP LIVE direkt kapcsolatban áll az ARCHLine.XP programmal, a modell import csak egy kattintás volt. A LIVE könyvtárában található nagy felbontású anyagokkal gazdagítottuk a látványt, végül fákkal népesítettük be a környezetet. A végleges képek azonnal elmenthetőek renderelési idő nélkül, köszönhetően az előre beállított perspektíváknak.

 

 

Ha tetszett legutóbbi projektünk és te is kipróbálnád magad, töltsd le ingyenesen az ARCHLine.XP és az ARCHLine.XP LIVE programokat.