Szakmai cikkek

Miért váltottam Revit-ről és ArchiCAD-ről ARCHLine.XP-re?

Interjú Jakob Judis Sellesbakk norvég építésszel. A cikkből megtudhatod, miért hagyta maga mögött a jól ismert BIM eszközöket és keresett más eszközt, ami jobban megfelelt az igényeinek.

Pályakezdő építész koromban a munkahelyemen az ArchiCAD 6.0-ot használtunk. Egy idő után a cég úgy döntött, hogy a REVIT program használatára váltunk, később azonban ismért visszatértünk az ArchiCAD14-es verziójához. Ez idő tájt ismerkedtem meg az ARCHline.XP 2015-ös változatával. Abban az időben a munkáltatóm éppen azon dolgozott, hogy az ARCHLine.XP-t integrálja saját, kimutatásokat készítő programjába. Puszta kíváncsiságból próbáltam ki az ARCHLine.XP-t, és egészen rövid idő alatt meggyőzött arról, hogy ez egy könnyen megtanulható, teljes értékű CAD-BIM program, amely egyáltalán nem marad el a korábban említett tervezőprogramok mögött.

Egy példa arra, hogy milyen projektekkel foglalkozom

Tetszik, hogy a felhasználói felület letisztult és könnyen átlátható az egyszerű, érthető ikonoknak köszönhetően. A 3D-s és alaprajzi eszközökkel mindig könnyen és gyorsan tudok dolgozni, különösen a gyorsbillentyűk használatával tudtam megnövelni a hatékonyságomat. Véleményem szerint ARCHLine.XP valódi erősségei a fenti két tervezőprogrammal összevetve a következők:

  • Könnyen kezelhető automatikus tetőtervező eszköz: előre definiált tetőformáinak köszönhetően rendkívül gyorsan megrajzolhatom a kívánt formát.
  • A lépcsőket előre definiált alakzatok, vagy akár puszta 2D-s rajzok alapján is felépíthetem. Az egyes lépcsőfokok és rámpák minden fontos adata kiszámításra kerül, az anyagok/textúrák bármikor megváltoztathatók.
  • Az épületelemek rétegeinek egymásba kapcsolódása könnyen kezelhetően építhető fel, így a fal-födém interakciók mindig helyesen jelennek meg a metszeteimen.
  • A beépített könyvtárban számos ajtó-, és ablakmodell található, akár különleges formákat is létrehozhatunk, amelyek egyedileg is módosíthatók különösebb erőfeszítés nélkül.
  • Gyors és közvetlen import lehetőség a 3D Warehouse, BIMobject.com, vagy a Cadenas platformokról.
  • Programverziók közti átjárás: a projektekbe beépített objektumok és elemek a későbbi ARCHLine.XP változatokban is jól kezelhetők, megnyithatók.
  • A méretezések automatikusan elkészíthetőek, amelyhez előre kiválaszthatóak a különböző európai szabványok vagy egyedi méretezési stílusok.
  • A projektem a Google Térkép segítségével a valós térben is megjeleníthető.
  • A 3D terempodellek, és az azokba illesztett platók egyszerűen és fél-automatizált módon, igen gyorsan elkészíthetőek.
  • A látványtervek elkészítésekor – akár a renderelés folyamata közben is – módosíthatom az anyagokat, fényforrásokat, képfelbontást, effekteket.

Látványterv ugyanarról a projektről. A kép az ARCHLine.XP beépített renderelőjével készült

Az ARCHLine.XP program ár-érték aránya vonzó lehet bármely szakember számára. Meggyőződésem, hogy az ARCHLine.XP egy teljes értékű BIM alternatívát jelent a kis és közepes méretű építészeti irodák számára, és a közeljövőben a piacvezetőkkel egy szinten láthatjuk. A legjobb tudásom szerint őszintén tudom ajánlani minden építésznek, belsőépítésznek és tervezőnek az ARCHLine.XP-t!

 

Jakob Judis Sellesbakk, Dipl.Ing.Architekt
Frogner, Norvégia
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.