Szakmai cikkek

ARCHLine.XP 2016 és a megújult renderelő modul

A blogbejegyzést ARCHLine.XP felhasználónk, Orosz Flóra, a Siroco Interiors Kft. lakberendezője írta.

22_500_new.jpg

Karácsony közeledtével a gyakorlott ARCHLine.XP felhasználók már számíthatnak az „ajándékukra”, a következő éves ARCHLine.XP tesztelhető verziójára. Ez még többnyire nem a végleges verzió, hiszen a felhasználók és a tesztelők tapasztalatai alapján készül el a végleges változat. Az idei év újdonságai közül számomra talán legizgalmasabb az új renderelő motor, aminek a segítségével jóval foto-realisztikusabb látványterveket tudunk készíteni.

A renderelő tesztelésére egy előző posztban is használt konyha modellt használtam, amit először a 2015-ös változatban rendereltem le.

1_500.jpg

A beállításoknál a maximális Sugárkövetést és éjszakai/felhős fényviszonyokat állítottam be, illetve háttérképnek egy viszonylag egyszerű zöldmező+felhős ég típusú képet használtam.

2_500.jpg

4_500.jpg

A renderelés elindítása után kikockásodik a kép, ami aztán gyorsan kitisztul, és 3 perc elteltével megjelenik az alábbi, már ismerős kép.

3_500.jpg

Természetesen ez a kép is vállalható, bár vagy nagyon egyenletesek a felületek, vagy túl kontrasztosak, a mennyezeten látható fényfolt teljesen irreálisnak tűnik, főleg úgy, hogy jelenleg egyetlen fényforrás a nap.

5_500.jpg

6_500.jpg

Ezek után kíváncsian nyitom meg a 2016-os verziót. A kezelő felület nem sokban változott, talán kicsit finomabbak a baloldali menü keretei, összességében egy picit elegánsabb benyomást kelt.

7_500.jpg

Érdekes, hogy az itt megnyitott modellnél már szépen látható a napfény csillogása, míg a 2015-ben nem.
A modell változtatása nélkül nyitom meg a renderelőt.

8_500.jpg

Gyakorlatilag három opciót lehet megadni:
A felbontást, a környezeti hatást és a háttérképet. Ez nagyon kevésnek tűnik az előzőhöz képest. Nézzük a renderelést.

9_500.jpg

Körülbelül 1 percig nem látható semmi, csak a modellt tölti be,

10_500.jpg

..utána vastagon kikockásodik a képernyő, majd egyre finomodnak a kockák,
2 perc után már értelmezhető a kép,
3 perc után már szinte tökéletes, akkor indul a sugárkövetés…

13_500.jpg

és 5 perc 26 másodperc alatt megvan az eredmény:

17_500.jpg

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy ugyan picit tovább tartott, de az eredmény lényegesen jobb, nincsenek természetellenes fényfoltok a plafonon, látszik, hogy csak a nap a fényforrás, nagyon szép a padló csillanása, és a lámpa árnyéka a falon. Persze még kicsit sötét, de ezen is fogunk tudni javítani.

Nézzük tovább, mit tud még ez a renderelő:
Kicsit nehezen találom meg, de a bal felső sarokban van egy dupla-kacsacsőr gomb, ezzel lehet további paramétereket megadni.

19_500.jpg

Az effektek fülön a szokásos alap fény-szín-kontraszt beállításokat találjuk.
Ennél érdekesebb a második fül, a részletek.

18_500.jpg

Az nem túl szerencsés, hogy el kell indulnia egy alaprendernek ahhoz, hogy ezekhez a fülekhez hozzáférjünk.
A részletek menüpont alatt van egy pár jól használható előre definiált beállítás, a Quick Interior az alap, ezen kívül van Interior HQ, Low, Medium és High Quality választási lehetőség.
Az tény, hogy ezek kiválasztása egyszerűsíti a renderelést, de annak annyira nem örülök, hogy ennél több információ nem derül ki ezekről a beállításokról, és bármelyiket választjuk ki, egyből elindul a renderelés.

Az összehasonlítás kedvéért elindítok egy Interior High beállítást, de sajnos nem jelenik meg a tervezett renderidő, úgyhogy remélem nem tart sokáig.

20_500.jpg

Ez e renderelés 31 percig tartott, de kifejezetten profi lett. A végeredményhez ugyan állítottam még a fényerőn, és még lehetne finomítani, de mindezzel együtt közel tökéletesnek érzem a rendert.

21.jpg

Még egy érdekesség, az alatta lévő előre definiált, kifejezetten szép háttérkép adag, aminek ismételten az a hátránya, hogy ha egyet kiválasztok, hogy megnézzem, máris azzal a képpel elindul a renderelés.

A Renderelési lista menüfül még fejlesztés alatt van, úgyhogy csak sejtem, hogy majd lesz lehetőség több rendert elindítani, amit majd (mondjuk éjszaka) a gép el tud készíteni.

Összességében elmondhatom, ez egy jó renderelő, nagyságrendekkel jobb mint az előző, persze még van mit rajta csiszolni, de azt gondolom, hogy sok öröme lesz benn a felhasználóknak is és az ügyfeleiknek is.