Szakmai cikkek

Az ARCHLine.XP program TOP 10+1 interior funkciója

 

Ismerkedj meg cikkünkben az ARCHLine.XP program 10+1 leghasznosabb belsőépítészeti funkciójával.
 

 

1. DWG, PDF, SKP, OBJ fájl import/export
Az ARCHLine.XP program fájltípusok széles skáláját tudja importálni és exportálni. Ezek közül, az építészek és belsőépítészek által, alaprajzok átadására leggyakrabban használt típusok a DWG/DXF valamint a PDF.
A DWG fájlokat a 2019-es programban megújult import dialógban található vonalzó segítségével előre skálázhatjuk, ellenőrizhetjük a méreteiket. Amennyiben a kapott fájl tartalmaz 3D adatokat, a program felhívja rá a figyelmünket, és eldönthetjük, hogy a 3D testeket is szeretnénk-e importálni.
 
 
PDF fájlokat importálhatunk sima képként, illetve, ha a kapott fájl tartalmaz ilyen elemeket, geometriaként is. Az utóbbi esetben az import után a rajz vonalakból, vonalláncokból, körökből és egyéb 2D-s elemekből fog állni, amik szabadon szerkeszthetők.
 
 
OBJ és SKP formátumban legtöbbször objektumokat és 3D-s elemeket importálhatunk/exportálhatunk.
 
 
A megújult DWG importról ITT olvashatsz bővebben, import/export témájú oktató videóinkat pedig ITT találod.
 
 
2. Álmennyezet süllyesztett spotfényekkel
A spotok segítségével esztétikus és nem utolsó sorban komfortos megoldásokat hozhatunk létre egy tér megvilágítására, legyen szó bármilyen helyiségről.
 
 
Az ARCHLine.XP programban lehetőség van a spotokat a már létrehozott álmennyezetbe optimálisan, akár előre megadott távolsággal pár kattintással elhelyezni, valamint a spotok fényének módosítására is. Az álmennyezetből kivághatjuk a megfelelő részt a lámpatesteknek, így szépen süllyeszthetők a mennyezetbe.
Létrehozhatunk lámpa kiosztásokat is, amelyeket kedvünkre variálhatunk többek között akár az elemek számát, valamint az ezek közti távolságot. Ezeket az általunk létrehozott lámpa kiosztásokat egy előre definiált vonal mentén lehetőségünk van elhelyezni, legyen szó bármilyen formáról a mennyezeten.
 
Az álmennyezetbe süllyesztett spotok elhelyezéséről, valamint a lámpa kiosztások létrehozásáról az oktatóvideónkat ITT tekintheted meg.
 
 
3. LED csíkok
Az ARCHLine.XP programban világító LED szalagok tetszőleges térbeli útvonalon helyezhetőek el. Szerkesztésük egyszerű és rugalmas. 
 
 
A LED csíkokról oktatóvideónkat ITT találod.
 
 
4. Burkolás előre definiált mintákkal
Az ARCHLine.XP programban a legnépszerűbb burkolat minták megtalálhatóak és egy kattintással kiválaszthatóak a burkolat dialóg legördülő listájában. Használatuk egyszerű és gyors. Állítsuk be a lapok anyagát és méretét, majd ellenőrizzük az eredményt az előnézeti ablakban, majd zárjuk be a dialógot az OK gombbal. A felületen határozzuk meg a kiosztás kezdő pontját és a program elhelyezi a mintát.
 
 
 Beépített minták:
- Chevron különböző típusok
- Francia halszálka
- Alhambra
- Legyező típusok
- Háromszög típusok
- Benzol
- Három részből álló hatszög
 
Az előre definiált burkolási mintákról és ennek lehetőségeiről az ARCHLine.XP programban részletesebben ITT olvashatsz.
 
 
5. Tárolóbútorok, bútorfrontok, munkalapok paraméteres modellezése
A Tárolóbútorok eszköz kifejezett erőssége a rugalmas kialakítása, aminek köszönhetően egyedi korpuszok, bútorfrontok, bútorcsaládok készítése is lehetséges.
Paraméteres, mérettartó, tökéletesen igazodó bútorcsalád létrehozásához elegendő a bútorcsalád egy tagjának megtervezése. Például egy 30, 45, 60 cm széles fiókos bútorcsalád egy eleméből a többi méret létrehozásához elég a szélességet megváltoztatni. Speciális bútorok, pl. konyhaszigetek, bortárolók, egyedi rekeszek, íves elemek, lépcső alatti tárolók is kialakíthatók és beilleszthetők a tervbe.
 
A terv nemcsak méretében, de stílusában és anyagában is teljesen testreszabható. Könnyen kipróbálhatók különböző variációk, így a legjobb változat megtalálása is gyors és egyszerű.
 
 
Az tárolóbútorok készítéséről és ennek lehetőségeiről az oktatóvideóinkat ITT és ITT találod.
 
 
6. Integrált webes katalógusok: 3D Warehouse, ARCHLine.XP Bemutatóterem
Sok tervező örömére az ARCHLine.XP programból közvetlenül elérhető BIM könyvtárak száma egyre bővül. Ily módon a program felhasználói szabadon böngészhetnek az internetes könyvtárak modelljei között, és nem kell az importálás hosszú folyamatán végigmenniük. A kiválasztott modell a letöltés után azonnal, egy kattintással elhelyezhető a projektben.
 
 
 
 
7. Díszítőprofilok
A díszítőprofil és szegélyléc letisztultságot, kifinomultságot kölcsönöz az enteriőrnek. A díszítőprofilok elhelyezése az ARCHLine.XP tervekben szimplán egy kattintással vagy az útvonal megadásával történik.
 
 
 
8. Árnyékolók, függönyök
Az ARCHLine.XP Árnyékolók és Függönyök parancs használatával pillanatok alatt otthonossá varázsolhatod az enteriőrt valósághűen megtervezett függöny, római roló, reluxa, szalagfüggöny elhelyezésével.
 
 
 
9. Fotórealisztikus látványtervek, animáció, 360 fokos panoráma
A jó minőségű valósághű fotórealisztikus kép létrehozásához alapvető az anyagjellemzők helyes beállítása.
Az ARCHLine.XP renderstílusok meghatározott csoportokba vannak besorolva, mint fém, üveg, tégla, tükör stb. 
 
 
A renderstílusok bármilyen anyaghoz hozzárendelhetők.
 
"Fogd és vidd" módszerrel lehet az Objektumközpontból rádobni a 3D nézeten a kiválasztott felületre. A hatás a belső Rendering alkalmazásban látható. A renderstílus az anyagok méretét, textúráját NEM változtatja meg, csak az anyagjellemzőket cseréli. A készleteken túl egyedi beállítások is készíthetők.
 
Ha az anyagbeállításokkal végeztünk, jöhet a renderelés.
 
 
A renderelés folyamatáról ITT találsz bővebb leírást, oktatóvideóinkat pedig ITT találod.
 
A renderelésen túl készíthetünk animációt is a tervről illetve 360 fokos panoráma eszközünk segítségével körbe is nézhetsz a térben.
 
 
Erről bővebb leírást ITT valamint oktatóvideóinkat a témáról ITT talállod.
 
 
10. Dokumentáció készítés: Falnézetek, Színes berendezett alaprajz, Méretezés
Falnézetek
Az ARCHLine.XP programban lehetőség van képi illetve rajzi falnézetek létrehozására is. 
 
Színes berendezett alaprajz
Színes berendezett alaprajzot mindössze egy kattintással azonal létrehozhatsz az alaprajzról.
Méretezés
Minden elem, amit az ARCHLine.XP programban létrehozol, pontos méretekkel rendelkezik. Választhatsz az angolszász vagy a metrikus mértékegységek használata között.
 
A méretezés eszközök segítségével egyetlen lépésben helyezhetünk el a dokumentálás során méretezéseket, mint pl. az ablak, ajtó, valamint a fal méretezések. Megadhatjuk a méretezés formáját, mértékegységét, vonalvastagságát, szövegmagasságát, betűtípusát, stb.
A dokumentáció készítéssel kapcsolatos oktatóvideóinkat ITT találod.
 
 
+1 Közvetlen ARCHLine.XP LIVE kapcsolat
Az ARCHLine.XP Live egy könnyen használható épület-vizualizációs szoftver, amellyel 3D terveinket egyszerűen alakíthatjuk át élő, mozgó, kiváló minőségű interaktív bejárásokká, videókká és képekké.
A LIVE programban nincs renderelési idő így gyorsabban reagálhatunk az ügyfeleink módosítási igényeire, akár bonyolult és nagyméretű terek esetében is.
Az ARCHLine.XP program közvetlen összeköttetésben áll az ARCHLine.XP LIVE-val, így egy kattintással átadhatjuk a modellt. A látványtervezés folyamatát pedig nagy felbontású, jó minőségű anyagokkal, interaktív fény beállításokkal és animált fákkal, növényekkel, vízzel folytathatjuk.
 
Az ARCHLine.XP LIVE program funkcióiról ITT olvashatsz többet.
 
Ragadd meg a kék csúszkát és mozgasd jobbra, valamint balra, hogy felfedezd milyen látványt kínál az ARCHLine.XP Live.