Szakmai cikkek

BIM eszközök világítási tervek készítéséhez

Az ARCHLine.XP különlegessége, hogy széleskörűen alkalmazható mind az építészet, mind a belsőépítészet terén. A szoftver lehetővé teszi a tervezőknek, hogy a tervezési projektet teljes körűen létrehozzák, sőt nagyobb méretű projektekben is részt vehessenek. Az alábbi példa megmutatja, hogyan segít az ARCHLine.XP egy összetett feladatban: világítási tervek készítése, fényforrások kezelése és pontos konszignáció mentése a lámpatestekről.

R5-a.jpg

Miért érdemes használni az ARCHLine.XP-t világítási tervek készítéséhez?

  • Az ARCHLine.XP 22 különböző típusú fájlt támogat az importáláshoz (DWG, DFX, RFA, RVT, OBJ, 3DS, stb.). Ez lehetővé teszi az együttműködést minden tervezőtárssal, függetlenül az általuk használt szoftvertől.
  • Kész lámpákat és más modelleket lehet letölteni a BIMobject.com webhelyről vagy a Trimble 3D Warehouse-ból, közvetlenül a projektbe, külön fájlmentés nélkül.
  • Az ARCHLine.XP által készített projektek olyan speciális világítás eloszlás számítási programokba olvashatók be, mint a Dialux, a Relux és az AGI 32.
  • A világítási adatokat és a gyártók által megadott egyéb BIM információkat a program szintén átveszi, és a modell megőrzi azokat..
  • A világítástechnikai tervezések megkönnyítése érdekében a professzionális lámpatestekhez a gyártók által közzétett IES formátumú fotometriai adatfájlok is beimportálhatók és hozzárendelhetők a fényforrásokhoz. 
  • Az építészeti megjelenítéshez használhatja az ARCHLine.XP LIVE szolgáltatást: ez az egyszerű és hatékony prezentációs eszköz lenyűgöző eredményeket kínál, az előre beállított fény viselkedés pontos átvételével.

R5-c.jpg

Az alábbiakban egy világítási projekt létrehozásának tipikus munkafolyamatát mutatjuk be.

1, TÁRGYAK LETÖLTÉSE A TERVEZÉSHEZ

3D Warehouse: Az ARCHLine.XP közvetlenül csatlakozik a Trimble 3D Warehouse gyűjteményhez, amely a felhasználók által készített 3D-objektumok legnagyobb gyűjteménye. Bár a 3D Warehouse objektumok önmagukban nem rendelkeznek BIM tulajdonságokkal, később ezeket a tulajdonságokat hozzáadhatjuk az objektumokhoz. Keresse meg a szükséges tárgyakat, és töltse le egyenesen a modelljébe. A letöltött lámpákat a szoftver sok esetben automatikusan fényforrással egészíti ki, így világítótestek jönnek létre. Az automatizmus abban az esetben működik, ha az importált objektum nevében szerepel a chandelier, spot, lamp szavak valamelyike.

Image 3.png

A 3D Warehouse a felhasználók által készített elemek gyakori forrása. A szűrők segítségével nyomon követheti a fájlméretet és a felületek számát, így elkerülhet,ő hogy a modellje túl „nehéz” legyen. A „túlméretes” elemek letöltése előtt a program figyelmeztető üzenet küld.

BIMobject.com: ez a BIM elemek könyvtár lehetővé teszi a gyártók lámpáinak letöltését. Általában Revit (RFA), SketchUp (SKP) vagy IFC fájlformátumban kínál objektumokat. Ha a BIMobject.com webhelyről (vagy bármely hasonló platformról dolgozik, ahol BIM elemek találhatók), akkor a letöltött objektumok megtartják azokat a BIM paramétereket, amelyeket a gyártók megadtak. Meg kell jegyezni, hogy a Revit formátumú modellek több felbontást tartalmaznak. Az ARCHLine.XP segít eltávolítani a tárgy egyszerűsített felbontású modell részeit, megtartva a legjobb felbontást, és lehetővé teszi a helyes ábrázolást.

Image 4.png

A BIMobject.com könyvtár a gyártók által lemodellezett termékek gyűjteménye. A weboldalon lehetőség van gyártók szerint szűrni.

Gyártói weboldalak: gyakori, hogy a lámpák letölthetők közvetlenül a gyártó saját webhelyéről. Leginkább Revit vagy általános 3D objektumokat kínálnak (például OBJ fájlok). Az ARCHLine.XP képes a legtöbb fájlformátum importjára ezekből a forrásokból.

Image 5.png

A legtöbb prominens gyártó termékei 3D modell formájában is elérhetőek. Keresse meg a szükséges elemet, és töltse le a műszaki adatlappal együtt.

2, TÁRGYKEZELÉS

Paraméterek: paramétereket adhat lámpáinkhoz, amelyekre szüksége van (fényáram, fényforrás, színhőmérséklet, színvisszaadási index, védelmi index stb.). Javasoljuk, hogy adjon hozzá egy "url" paramétert is, hogy az online műszaki lapot megtalálhassa a gyártó webhelyén vagy a Google Drive mappájában.
Image 6.png
Objektumok átalakítása BIM lámpatestekké: lehetőség van egyszerű objektumokat BIM lámpatestekké konvertálni. Ki kell választania az objektumot, kattintson a helyi menüre, és válassza a "világítás" lehetőséget. Itt válassza a Fényforrás hozzáadása/szerkesztése parancsot, és ha ezt megtette, egy villanykörte ikon jelenik meg az objektumon és annak miniatűrjén, jelezve, hogy az objektum már rendelkezik fényforrással.

Image 7.png

Fotometriai adatok: fotometrikus adatokat is hozzárendelhet a fényforráshoz, IES fényforrásokon keresztül. Az ARCHLine.XP rendelkezik ilyen fényforrásokkal, de a gyártók által közzétett IES formátumú fotometriai adatfájlok is beimportálhatók és hozzárendelhetők a fényforrásokhoz.

Image 8.png

Az IES fényforrások hozzáadása valósághű fényhatásokat biztosít.

Tárgyainak pozícionálása: tárgyak (esetünkben lámpák) egyedileg is elhelyezhetők, vagy hozzárendelhetők egy másik építészeti elemhez. Példánkban lámpát csatolunk az álmennyezet elemhez, amik innentől együtt mozgathatók, szerkeszthetők.

Image 9.png

3, ADATÁTADÁS IFC FÁJLOK SEGÍTSÉGÉVEL

A BIM környezetben való munka egyik legnagyobb előnye, hogy egy olyan környezetben dolgozhatunk, mely más programok felé is nyitott. Vizsgáljuk meg, hogy az ARCHLine.XP esetében hogyan áramlik az információ.
Import: Az ARCHLine.XP rendkívül egyszerűvé teszi számunkra az IFC fájlok importálását bármilyen BIM szoftver irányából. A fogd és vidd módszerrel egyszerűen húzzuk a projektbe a fájlt, amivel dolgozni szeretnénk. Jelen helyzetben ezek a fájlok valódi, létező termékek, lámpák. Az ilyen és hasonló termékek importjával jelentősen rövidül a munkára fordított idő, mivel a termékeket nem kell nekünk lemodellezni. Akár komplett építészeti modelleket is importálhatunk ugyanezen módszer segítségével.

Image 10.png

Építészeti fájlok importálásával megtakaríthatjuk a modellezésre szánt időt.

Export: Az IFC fájlformátum lehetőséget ad a 3D modelljeink exportálására a piacon elérhető különböző szoftverekbe is. A mi esetünkben a kész modellünket a Dialux szoftverbe exportáltuk ezen a módon, hogy további világítástechnikai számításokat végezzünk ott. Látható, hogy az IFC fájl megőrizte saját szerkezetét, a különböző modellek és a beépített objektumok megmaradtak. Nincs szükség arra, hogy a lámpatesteket újra felépítsük.

Image 11.png

Az IFC formátumnak köszönhetően nincs információ vesztés

4, DOKUMENTÁCIÓ

Világítási tervek készítése során előfordulhat, hogy kénytelenek vagyunk egyszerre több programmal is dolgozni, azonban ez egy nem túl hatékony munkamódszer. Éppen ezért fontos, hogy az ARCHLine.XP átfogó megoldást kínál, amely tartalmazza a 3D-s modellezést, alaprajzokat, elektromos rajzokat és ábrákat, kivitelezési részleteket, világítás kezelését, hangulat montázst, mind-mind egy környezetben.
Világítás: Számos eszköz rendelkezésünkre áll lámpák, világító feliratok, LED csíkok elhelyezésére. A bekötés típusa és egyéb kiegészítők is megadhatók.

Image 12.png

Világítási terv: Elektromos áramköröket tervezhetünk, kapcsolókat rendelhetünk lámpákhoz vagy más egyéb elektromos eszközökhöz. A hatékony fóliakezelésnek köszönhetően a terv mindvégig rendezett és átlátható marad. Az ARCHLine.XP Világítási terv eszköztárának másik erőssége, hogy nyomon követhető mely lámpák és kapcsolók vannak egymáshoz rendelve, így a tervezési hibák előfordulása jelentősen lecsökken. Ráadásként még a „Helység beépítendő teljesítmény”-t is kiszámíttathatjuk a programmal.

Image 13.png

A lámpák grafikai megjelenítése, a rendszerek logikai felépítése biztosítja a rendezett és átlátható világítási tervet

Elektromos kiegészítők a tervünkön kapcsolók és konnektorok is elhelyezhetők. Határozzuk meg az alaprajzi szimbólumot, és társítsunk hozzá fontos információkat, mint például cikkszám, ár, stb. Ez az információ később az Excel kimutatásokon is meg fog jelenni.
Feliratok: Feliratok, címkék, szövegek elhelyezésével további információval ruházható fel a terv.

Image 14.png

5, MEP ESZKÖZÖK HASZNÁLATA

Az ARCHLine.XP lehetővé teszi egyszerű épületgépészeti elemek előzetes méretezését, elhelyezését és tervezését. A MEP eszközöket ebben a példában arra használjuk, hogy elektromos vezetékhálózatot építsünk ki világítási tervünkben. Megadhatjuk a kábel keresztmetszeteket, kábeltálcákat rajzolhatunk, a csatlakozókat lámpatestekhez rendelhetjük. A „Grafikus felülírás” opció lehetővé teszi egyedi színek hozzárendelését, így különbséget lehet tenni a különböző beépítések és rendszerek között.

Image 15.png

MEP eszközök használata az elektromos vezetékhálózat kiépítésére a kültéri fényforrásokhoz

6, Méretezés és Listák

Az ARCHLine.XP-ben projektünket méretezhetjük, elvégezhetjük a projektben szereplő elemekkel kapcsolatos számításokat, kimutatásokat készíthetünk. Fontos, hogy a projekt tartalmát helyesen szervezzük, és jól kezeljük, ami azt is jelenti, hogy a projektben használt termékek nevét és cikkszámát is érdemes feltüntetni.
Ha mindezzel elkészültünk, akkor az összes információ egy Excel táblázatba ki lehet menteni.

7, A világítási tervünk megjelenítése

Nézzük meg a végeredményt! Az ARCHLine.XP LIVE-val nagyszerű látványterveket készíthetünk. Az ARCHLine.XP LIVE beolvassa azokat a fotometrkius adatokat, amelyek a projekthez korábban hozzárendeltünk, így a fények teljesen valósághűen fognak megjelenni a látványterveken. Az ARCHLine.XP LIVE-ban a fényeket tovább módosíthatjuk, ki/bekapcsolhatjuk a lámpákat, valamint videókat, és virtuális bejárásokat is készíthetünk.

R5-14.jpg

ARCHLine.XP LIVE működés közben, megjelenítve a fényforrásainkat

Az ARCHLine.XP használatával minden szükséges eszköz rendelkezésre áll világítási tervek elkészítéséhez. Erre a linkre kattintva részletesen megmutatjuk, hogyan segíthet az ARCHLine.XP ilyen és ehhez hasonló tervek elkészítésében.


Szerző:
Sam Abaga
ARCHLine.XP Spain
Eredeti spanyol cikk