Építészeti háló az ARCHLine.XP 2020-ban

1.1.Háló vonalak létrehozása

Az építészeti háló vonalakat gyakran használjuk a terveink rendszerezésére, a változások gyors lekövetésére, különösen összetett épületek esetében.

A háló vonalak parancsokat a Menüszalag – Rajz – Eszközök - Háló vonalak almenüben találhatók.

A cikkben található képernyőképek az ARCHLine.XP 2020 programban készültek. Amennyiben egy korábbi változatát használod az ARCHLine.XP szoftvert, a felhasználói felület jelentősen eltérő lehet. A háló vonalak működési elvei alapjaiban megváltoztak a korábbi verziókhoz képest.

 

1.2.Háló vonal tulajdonságok

A háló vonalak két fő részből állnak: a háló vonalakból és a háló szimbólumból. Mindegyik háló vonal rendelkezik egy-egy szimbólummal a két végén. A szimbólumoknak lehetnek előtagjaik és számot vagy betűt jelenítenek meg az elsődleges és másodlagos irányokban. A szám (vagy betű) automatikusannövekszik minden új háló vonal esetében.

Háló vonal tulajdonságok: Menüszalag – Rajz – Tulajdonságok – Háló vonalak

Alapértelmezetten a háló vonalak minden szinten megjelennek, de beállítható, hogy csak a jelenleg aktív szinten legyenek láthatók.

image001.jpg

A képen látható beállítások használatával az elhelyezéskor a következő eredményt kapjuk:

 

A háló vonalak lehetnek egyenes vonalak, körívek vagy körök. 

DF00DFD9

 

A szimbólum egyedi módosításához a szimbólumra kell kattintani, majd a megjelenő kék szövegre. Az újonnan beírt érték egy ENTER után megjelenik a szimbólumban.

1.3.Hálóvonalak és elemek összekapcsolása

Az ARCHLine.XP automatikusan összekapcsolja az objektumokat, oszlopokat és gerendákat a háló vonalakkal vagy két háló vonal metszőpontjával.

Ennek előnye, hogy a háló vonalak mozgatásakor az összekapcsolt elemek velük együtt mozdulnak.

 

 

Amikor egy objektum hozzá van kapcsolva a háló vonalakhoz, az ARCHLine.XP megjelenít egy piros pont markert a jobb alsó sarokban.

A vonzás megjelenik a Tulajdonság panelen : A + 1.

Oszlop elhelyezése:

Válasszuk ki a kívánt referencia pontot és adjuk meg a szinttől mért távolságot (ebben az esetben: 5 m). Utána adjuk meg a kezdő- és végpontot a háló vonalak metszőpontjainál.