Szakmai cikkek

Hogyan alkalmazzuk a tervezési fázisokat az ARCHLine.XP-ben?

A tervezési fázisok használatával lehetőség van a meglévő állapot és az új építési terv egyidejű bemutatására. 

 
 
Az épületek felújítása, vagy a bonyolultabb projektek tervezése lényegesen egyszerűbb a tervezési fázisok használatával.
 
A tervezési fázisok elkülöníthetők és a fázisszűrők használatával a tervezési folyamat minden szakasza bemutatható.
 
Fázis szűrők
A fázis szűrők olyan szabályok, amelyek az elemek állapota szerint (Új, Meglévő, Lebontandó) történő megjelenítésére vonatkoznak. Az ARCHLine.XP 5 fázis szűrővel rendelkezik:
     1. Összes fázis (Minden)
     2. Meglévő állapot
     3. Bontási terv
     4. Meglévő állapot bontás után
     5. Új építési terv
 
A fázisokkal kapcsolatos parancsok a Menüszalag / Szerkesztés / Fázisok menüpont alól érhetők el. A fázis szűrőket az alsó Rajzi állapotsorról is elérhetjük.
 
Nézzük végig egyesével, hogyan működnek és mit érünk el az adott szűrő kiválasztásával.
 
Összes fázis (Minden)
Ebben a fázisban látható a terv minden állapota egyben, vagyis a Bontási terv, az újonnan létrehozott elemekkel ellátott Új építési terv illetve az eredetileg már meglévő elemek is.
 
 
Meglévő állapot
A Meglévő állapotban azt a projektet látjuk, amit a felmérés során készítettünk, vagy másképp nevezhetnénk az alap, kiinduló állapotnak.
 
 
Bontási terv
A bontási állapot alkalmazásával megjelölhetjük azokat az elemeket, amik bontásra kerülnek. 
 
Ha a Minden vagy Meglévő terv szűrőt használjuk, és ott jelöljük ki a bontandó elemeket, akkor erre a szűrőre átváltva a bontott elemeket alapértelmezetten piros színnel jeleníti meg a program mind az alaprajzon, mind pedig a 3D-ben.
 
 
Ha bontásra szeretnénk egy elmet állítani először is válasszuk a Minden vagy a Meglévő terv szűrőt majd a Menüszalag / Szerkesztés / Fázisok eszköztár alatt lévő Átállítás BONTANDÓ állapotúra parancs segítségével módosítsuk. 
 
Itt többek közt lehetőségünk van megadni, hogy egy elem a meglévő, azaz az eredeti állapothoz tartozzon, bontásra ítélt elem legyen vagy pedig egy teljesen új elemként szeretnénk megjeleníteni a terven.
 
 
Az adott parancs elindítása után a kiválasztott elemek állapota átáll az új állapotra.
 
Ezt megtehetjük egy másik módon is. Jobb klikkel kattintsunk rá a kiválasztott elemre, és a megjelenő menüből válasszuk a Fázisokat, majd állítsuk át a megfelelő állapotra pl.: Bontandó.
 
 
Az elbontandó nyílászárók helyén kitöltés marad. Ez látható a grafikus felülírás színével a 3D nézeten. 
 
 
Meglévő állapot bontás után
Minden, ami a bontási fázisban meg volt jelölve, hogy el lesz majd bontva, azt ebben a fázisban már egyértelműen mutatja a program, hiszen a bontott elemek ebben a fázisban már nem jelennek meg. Így a terv jobban átlátható, és kezdődhet a tervezés következő folyamata, vagyis az új elemek elhelyezése a tervben.
 
 
A nyílászárók helyén ameddig nem helyezünk el új nyílászárókat vagy falazzuk be addig egy nyílás marad. Ez látható mind az alaprajzon mind pedig a 3D-ben. 
 
 
Új építési terv
Az új építési terv a befejező állapot. Az elbontandó falaink, vagy a falakban elbontott nyílások és egyéb elemek már eltűntek. Ebben a fázisban kétféleképpen tervezhetünk: 
 
1. új elemeket helyezünk el, vagy 
2. ha ezt korábban a Meglévő terven már megtettük, akkor jobb klikkel kattintsunk rá a kiválasztott elemre, és a megjelenő menüből válasszuk a Fázisokat, és állítsuk az állapotát: Átállítás új állapotúra.
 
 
Összefoglalva: A meglévő tervből a bontás után az új elemek elhelyezésével eljutottunk az Új építési tervhez, vagyis a végső állapothoz.
 
 
Fontos, hogy amikor bontani szeretnénk vagy folytatni a munkát új elemek rajzolásával vagy elhelyezésével, akkor figyeljünk, hogy melyik állapotban állunk éppen. Érdemes ilyenkor a fázisszűrők közül vagy a Minden szűrőre vagy pedig a Meglévő terv szűrőre visszaállítani a tervet. 
 
Ha egy elemhez helytelen állapot lett hozzárendelve a tervezés során, és ezt utólag észrevesszük, természetesen lehetőségünk van az adott elemhez más állapotot választani.
 
Grafikus felülírások
A grafikus felülírások célja a terv könnyebb áttekinthetősége.
 
A grafikus felülírások szabályozzák az új, elbontandó és meglévő elemek megjelenítését a különböző fázisszűrőt aktiválásakor. 
 
Választhatjuk a felülírás opciót az Új, meglévő és elbontandó elemek megjelenítésének egységesítéséhez, vagy a kategória szerint az eredeti grafikus tulajdonságok megtartásához.
 
Nézzünk erre egy példát. A bontási terv megjelenítésénél jelenleg piros szín van beállítva és szaggatott vonal. Ezeket mind módosíthatjuk igényeink szerint.
 
 
 
 
Ezeket a beállításokat megtehetjük a többi állapotnál is.
 
Amennyiben még több részletre vagy kíváncsi, nézd meg ingyenesen elérhető videónkat a témáról.