Szakmai cikkek

Minden, amit az álmennyezetekről tudni érdemes az ARCHLine.XP-ben

Az álmennyezetet legtöbb esetben díszítő elemként építik be, de hőszigetelés szempontjából is hasznos elem lehet. Az ARCHLine.XP programban többféle álmennyezetet lehet tervezni.

Az álmennyezet létrehozására 3 módszert kínál a program: 
 
      1. Álmennyezet létrehozása helyiségen belül: A parancs indítása után a program egy pókháló kurzorral kijelzi a zárt kontúrral rendelkező helyiségeket, ilyenkor elég              kattintani a kívánt helyiségben és már el is helyeztük az álmennyezetet.
      2. Zárt kontúr megrajzolásával: Ebben az esetben mi rajzoljuk meg azt a kontúrt, ami mentén el szeretnénk az álmennyezetet helyezni. 
      3. Egy szinten több helyiséggel rendelkezünk: Ha egyszerre több helyiségben is szeretnénk álmennyezetet létrehozni egy adott szinten, akkor az automatikus                          létrehozás parancs indítása után a program azonnal kiszámolja hány helyiséggel rendelkezünk, és létrehozza azokban az álmennyezetet.
 
Abban az esetben, ha az álmennyezet tulajdonságait az elhelyezés előtt szeretnénk testre szabni, a Menüszalag / Épület / Tulajdonságok / Szerkezet fül alól, az elhelyezni kívánt álmennyezet típusát kiválasztva tehetjük ezt meg.
 
Ha utólag kívánjuk tovább szerkeszteni, akkor az elhelyezés után jelöljük ki, majd a megjelenő lebegő menüből kattintsunk a ceruza ikonra.
 
Kétféle álmennyezet típus közül választhatunk:
      - Monolitikus álmennyezet
      - Rácsos álmennyezet
 
Monolitikus álmennyezet
Nézzük át részletesen a monolitikus mennyezet tulajdonságait.
 
Az első fülön az álmennyezet vastagságát és anyagát tudjuk megadni. Ha szükséges minden oldalnak más-más anyagot is beállíthatunk. 
 
 
A kék pluszjelre kattintva léphetünk be az anyagkönyvtárba. 
  
Ha szükséges, a kiválasztott anyagnak megadhatunk egy irányt is.
 
 
Mit tegyünk, ha az anyagkönyvtárban nem találunk megfelelő anyagot? A ceruza ikonra kattintva saját anyagot hozhatunk létre, amit utána hozzárendelhetünk az álmennyezethez.
 
 
A harmadik és negyedik fülön lehetőségünk van lámpákat egyenként illetve egyéb egyedi elemet hozzáadni. 
 
Az ötödik fülön hozzáadhatunk lámpacsoportokat is.
 
 
Az ARCHLine.XP-ben lehetőség van az álmennyezetbe építhető lámpák és lámpacsoportok elhelyezésére, az álmennyezetbe süllyesztéssel és a szükséges mértékű kivágással. 
 
Ezt az álmennyezet tulajdonságai között a lámpacsoportok fülön tudjuk állítani, ahol kiválaszthatunk egy profilt, mely alapján a program kivágja a lámpák körül az álmennyezetet. 
 
 
A lámpacsoportok együtt ki- és bekapcsolhatók, valamint fényerejük is együtt állítható.
 
A lámpacsoportok létrehozásáról és kezeléséről ITT találsz oktatóvideót.
 
A hatodik fülön díszlécet rendelhetünk az álmennyezethez. Mindössze az útvonalat kell meghatározni, illetve a díszléc profilját kell megadnunk.
 
 
A hetedik fülön áttöréseket és betéteket helyezhetünk el az álmennyezetben. A díszlécek alkalmasak a helyiség keretezésére. Itt választhatunk könyvtári díszléc profilokat, illetve egyedi formákat is alkalmazhatunk.
 
 
Az áttörések és betétek létrehozásáról és kezeléséről ITT találsz oktatóvideót.
 
Az Általános beállítások fülön az álmennyezet alsó síkjának magasság értékét adhatjuk meg, valamint az alaprajzi megjelenítésre vonatkozó grafikus beállításokat.
 
 
Az utolsó, Mentés fülön lehetőségünk van a könyvtárba elmenteni a már testreszabott álmennyezetet.
 
Egy irodahelyiség monolitikus mennyezettel amelyben lámpacsoportokat helyeztünk el:
 
 
Rácsos álmennyezet
Most pedig nézzük át részletesen a rácsos álmennyezet beállításainak lehetőségeit is.
 
A Típus és Kiosztás fülön adjuk meg a rácsosztás típusát, vagyis, hogy sávos avagy kazettás legyen az álmennyezet. Miután a típust kiválasztottuk, megadhatjuk az adott típus paramétereit, irányát.
 
 
Az Egységek fülön beállíthatjuk az elhelyezni kívánt elemek valamint a panel típusát, és anyagát.
 
 
A következő négy fül segítségével adhatunk az álmennyezethez Világítástechnikai elemeket, Tűzvédelmi elemeket, Légtechnikai elemeket valamint hozzáadhatunk egyéb egyedi elemeket is. Ezeknél az elemeknél megadhatjuk, hogy mennyit szeretnénk belőle elhelyezni, milyen távolságra egymástól, és a pozíciót is megadhatjuk, mint például, egy sorban szeretnénk elhelyezni, oszlopban, avagy hálósan.
 
A hetedik fülön a főtartót, a kereszttartót valamint a falszegély profilt adhatjuk hozzá, és szabhatjuk testre. Ha nincs rá szükségünk, akár el is rejthetjük. 
 
 
Az Áttörések és betétek fülön a monolitikus álmennyezettel megegyező módon tudunk áttöréseket illetve betéteket létrehozni a rácsos álmennyezetben.
 
Az Általános beállítások fülön az álmennyezet alsó síkjának magasság értékét állíthatjuk be, valamint az alaprajzi megjelenítésre vonatkozó grafikus beállításokat.
 
A testreszabott rácsos álmennyezetet is lehetőségünk van az utolsó fülön elmenteni a könyvtárba, hogy akár a későbbiekben is felhasználhassuk.
 
Az előző irodahelyiség rácsos álmennyezettel ellátva:
 
 
Amennyiben még több részletre vagy kíváncsi, nézd meg ingyenesen elérhető videóinkat az álmennyezetek témáról.