Szakmai cikkek

Renderelés útmutató 2023

A fotó-realisztikus kép készítéséhez nem csupán egy gombnyomás szükséges! 

 

Ez magában foglalja a megvilágítás és az árnyék kezelésének megértését, az anyagok fizikai tulajdonságainak ismeretét, az ideális nézőpont azonosítását és a valóságosnak tűnő kép fokozatos felépítését. Az Archline.XP 2023 új renderelő motorja egyszerű és gyors megoldást kínál fotorealisztikus képek létrehozására, amelyekkel a terveidet a következő szintre emelheted. Ebben a cikkben közelebbről megnézzük az új renderelő modult és annak legmodernebb megjelenítési tulajdonságait.

 

Ezek az iránymutatások kizárólag az ARCHLine.XP 2023 verzióra vonatkoznak.

A következő útmutató kezdőknek szól, és körvonalazza a fő lépéseket. Noha különféle módszerek vannak a magas színvonalú, fotórealisztikus kép elérésére, a jó megjelenítés elérése számos olyan beállítás eredménye, amelyeket a legkisebb hiba negatívan befolyásolhat. A tanulás, a tesztelés és a kísérletezés elengedhetetlen a fejlődéshez.

 

 

Kezdjük az új készletek és funkció áttekintésével.

Renderelés készletek

Az új renderelési készletek, az "alacsony (Q1), közepes (Q2) és az egyedi (QX)" szintek lehetővé teszik, hogy néhány lépésben tudatosan hozd létre a legjobb minőségű képet. A "Q1" beállítás tökéletes egy munkaminőségi kép előállításához a folyamat elején, alacsony felbontással. A "Q2" beállítás ideális a végső képet megközelítő jelenetekhez, míg a "QX" beállítás a felhasználói igényeidhez igazítható, az értékek a fényforrások száma és a modell bonyolultsága alapján külön -külön határozhatod meg.

Pixel-mintavételezés

A képen pixelenként számított sugárkövetési minták számát jelenti. Ez fogja szabályozni az élsimítást, elsimítja a tárgyak szélein és az árnyék mentén látható szaggatottságukat. A pixelminták számának növelése tisztább, jobb minőségű képet fog eredményezni. A komplex világítással rendelkező jelenetekhez válassz 10 vagy annál magasabb értéket; A gyors vázlatokhoz pedig kevesebbet, mint 5.

Egy klasszikus stílusú lakásban jellemzően előfordulnak díszlécek, profilozott ajtókeretek, amik közös jellemzője, hogy a kép méretéhez képest nagyon kicsi távolságon, akár pár pixelen belül is nagyon eltérő fényintenzitású élek futnak egymással párhuzamosan. Ilyen esetben a renderelt kép átlagos beállítás mellett határozatlan éleket mutathat, amik zavaróan hatnak, a kép összbenyomását lerontják.
Ilyenkor javasolt a pixel mintavételezés értékét a maximum közeli értékre állitani (80).
A render idő megnőhet a 2,3-szorosra, jelenettől függően.
 
Renderelési iterációk száma

A renderelő motor progresszív megjelenítési módszert alkalmaz, amely tovább finomítja a generált képet minden egyes lépés során. A lépésszám szám növelése növeli a renderelés elvégzéséhez szükséges időt, de a kép minőségét is növeli. A szükséges lépések száma nagymértékben függ a megjelenített jelenettől. A magasabb mintavételi beállítás (> 10) hasznos olyan jeleneteknél, amelyek részletes geometriát, finom textúrákat igényelnek, komplex megvilágítás nélkül. A végső render képhez használt ajánlott lépésszám értéke 30. 

Zajtalanító/Denoiser

A modul zajtalanítja a jelenetet a végén, vagy annak megszakításakor. Eltávolítja a képzajt, miközben helyreállítja és javítja a részleteket, élesebb részleteket és tisztább, jobb minőségű képet eredményezve.

Bármikor leállíthatja a renderelési folyamatot:
Leállíthatja a renderelési folyamatot, ha elégedett az eredménnyel. A Denoiser modul zajtalanítja a teljes jelenetet, mielőtt a renderelés befejeződik.
Ha a renderelési folyamat még nem érte el az 50%-ot, a zajszűrőt kikapcsolhatja. Ha leállítja a folyamatot, megjelenik egy párbeszédpanel, amely megkérdezi, hogy kívánja-e alkalmazni a zajszűrőt. Ha a NEM lehetőséget választja, a renderelési folyamat azonnal leáll.
 
Új post-process effekt – Élesebb részletek

Ez a hatás csökkenti a zajt, miközben javítja és élesíti a képeket. Bekapcsolva éles, részletes képeket hozhatsz létre, amelyek biztosan lenyűgözik a megrendelőt. Ha azonban a lágyabb, finomabb megjelenést részesíted előnyben, akkor egyszerűen kapcsold ki.

 

 

 

 

Útmutató:

1. Használd a fóliákat! Különítsd el az építészeti elemeket, a bútorokat, a lámpákat, és a dekorációt.

2. Hozz létre 2-3 perspektíva nézetet a jelenet hatékony bemutatására. A javasolt értékek közé tartozik a tárgy és a kamera azonos magasságban történő beállítása (1,10-1,40 m között) és a szög 60-75 fok között.

3. Kezd a nap helyzetének beállításával. Egy nappali jelenetnél legyen a nap a láthatáron, 8 és 16 óra között.

4. Állítsd be a jelenet dátumát és időpontját. Használd az árnyék -szimulációt, hogy megnézd, mennyi fény jut a jelenetbe, és szükség esetén módosítsd a beállításokat.

5. Oszd fel a munkafolyamatot 3 szakaszra: építészeti elemek, nagyobb bútorok és dekoratív elemek. Egy komplex világítású jelenethez akár 4 részre is oszthatod, különös figyelmet fordítva a lámpákra. Ismételd meg a 6-8. lépést minden fázisra.

6. Kezdésként húzd rá az elemekre a megfelelő render stílust.

7. Készíts próba rendert alacsonyabb felbontással, például 800x600, és használd a Q1 készletet a gyors, előzetes kép készítéséhez.

8. Az elkészült kép alapján finomítsd az anyagokat, ha szükséges.

9. Ha minden a tervek szerint ment, és elégedett vagy az anyagokkal, aktiváld az összes fóliát.

10. Indíts el egy újabb próba rendert, már nagyobb felbontással, például 1280x720, és használd a Q2 készletet, egy tisztább, jobb minőségű képért.

11. Ha a próba render jól sikerült, akkor nincs más hátra, mint a végső render kép! Válassz magas felbontást, (Full HD, 1920*1280 vagy annál magasabb), és használd a QX készletet, és állítsd be az értékeket fényforrások száma és a jelenet bonyolultsága alapján. A renderelés akár 60 percet is igénybe vehet. Függ a számítógépedtől, a jelenettől és a választott felbontástól. A magasabb felbontás növeli a renderelési időt.

12. Használd az effekteket! Az utómunka kulcsfontosságú lépés a szakemberek által elvégzett renderelési folyamatban. Az olyan paraméterek beállítása, mint a fényerő, a kontraszt, a telítettség és a fehér egyensúly, jelentősen javíthatja a végső kép minőségét, például melegebbé vagy hűvösebbé teheti azt. Az 5-10 százalékos kis változások jelentősen befolyásolhatják a végső jelenetet.

13. Próbáld ki az élesebb részletek funkcióját! A hatást bekapcsolva lenyűgöző, nagyon részletes képeket hozhatsz létre. A kikapcsolás lágyabb, finomabb megjelenést eredményez.

 

Összegzés

Az Archline.XP 2023 új renderelő motorja gyors és egyszerű megoldást kínál fotorealisztikus képek létrehozására, amelyek életre keltik a terveid. A fejlett árnyékolási effektusok, a testreszabható beállítások és a zajtalanító modul segítségével könnyen létrehozhat lenyűgöző jeleneteket. Függetlenül attól, hogy gyakorlott felhasználó vagy kezdő vagy, az új render modult szokásaid és preferenciáid szerint használhatod. Szóval, mire vársz? Próbáld ki az ARCHLine.XP 2023 új renderelő modulját, és emeld terveidet a következő szintre!