Amit a falnézet beállításokról tudni érdemes

A felhasználók részéről gyakran merülnek fel kérdések az elkészített falnézetek minőségével kapcsolatban (Nézet menü - Metszet - Falnézet). Már a létrehozásánál fel szokott merülni, hogy miként lehet pl. takartvonalas falnézetet létrehozni.

Ezen a ponton megjegyezzük, hogy a falnézet parancsot elsősorban a textúrázott képek létrehozásához javasoljuk. Pontos műszaki rajzok kidolgozására a rajzi metszet alkalmas (a metszet beállításainál a Térbeli megjelenítés - Képi metszet létrehozása jelölőnégyzetet ki kell kapcsolni). A rajzi metszet lényege hogy pontos vonalas metszetet készít, míg a falnézet raszterképet hoz létre. Tehát a rajzi metszetet ajánljuk a takartvonalas falnézet elkészítéséhez.

Ebben a cikkben a raszterképes falnézettel foglalkozunk:

Érdemes tudni, hogy a falnézet ugyanabban az ábrázolásban jön létre, mint ami a 3D ablakban be van állítva. Ha pl. a 3D ablakban Színhelyes ábrázolás van beállítva, akkor a falnézet is egy színhelyes ábrázolást mutató kép lesz. Azonban több 3D ablakunk is lehet, azoknak különbözőek lehetnek a beállításai, a helyzet tehát nem egyértelmű. Ha már egyszer elkészítettük a falnézetünket, akkor helyileg is be lehet állítani az ábrázolási módot és egyéb, a kép minőségét befolyásoló paramétereket:

Rövid kitérő: az ARCHLine.XP 2016-os változatban a raszterkép úgy jelölhető ki alapértelmezésben, ha a kép szélére kattintunk, szemben a korábbi változatokkal, amikor a kép bármely pontjára kattintva ki lehetett azt jelölni. Értelemszerűen igy a falmetszet helyi menüjének eléréséhez is a kép szélére kell kattintanunk az egér jobb gombjával. A régi kiválasztási módszer is beállítható a Fájl menü - Opciók - Globális értékek lapon, lásd Háttérkép általános tulajdonságok.

Ezen beállítások közül a falmetszet minőségét a Nézet beállítások módosítása és a Felbontás módosítása határozza meg. A Nézet beállítások módosítása menüpontra kattintva ugyanúgy módosíthatjuk a falmetszet kinézetét befolyásoló paramétereket, mintha a 3D ablakban (képi nézetben) lennénk. Itt lehet beállítani többek között a Takart vonalas ábra beállítást is. Ezen beállításnál előfordul, hogy nem látszódnak jól a vonalak, egyes vonalak halványak vagy teljesen eltűnnek, amikor az alaprajzi ablakban nézzük azokat. Ez azért van, mert a képernyőfelbontásás is véges, így attól függően látszódnak a képen a vonalak, mennyire közelítünk rá. Megfelelően ráközelítve a képre kiderül, hogy valójában megvannak a vonalak, nem kell aggódni, egyszerűen csak nem látszódnak a monitoron.

Paradox módon a képernyőn akkor látszanak jobban a vonalak, ha kis képfelbontást alkalmazunk a falnézet létrehozásánál vagy utólagos beállításánál.

Példa:

Egy olyan ráközelítéssel, ahol a teljes falnézet magassága már az alaprajzi ablak magasságának kb. a felét kiteszi 4096-os felbontással (.bmp kép), így néz ki:

Ugyanez 480-as felbontás beállításokkal:

Mivel a falnézetet utólag be szokták méretezni vagy egyéb utólagos kidolgozás éri, zavaró, ha az egyes elemek pontos helyét nem tudjuk megtalálni a képen. Ezen segíthet a nagyfelbontású falnézet, hiszen akkor elég pontosan rá lehet közelíteni egy elem lényeges pontjára, ami pl. a méretezésnél fontos, hogy pontosan tudjunk dolgozni. Jóllehet, méretezési célból érdemesebb az Interior menü - Konyha és tárolóbútorok - Falnézet méretezésekkel parancsot használni, de ez utóbbi parancs egy csoportot hoz létre, melyben benne foglaltatik a kép és a hozzárendelt méretezések, így annak módosításához előbb be kell lépni a csoportba.

A falnézet paranccsal létrehozott képen a program automatikusan létrehozza azokat a nevezetes pontokat a képen, amelyek pl. a képen megjelenített elemekhez (pl. a konyhabútort képező korpuszokhoz) tartoznak, megkönnyítendő az utólagos méretezést. Ez természetesen csak akkor működik, ha a Tárgyraszter követés be van kapcsolva - lásd a mágnes ikont az állapotsoron).

Ha nem törekszünk a nagyon részletesen kidolgozott műszaki rajzra, az utólagos kidolgozáshoz hasznos parancs lehet a Modulok menü - Kalibrálás - Fotó vektorizálás. Ezzel a paranccsal egy lépésben át lehet rajzolni a nagyfelbontású falnézet meglévő, de a képernyőn nem látszódó vonalait, amely legtöbb esetben egy szép, további kidolgozásra alkalmas eredményt hoz létre úgy, hogy akár a falnézeti képet ki is törölhetjük mögötte.

Példaképpen az alábbi kép sorrendben a következőket mutatja: nagyfelbontású falnézet, nagyfelbontású falnézet + fotó vektorizálással kapott vonalak, csak a fotó vektorizálással kapott vonalak.

A fotó vektorizálás parancs kiadása előtt tehát érdemes minél nagyobb felbontású falnézetet létrehozni, úgy jobb lesz a vektorizálás eredménye is.

A fotó vektorizálás parancsról fontos tudni, hogy csak akkor működik, ha a programot adminisztrátorként indítjuk. Ezt a lehetőséget a program indítóikonjának helyi menüjében találjuk: