Nagy projektek kezelése az ARCHLine.XP 2017-ben

A tervezés során a projekt mérete jelentősen megnőhet. Érdemes időt szánnunk a projekt méretének csökkentése érdekében a projekt tisztítására. A projekt tisztításához négy lépést szükséges megtennünk:

1. A felesleges 3D testek törlése,

2. a túl nagyméretű,

3. illetve a túl sok anyagot tartalmazó objektumok törlése,

4. végül a nem használt anyagok törlése a projektből.

Először nézzük meg, hogy a 3D modell mennyi felületet tartalmaz. Használjuk a 3D építése parancsot.

 

A felesleges 3D testek törlése

Nézzük meg, hogyan jöhetnek létre 3D testek.

Amikor letöltünk egy összetett objektumot, szükségünk lehet arra, hogy a felesleges részeit kitöröljük. (Pl.: a párnát levesszük a fotelről és csak a fotelt mentjük el a könyvtárba.) Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy rákattintunk az objektumra, csak ezt jelenítjük meg 3D-ben és a helyi menüből kiválasztjuk az Alkotóelemek szerkesztése parancsot, majd megnyomjuk az Entert. A fotel bármelyik elemére kattintva látható, hogy külön-külön 3D testekre lett szétbontva, így szerkeszthetővé válik. 3D testek jönnek létre minden alkalommal, amikor ezt a parancsot alkalmazzuk. A 3D testeknek nincsen alaprajzi szimbóluma. A felesleges 3D testeket ki kell törölni a tervből.

Először jelenítsük meg a 3D testeket a 3D ablakban. Ezt a következő módon tesszük. Aktiváljuk az alaprajzi ablakot. Válasszuk a 3D részleges építése parancsot. A paranccsal azt a részt tudjuk újjáépíteni, amit kijelölünk a terven. Rajzoljunk egy üres téglalapot az alaprajzunk alá. Így a program nem fogja a tervünket újjáépíteni, hanem csak az esetleges 3D testeket mutatja meg.

Most aktiváljuk a 3D-s ablakot. Jelenítsük meg a modellt Axonometriában. A 3D testeket látjuk az ablakban. Jelöljük ki az összeset és győződjünk meg a Tulajdonságkezelőben, hogy csak 3D testek, esetleg vonalak, körök vannak kijelölve. Töröljük őket. Aktiváljuk ismét az alaprajzi ablakot és válasszuk a Gyors 3D építése parancsot, hogy újból felépítsük a modellünket. Most ellenőrizzük le a felületszámot a 3D építése parancs használatával. A felületszámunk csökkent.

 

3D Warehouse letöltések

A 3D Warehouse-ból fogok olyan objektumokat letölteni, amelyek túl nagy méretűek, vagy túl sok anyagot tartalmaznak. Ezek az objektumok nagyban lelassíthatják a program működését, hiszen sokszor nagyobbak, mint maga a terv. A program három esetben figyelmeztet minket:

1. Ha az objektum túl nagy méretű, vagyis 50 000-nél több polygont tartalmaz,

2. ha az objektum 50-nél több anyagot tartalmaz, vagy

3. ha a fizikai kiterjedése 100 m-nél nagyobb.

A 3D Warehouse ablakban keressünk egy részletes, kristályokból álló csillárt. Az objektumra rákattintva a jobb oldalon láthatjuk a tulajdonságait. Itt a polygon számot kell figyelnünk. Ha ez a szám eléri az 50 000-t, akkor az objektum túl nagynak számít. Ettől függetlenül letölthetjük, csak számolnunk kell vele, hogy ez lelassíthatja a munkánkat. Kattintsunk a letöltésre, majd előugrik egy erre figyelmeztető üzenet. Ha a "Nem" opcióra kattintunk, az objektum nem töltődik le.

Nézzük a második esetet, a túl sok anyagot tartalmazó objektumot. Keressünk a 3D Warehouse-ból egy ilyen objektumot is, majd itt is a letöltésre kattintsunk, hogy lássuk, mi történik. A program jelzi, hogy ez az objektum hány anyagot tartalmaz. Az 50 alatti anyagmennyiség tekinthető normál, a programban könnyedén használható mennyiségnek. Az előugró ablakban "Nem" válasz esetén megtörténik a letöltés, de anyagok nélkül. A későbbiekben hozzárendelhetünk egy tetszőleges anyagot.

A figyelmeztető üzenetek segítségével jobban át tudjuk gondolni, hogy az adott objektumot érdemes-e letöltenünk, avagy keressünk egy kisebbet, ami nem terheli meg a projektünket, és nem lassítja le a munkánkat.

 

Nagyméretű és sok anyagot tartalmazó objektumok törlése

A projekt méretének csökkentése érdekében törölnünk kell a felesleges nagyméretű objektumokat, ill. a sok anyagot tartalmazókat. Ez lesz a 2. és a 3. lépés.

A program segítséget ad ezek megkeresésében.

Ehhez aktiváljuk a 3D-s ablakot, majd válasszuk az Eszközök/ Információ/ Elemlista opciót. Az előugró ablakban láthatjuk az 5 legtöbb memóriát foglaló, illetve az 5 legtöbb anyagot használó objektumokat.

Az első csoportban az objektum mérete, felületszáma és a neve látható. Ha rákattintunk az egyikre, lehetőségünk van a kiválasztott objektum azonnali törlésére, illetve ha nem tudjuk, hogy melyikről van szó, akkor az adott objektum megmutatására is. Ha a felületszám 50 000 fölött van, töröljük az objektumot.

A második csoportban az objektumhoz tartozó anyag mennyisége illetve az objektum neve látható. Ha az anyagok száma meghaladja az 50-et, töröljük ezt az elemet is.

Ha egy elemet törlünk, ismét az azt követő, vagyis a jelenleg aktuális 5 legnagyobb memóriát foglaló és 5 legtöbb anyagot használó elemet mutatja a program.

Most, hogy a nagy memóriát foglaló, és sok anyagot tartalmazó elemeinktől megtisztítottuk a projektünket, mentsük el más néven a munkánk. Összehasonlításképp láthatjuk az eredeti és a nagy objektumoktól mentes projektek közti méretbeli különbséget.

 

Nem használt anyagok törlése a projektből

Amikor a nagyméretű objektumokat töröljük, a projektben ezek anyagai ottmaradnak. Tisztítsuk meg ezektől is a projektet. Fontos, hogy előtte, a teljes modellt felépítsük 3D-ben. Aktiváljuk az alaprajzi ablakot. Válasszuk ki a Használt fóliákat a Fólia tulajdonság kezelőben, jelöljük ki az összeset és nyissuk ki őket. Ezután építsük újra a modellt. Lépjünk az Objektumközpont/ Anyagok/ Projekt mappára. Itt láthatjuk a jelenlegi elemszámot. Kattintsunk a Fájl menü/ Projekt mentése mint… parancsra és mentsük el más néven úgy, hogy az előugró ablakban aktiváljuk a „Nem használt anyagok törlése a projektből” opciót, majd ezután kattintsunk a Mentés gombra. Kattintsunk ismét az Anyagok/ Projekt mappára és láthatjuk, hogy az elemek száma csökkent.

Ha ezt a négy lépést alkalmazzuk a munkánk során, optimális méretű maradhat a projektünk.