Speciális kialakítású oszlopok és gerendák készítése

Hogyan lehet létrehozni speciális kialakítású oszlopokat és gerendákat, amiket csarnoképületek és egyéb speciális szerkezetek készítésénél alkalmaznak?

Egy speciális oszlop elkészítésén keresztül mutatjuk be, hogyan lehet beállítani az oszlopok és a gerendák speciális formáját. A megfelelő forma kialakítása egy összetett folyamat, figyelni kell minden lépésre, hogy a végeredmény jól jelenjen meg.

1, Lépjen be az Menüszalag / Épület / Tulajdonságok / Szerkezet / Oszlopok menübe és állítsa be az oszlop méretét, profilját, referenciapontját és anyagát. Ha ezek készen vannak, utána lépjen be az Áttörés - bemélyedés - toldalék menübe, hogy kialakítsa a megfelelő formát.

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_1.png

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_2.png

2, A felugró ablakban kattintson a Beszúrás gombra, ekkor megjelenik egy áttörés az oszlop alján. A vágófelület elhelyezkedése függ a referenciaponttól, a referenciasíktól és az oszlopon való elhelyezkedésétől. A tökéletes végeredményhez ezeket a beállításokat kell összehangolni.

- Állítsa be a hozzáadott forma tulajdonságait: a típust állítsa Bemélyedésre, a referenciasíkot állítsa be az Elülső síkra, majd a profilt állítsa át Téglalapra és a kívánt méretűre. A 3D előnézeten az oszlop elülső oldalán megjelenik egy zöld és egy piros színű tengely, előbbi a profil magasságának, utóbbi pedig a szélességének az irányát jelöli. A profil beállításánál kulcs fontosságú lépés, hogy a referenciapontját megadja, ez fogja befolyásolni az oszlopon való helyzetét.

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_3.png

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_4.png

- Most állítsa be a profil elhelyezkedését az oszlopon: állítsa be a profil mélységét, és a pozícióját csatolja hozzá az oszlop tetejéhez és a közepéhez. Ezzel állítja be azt, hogy az oszlop magassága hiába változik, a bemélyedés mindig az oszlop tetején jelenik meg.

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_8.png

- Szúrjon be egy újabb sort, ezzel lemásolta az előbb elkészített bemélyedést. Állítsa át Toldalékra és igazítsa hozzá a felső síkhoz. A toldalék az oszlop tetejére került, ezt jelzi a zöld és a piros tengely is.

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_5.png

- Állítsa be a téglalap méretét a tengelyeknek megfelelően.

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_6.png

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_7.png

3, Az OK gombbal fogadja el a változtatásokat, majd mentse el a készített oszlopot a könyvtárba. Amennyiben szükséges, kapcsolja be a 2D megjelenítés a 3D felülnézeteként funkciót.

Specialis kialakitasu oszlopok es gerendak keszitese_9.png

2020.07.17.