2017-es újdonságok

Tervezz velünk 2017-ben is

Ismerjük a felhasználóinkat. Tudjuk, mire van szükségük. Hatékony tervezői eszközök és minél fotórealisztikusabb látványtervek. Ezeket biztosítjuk tervezőinknek 2017-es újdonságainkkal.

Meghatározó főbb újdonságok

01
BIM: Szabványos minősített IFC export és import. Közvetlen REVIT .rfa, vagy .rvt import
02
Import PDF geometria, amely töredékére csökkenti a PDF-ben kapott terv építészeti feldolgozásának idejét.
03
Excel táblázatok importja.
04
Burkolás 3D-ben - Egyszerűbb és gyorsabb.
05
Mozaik burkolás - Ismétlődésmentes, részletes és változatos burkolatminták.
06
Új tervezési eszköz - LED szalagok.
07
Javított anyagtulajdonságok - Új kategóriák, speciális anyagok, anyagtulajdonságok.
08
Integrált renderelő ablak és valósidejű vázlat mód.
09
Nyomtatási tervlap fejlesztések - tökéletes dokumentáció.
10
4K monitorok – nagyítható kezelőfelület.
11
Panoráma 360 – Virtuális lakásbejárás.
12
3D forma rajzolása és szerkesztése közvetlenül 3D-ben

Látványtervezés

Ismerjük a megrendelőket, és tudjuk, hogy mibe szeretnek bele: a látványtervbe. Ezért fókuszálunk folyamatosan a látványtervezést segítő funkciók fejlesztésére is. 2017-es újdonságaink az alábbi funkciókkal segítik a látványtervezést:
led-szalagok.png

LED szalagok

A LED szalagok a dekorációs és rejtett világítás kiváló eszközei. Az ARCHLine.XP 2017 programban ilyen világító LED szalagok helyezhetőek el 2D-ben és 3D-ben. Szerkesztésük egyszerű és rugalmas.

Hogyan használható? A funkcióval tetszőleges térbeli útvonalon lehet LED szalagokat elhelyezni a terven.

Hol használható? Alkalmazható bútorok belső világításaként, háttérvilágításként, tetszőleges színben és fényerővel. A renderelt képen a fény megjelenítése valódi világító anyagtulajdonságokkal történik.
Valosideju-render.jpg

Valósidejű renderelés

A látványterv lelke a fotórealisztikus megjelenítési mód, ami - mint tudjuk - időigényes folyamat. Elég lesz-e a hangulatvilágítást felkapcsolnom? Biztosan elég látványos ez a perspektíva, vagy lógjon bele kicsit a sarokban lévő növény is? Ezek eldöntésében lesz nagy segítség a valósidejű renderelés. A 2017-es programváltozatban már nem kell elölről kezdeni a renderelést, a folyamat közben, megszakítás nélkül módosítható:
a perspektív nézet,

a fények ki/bekapcsolása, Interaktív fénykezelés,

az anyagminőség módosítása: pl a tükröződés hatása azonnal látható.

A render-felbontás keretének megjelenítése

A renderelés beállításai során megadott felbontás alapján bármikor megállapítható, hogy a 3D nézetben látott tartalom mely része jelenik meg a renderelt látványterven. A 3D nézeten ezt egy pontozott keret jelöli, aminek segítségével pontosan beállíthatja mi legyen látható a végleges látványterven.
3333.jpg

Panoráma 360 - Virtuális túrák

A virtuális panoráma egy pontból interaktívan körbe forgatható „virtuális fotók” sorozata. Az eredmény a lakótér teljes, 360 fokban történő áttekintését biztosítja. A részletekre rá lehet nagyítani, sőt érzékeny pontok elhelyezésével az adott bútor, szaniter, burkolat terméklapját is meg lehet tekinteni.

Virtuális túra előnyei:
Több helyiség fűzhető össze egy sétává, így a tér, a távolságok jobban érzékelhetők. Ellenőrizhetővé válik a helyiségek mérete, a komfortérzet. A lakberendezés során a különféle bútor elrendezések és szín variációk gyorsan változtathatók.

A virtuális panoráma 360 látványterv közvetlenül a számítógépen vagy okostelefonon egyaránt lejátszható. Formátumánál fogva egyszerűen beépíthető weboldalba, így elég a megrendelőnek egy linket elküldeni, hogy bármikor okostelefonon vagy tableten megtekinthesse.
Frensel_hatas_ARCHLine.XP-ben.jpg

Anyagkezelés

A látványterv következő, nagyon fontos része az anyagok megjelenítésének módja: ha nem tükröződik élethűen egy felület, vagy nem elég realisztikus pl. egy porcelán tárgy megjelenítése, az ront a látványterv minőségén. Ezért az anyagkezelést is fejlesztettük. A 2017-es változat az alábbi módokon járul hozzá, hogy valóban realisztikus látványtervet kapjunk:

Közvetlen anyagminőség beállítás az Objektumközpontban, amely azonnal megjelenik a valósidejű render módban. Az anyag fényes, matt, átlátszó vagy tükrös megjelenítése pontosan meghatározható.

Új kategóriák: Porcelán, Világító anyag és hamisan világító anyag

Új speciális anyagok: Fehér mennyezet, Porcelán fehér

Új anyagtulajdonság: Fresnel. A Fresnel hatás segítségével az anélkül egyenletesen tükröződőnek tűnő felületek tükröződése a fény beesési szögének függvényében változik meg.
0.jpg

3D formák tervezése

A különböző 3D testek gyors kialakításában nyújt kiválóan alkalmazható gyakorlatias eszközöket a 3D forma eszköz.
A meghatározó 3 fő profil a 3D modellben is közvetlen szerkeszthető, a test tulajdonságablakának megnyitása nélkül. Így kifejezetten könnyűvé válik az egyes elemek szerkesztése az adott kontextusban.
A befoglaló méretek a kijelölést követően azonnal leolvashatók és egyben módosíthatók is.

Burkolattervezés

Gyors_burkolas_ARCHLine.XP-ben.png

Burkolás - Fürdőszoba csempézés új módon a 3D-ben

Ezzel a funkcióval is időt és energiát fogunk spórolni, hiszen szinte varázsütésre változtathatjuk a burkolatkiosztást az új programváltozatban: a burkolatstílus egy lépésben módosíthatóvá vált. A fürdőszoba burkolás tervező parancsok közvetlenül elérhetők a 3D ablakban a burkolásra kattintva (jobb klikk).

A burkolólapok mozgatása egyetlen lépésben lehetséges egy új parancsnak köszönhetően: a csempe bal, közép, jobb oldali referencia pontjának megfogásával.

Egyes burkolólapok cseréjére is lehetőséget adunk, illetve a törlési lehetőségeket is egyszerűbbé tettük.A fürdőszoba burkolás tervező parancsok közvetlenül elérhetők a 3D ablakban a burkolásra kattintva (jobb klikk).
Mozaik_csempe_ARCHLine.XP-ben.png

Mozaik burkolás

Egyedi fürdőszoba, egyedi burkolattal: a 2017-es változatban erre is megoldást kínálunk. Ismétlődésmentes, részletes és változatos burkolatminták készíthetők, a felületek burkolása az újonnan létrehozott mintákkal lehetséges.

Lehetőség van véletlenszerű lapkiosztásra, négyféle anyaggal, és négy különböző méretű mozaik csempe felhasználásával.

Véletlenszerű lapkiosztás, négyféle anyaggal, és négy különböző méretű mozaik csempe felhasználásával.

Négyzet vagy kör alakú csempézés választható.

Az egyes csempék mintán belüli gyakorisága százalékosan állítható.

Az egyedi fürdőszoba tervezés ideális eszköze.

Együttműködés társtervezőkkel

Az ARCHLine.XP 2017 a tervező számára nélkülözhetetlen háttérmunkát is hatékonyan támogatja ezért nem csak a látványos részeket érintik a 2017-es fejlesztések. Szeretnénk, ha tervezőink projektjei a megfelelő munkaidő ráfordításával, nyereségesen és zökkenőmentesen haladnának, a projekt kezdetétől egészen a projekt végéig. Ezért az alábbi újdonságokat alkottuk meg.
ARCHLine.XP_IFC_Coordination_View_2.0_Export_Import_minositese.png

BIM: Szabványos és minősítéssel elismert IFC export és import

Az ARCHLine.XP megszerezte az IFC Coordination View 2.0 Import tanúsítványt. Miért jó ez? Azért, mert ennek köszönhetően az eddigieknél sokkal magasabb színvonalon vehetünk át alaprajzot a teljes 3D modellel más szoftvereket (ARCHICAD, Revit, Allplan, …) használó tervezőktől és adhatunk tovább más tervezőknek akár teljes épületeket is.

Az IFC import kapcsolatnak köszönhetően valódi falakat, födémeket és egyéb elemeket vehetünk át egy másik szoftvert használót társtervezőtől, majd azokat valódi falakként, födémekként és más elemekként szerkeszthetjük. Végül továbbadhatjuk az elkészült tervet IFC fájlként, s hasonló kényelemmel dolgozhatnak rajta tovább társtervezőink, más programok segítségével.
PDF_Import_Geometria.png

PDF import rajzként

Pontos, gyors módszer, amely töredékére csökkenti a PDF-ben kapott terv építészeti feldolgozásának idejét.
A megfelelő PDF fájlok tartalmát méretezhető és tovább szerkeszthető vonalrajzként is importálhatjuk.

A geometria import vonalakat és sokszögeket jelenít meg a megadott színnel és vonalvastagsággal.

Az importált rajz az ismert méretarány szerint 1:1 méretre skálázható (pl 1:100 esetén 100-szoros nagyitással) és valós méretű falakat, nyílászárókat rajzolhatunk a vonal végpontok megadásával.

Projektmenedzsment és dokumentáció

Excel_tablataz_Importalasa_ARCHLine.XP-ben.png

Excel fájl import

Az új Excel fájl import segítségével Excel táblázatokat helyezhetünk el valódi táblázatként a rajzra. Az import során egy teljes munkalapot vagy a munkalap egy megjelölt tartományát választhatjuk ki.
Alkalmazható konszignáció, alkatrészlista vagy darabjegyzék elhelyezésére a terven.

Az eredeti Excel fájl kapcsolatban marad a rajzra elhelyezett táblázattal, így a rajzba beszúrt táblázat az eredeti Excel tábla frissítésével, egy kattintással naprakésszé tehető.
Szerkesztheto_pecsetek_ARCHLine.XP.png

Nyomtatási tervlap fejlesztések

A nyomtatási lap létrehozása során automatikusan alkalmazható a kiválasztott pecsét. A pecsétek automatikusan és kézzel is kitölthetők. Gyors, közvetlen parancs segít a pecsét szövegek és paraméterek szerkesztésében. Teljeskörű pecsétkitöltő párbeszédablak az összes szöveg listájával.

Elkülönített rajzi és építészeti skála. (pl. 1:100 terven a nyílászárók 1:20 megjelenítése)

Új parancs: az elhelyezett tervrajz kinyomtatandó része szerkeszthető a rajz keret megfogásával és áthelyezésével. Az egyszerűsített tervlap kezelésnek köszönhetően egy tervlap ablakban több tervlap is elhelyezhető.
merdfoldko.png

A projektre fordított munka nyomon követése

Sokan hajlamosak vagyunk “elúszni” adott részfeladattal egy-egy projekt kapcsán, vagy csak elfelejtjük, hogy éppen mennyi időt kellene szánni arra, hogy a projektünk megfelelően jövedelmező maradjon. Ebben segítünk most: a program a projekt a fontos mérföldköveit rögzíti, a ráfordított munkaórákat megmutatja, így segít a projektmenedzsmentben.

Nyílászáró szerkesztés

Parkany_profil_beallitas_ARCHLine.XP-ben.png

Párkány profil és lejtésszög

Valós ablakpárkányokat alakíthatunk ki a részletesebb megjelenítés és tervdokumentáció érdekében, tetszőleges profil megadásának segítségével.

Külső és belső párkány lejtésszöget adhatunk meg 0% és -10 % tartományban.

Tetszőleges párkány profil választható, vagy szerkeszthető a konkrét feladatnak megfelelően.
Ajto_ablak_tipuscsere.png

Ajtó és ablak típuscsere az eredeti befoglaló méretek megtartásával

Ez egyes nyílászárók típusának mérettartó cseréjével számos utólagos rajzi módosítás válik még egyszerűbbé. A funkciónak köszönhetően úgy cserélhetjük le a rajzon már korábban elhelyezett, adott méretű nyílászárók típusát egyikről a másikra, hogy közben azok befoglaló mérete nem változik meg.

Ezzel a módszerrel akár nagyobb mennyiségű nyílászáró módosítását is könnyedén kivitelezhetjük, jelentősen felgyorsítva a tervezés egyes szakaszaiban olyan gyakran előforduló típusmódosításokat.

Azokban az esetekben is kifejezetten jól használható a módszer, amikor ismeretlen tartalmú, más tervező kolléga által tervezett rajzot kell feldolgozni.
Parapet_magassag_beallitas_ARCHLine.XP-ben.png

Tetőablak beillesztés parapet magasság megadásával

A tetőablak hagyományos felülnézeti elhelyezése mellett mód van az előírt vagy a helyszínen mért parapetmagasság szerinti beillesztésre is.

A parapet figyelembe vételével a tetőablakot csak a megadott magasságban lehet az adott tetőre elhelyezni. A tetőablak többszörösen elhelyezhető a szarufa kiosztás figyelembe vételével. A módszer sokkal gyorsabb és pontosabb tervezést tesz lehetővé.

Hatékonyabb tervezés

Sorozat_meretezes.png

A napi munka gyorsítása

Mozgatás és másolás esetén a beillesztett példány marad aktív, így rögtön nekiláthatunk a másodpéldány esetleges módosításainak.

Ha a sorozatméretezésből kiveszünk egy méretezést, akkor a szomszédos méretezés-elemek automatikusan igazodnak a megváltozott állapothoz.

Az objektumok vagy korpuszok szélessége, mélysége és magassága közvetlenül a rajzon és a modellben is változtatható a megjelenő markerekkel.

Méretezés – Vizszintes / Függőleges sorozatméretezés parancsok közvetlenül elérhetők az Eszköztárból a munka gyorsítására.
4K_1.png

4K monitorok – nagyítható kezelőfelület

A monitorgyártás fejlődése felgyorsult és mára elérhetővé váltak az ultra HD felbontású monitorok. A 3840×2160-as felbontás négyszer nagyobb, mint a full HD. A képminőség gyönyörű, ami számos előnnyel jár. Az ARCHLine.XP 2017 kezelőfelületi méretének beállításával a nagyfelbontású kijelzőkön is megfelelő méretben jelennek meg az ikonok és egyéb felületi elemek - gyorsan és magabiztosan dolgozhat bármely kijelzőn.
Lasszo_kivalasztas_ARCHLine.XP-ben.png

Többszörös terület és lasszó kiválasztás

A terület kiválasztáshoz anélkül adhatunk újabb kiválasztást, hogy ehhez módosító billentyűt kellene lenyomni.

Lasszó: A kiválasztás egy újszerű, sok esetben hasznosabb és kényelmesebb módja.

A kiválasztott elem a többi 2D és 3D rajzon is automatikusan kijelölődik, ezzel is segítve egy összetett projekt átláhatóságát.
AECHLine.XP_Excell_tablazat_kezelese.png

Excel listák bővítése

Excel listák egyedi fejléccel és lábléccel.

Új Excel bútorlista, gyártók szerinti bontásban.

Excel export fejléc, lábléc, projekt adatok.
Projact-layer-management.png

Szabványos objektum és fólia elnevezési lehetőség

A BS1192:2007 szabvány alapján, az AEC BIM protokoll szerinti fólianév megadási lehetőség a nemzetközi munkákhoz.

Szabványos és egységesített objektumnév megadási lehetőség a nemzetközi munkákhoz.

ARCHLine.XP korábbi programváltozatok újdonságai