Blogok

Burány Eszter vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Burány Eszter mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
Burány Eszter Ágnes vagyok. Baján élek párommal és két gyermekemmel! A lakberendezés szeretete már 2010-ben kialakult nálam, amikor párommal megalapítottuk családi vállalkozásunkat, mely építész tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozik. Én tervező asszisztensként kezdtem tevékenykedni vezető építészmérnökünk mellett! Az évek alatt mindent megtanultam, amit az építészetről tudni kell, de mélyebben kezdett érdekelni a belsőépítészet, lakberendezés, amivel mi csak érintőlegesen foglalkoztunk. Így találtam rá a Kurzus Bt. lakberendező iskolára, ahol kiváló minősítést szereztem, mint lakberendező. Az ArchLineXP használatát a lakberendező iskola keretein belül ismertem meg. Azóta sikeres vizsgát tettem alap,- és középfokon is. Nagyon megkönnyíti a munkámat ez a rendkívül sokoldalú jól kifejlesztett program, mely használata során könnyű együtt dolgozni a társtervezőkkel.

 

 

Műleírás

A Balaton melletti településen épülő két részből álló családi ház belsőépítészeti tervezésével egy kertépítéssel foglalkozó házaspár bízott meg. A házaspárnak egy tolószékkel közlekedő lányuk van, aki önellátó, otthoni nyelvtanításból él és a kisházba költözik. A házaspár aktívan vízi sportol, így kérésük volt a kupáik és serlegeik elhelyezésének megoldása. Padlófűtést szerettek volna mindkét ház egész területére. Szeretik a föld színeket, a természetes anyagokat és a praktikus bútorokat, így a nagy ház stílusának a skandináv stílust választottam, míg lányuk szereti a finom, lágy színeket, a díszes romantikus bútorokat, így a kis ház a romantika jegyében lett kialakítva.

Nagy ház:
A 86,06 m2 lakóterületű tágas 2 hálószobás, 2 fürdőszobás, konyha- étkező-nappalis ház berendezésének tervezésébe az építkezés elején kapcsolódtam be, így lehetőségem nyílt kisebb-nagyobb átalakításokra. A ház tájolásából adódóan nagyon világos, hatalmas nyílászárók néznek délre.
Az előtérből nyílik balra a nappali- étkező-konyha, szembe a vendégfürdő, jobbra a vendégszoba. Az előtérben kap helyet egy gardróbszekrény, mely alkalmas a kabátok és a cipők tárolására egyaránt. A bejárati ajtó kibővítésre került a vendégfürdő és a vendégszoba ajtajával együtt, mivel az akadálymentesítést a nagy ház ezen részén is meg kellett oldanom.
Az előtérből a tágas 33,60 m2-es nappali- étkező-konyhába érünk. Ez a nagy tér két hatalmas nyílászáróval, külön terasz kijárással lehetővé teszi, hogy elválasszuk a nappalit, az étkező-konyhától mindkét oldalról látszó elektromos kandallóval, melynek folytatásaként került kialakításra egy térelválasztó polc, a kupák, serlegek tárolásának megoldása képen. Itt kapott helyet a kényelmes sarokkanapé mellett, egy különleges XXI. századi design bútor, mely egy dohányzóasztal.
Az étkező és a konyha kapcsolata közvetlen, átmenetet képez az étkező asztal helyett kialakított pult, mely tükrözi a skandináv stílusba becsempészett modern jegyeket. A pult végén a hely kialakítása alkalmas tolószékkel való kényelmes használatra. Megbízóim növények iránti szeretetét tükrözi, a konyha falon kialakított fűszernövényekből álló függőleges elhelyezésű veteményesek. Az étkező-konyha részt világos bútorokkal rendeztem be, a felső polc alá ledvilágítást terveztem. Az U alakú bútor étkezőpult felöli részén kapott helyet az elektromos főzőlap, egy króm szigetelszívóval. A technológiai sorrend betartását figyelembe véve, vele szemben helyezkedik el a kamraszekrény, a hűtő, majd az U alak középső részén a mosogató.
A nappali- étkező-konyha részből nyílik az első számú hálószoba, melyből az eredeti terv szerint egy gardrób és egy fürdő nyílott. A háló és a gardrób közötti falat egy pengefalra módosítottam, így az ágy mindkét oldaláról megközelíthető a hatalmas gardróbszekrény. Tágasabb és világosabb teret tudtam kialakítani. Itt is a földszínek és a természetes anyagok uralkodnak, melyek a hatalmas ablakkal együtt a skandináv életérzést hivatottak biztosítani.
A hálószobából nyílik a fürdő, melyet kettéosztottam, így kialakításra került a fürdőből nyíló mosókonyha. A fürdőben helyet kapott egy különleges, íves kád, egy mosdó, egy üvegpanellel leválasztott WC és egy hidromasszázs zuhanykabin, mely biztosítja az ott lakók ellazulását, pihenését.
A mosókonyhában a mosógép és a szárítógép mellet kialakításra került egy szekrény és egy polc, a kényelmes házimunka megoldása végett. Az előtér és a vizes helyiségek 80x80 cm-es fehér matt kerámiával, a vendégmosdóban a zuhanyzó porcelán kerámia mozaikkal lett burkolva. A többi helyiségbe laminált padlót terveztem. A konyhai munkapult mögé fehér metro csempét terveztem, a fürdőkbe tört fehér-fehér különböző méretű csempe falburkolat került. A szobákban falfestésre és helyenként tapétára esett a választás.
A ház teljes területén padlófűtés lett kialakítva. Minden helyiségben a jó általános megvilágítás mellett helyi és hangulat megvilágítások lettek elhelyezve. Különlegesség a nappaliba lévő térelválasztó polc megvilágítása, mely polconként kapott led sort, a hálókban lévő pengefal tetején is kialakításra került hangulatvilágítás, melyet szintén led sor biztosít. A nappaliban lévő falikarok biztosítják az olvasás élményét, a konyhai polc alatt lévő led sor pedig a kényelmes munkavégzést.
Kis ház:
A 32,54 m2 lakóterületű kicsit szűkös 1 szobás, 1 fürdőszobás, konyha-étkezős ház berendezésének tervezésébe szintén az építkezés elején kapcsolódtam be, így lehetőségem nyílt kisebb-nagyobb átalakításokra, ami nélkülözhetetlen is volt mivel a teljes házat akadály mentesíteni kellett. Belépve a konyha-étkező lett kialakítva, melyből nyílik egy hálószoba, egy gardrób, amiből a fürdőszoba megközelíthető. Az étkező-konyhában kap helyet egy komód, mely cipők tárolására is alkalmas, egy nagy étkezőasztal, mely betölti az otthoni munkavégzés feladatát is, mivel külön dolgozósarok kialakítására nem volt lehetőség a helyhiány miatt. Ide lett tervezve egy akadálymentes konyhabútor, mely méretei és alsó nyitottsága megfelel a tolószékkel való munkavégzésnek. A bejárati ajtó kibővítésre került a fürdő és a szoba ajtajával együtt. Az konyha-étkezőből az egy fő számára kényelmes szobába érünk be, melyben helyet kapott egy ágy, egy fotel, és egy gardróbszekrény, melynek alsó része 1,40 m magasságig ér, hogy ülő helyzetből is kényelmes legyen a ki és bepakolása. Szintén a konyha-étkezőből nyílik a gardrób melybe hatalmas gardróbszekrényeket terveztem, ami ilyen kis alapterületű lakásnál elengedhetetlen a tárolás megoldása végett. A gardróbon keresztül a fürdőt lehet megközelíteni. A fürdőben helyet kapott egy mosdó, egy WC, és egy zuhany. Az akadálymentesítést plusz helyekkel, kapaszkodók felszerelésével, láb nélküli mosdóval, döntött tükörrel oldottam meg. A vizes helyiség 80x80 cm-es fehér matt kerámiával, míg a többi helyiség laminált padlóval lett burkolva. A konyhapult mögötti csempének rózsaszín Zala kerámiát terveztem, a romantikus hangulat biztosítására. A fürdőkbe azonos méretű, de különböző mintájú fehér és rózsás csempe falburkolat került. A szobába és a konyhába falfestésre és helyenként különleges virágos tapétára esett a választás. A ház teljes területén padlófűtés lett kialakítva. Minden helyiségben a jó általános megvilágítás mellett helyi és hangulat megvilágítások lettek elhelyezve. Különlegességként szolgál a virágos csillár, mely a szobában és az étkezőasztal felett is helyet kapott. .

Tervezési koncepció

A megfogalmazott igényeket teljesítése végett minimálisan, de szükségessé vált a lakás térszerkezetének módosítása a lehető legjobb kihasználhatóság érdekében. A kültéri tolóajtók redőnnyel vannak ellátva. Tervezéskor a letisztult, egységes képet alkotó, természetes, rejtett funkciókat tartottam szem előtt, természetes alapanyagokat használva.
A lakásba belépve az előszobába jutunk. Innen nyílik egy külön vendég fürdőszoba, valamint egy edzőterem. A megrendelők lányára gondolva, mozgáskorlátozottak részére is igénybe vehető tér került kialakításra: a WC, kézmosó és a ferdén elhelyezett fürdőszoba fal biztosítja a 1,5 m átmérőjű fordulási „teret”.
Az edzőterem fontos a megrendelők számára, hiszen aktívan sportolnak, rendszeresen készülnek evezős versenyekre. A teremben így egy evezőgép, állítható fekvőpad, súlyzók és TRX kötél található, utóbbi kettőt kerekesszékkel is lehet használni. Az ajtó melletti kis „csobogó” és az előtte lévő tér alkalmas a nyugodtabb, lazító, akár jóga gyakorlatok elvégzésére, de az okos televízió segítségével bármilyen kardió edzés is elvégezhető. A sok kupa és érem a szoba díszelemeként egy üveges vitrin szekrényben, led szalagokkal megvilágítva egyenesen vonzza a tekintetünket. Ebben a szekrényben lett elrejtve a kazán is.
A formavilág letisztult és modern, a színek visszafogottak. Sok a méretre készült, harmónika ajtóval rejtett és többfunkciós bútor, mely belesimul környezetébe, így még harmonikusabb a tér összhatása. A közös helyiségekben az egyes funkciók a minimalizmusra jellemző egy nagy térben találhatóak meg. Jobb kéz felől a konyhát találjuk. A rendezettség elvét követve, a konyhabútorok egésze „elrejthető” harmónika-szerű tolóajtókkal.
A középpontban egy pódium áll, melynek egyik oldalára egy arról lenyúló asztalt terveztem. A fő szempont ennek kitalálásakor az volt, hogy a kerekesszéket használó hölgy is le tudjon ülni a családdal étkezni, miközben a szülők 

 

Burány Eszter

lakberendező

Elérhetőségek:

Mobil: +36-20-566-5027

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.